Treenitelineet & räkit

Suodata

Sulje

Suodata

Hinta

Tuotemerkki

Sort by

Sulje
Sivu
per sivu

Tuotteita näkyvillä 1-20 / 44

Tuotteita näkyvillä 1-20 / 44

Sort by

Sulje
Sivu
per sivu

Tuotteita näkyvillä 1-20 / 44

Tuotteita näkyvillä 1-20 / 44

TREENITELINEET JA RÄKIT KOTIIN JA KUNTOSALILLE

Voimaharjoittelun keskipisteenä toimii yleensä treeniteline. Treenitelineet mahdollistavat levytangon asettamisen sopivalle korkeudelle, ja sen lastaamisen telineessä ilman että tankoa tarvitsee erikseen nostaa maasta esimerkiksi hartioille kyykkyä tehdessä. Kätevän harjoittelun lisäksi telineet tarjoavat turvallisuutta treeniin toimien varmistajana noston epäonnistuessa, jolloin riski vahingoittua laskee huomattavasti. Kaiken lisäksi kattavat telineet tarjoavat säilytystilaa painoille, sekä usein paljon ominaisuuksia, jotka monipuolistavat harjoittelua.

Tärkein asia telineen hankinnassa on miettiä tila johon teline tulee. Vaikka teline olisi kuinka huippuluokkainen ja kattavasti varustettu, ei siitä ole hyötyä jos ei se mahdu tilaan jossa sitä kuuluisi käyttää. Kannattaa myös miettiä kuinka kovassa käytössä teline tulee olemaan. Vaikka tilaa olisi paljon, mutta teline ei ole aivan jatkuvassa käytössä, voidaan tilaa hyödyntää myös muihin tarkoituksiin hankkimalla seinää vasten taitettava teline. Jos taas treenaaminen on päivittäistä ja tietty tila omistettu täysin sille, on kiinteä ja jämäkämpi kehikko todennäköisesti sopivampi hankinta.

Kun tilan tarve on määritelty ja tiedetään minkä tyyppistä telinettä ollaan hankkimassa, on seuraavaksi tärkein kriteeri turvallisuus. Telineen turvallisuuteen vaikuttaa paljon budjetti, sillä se määrittelee kuinka laadukasta telinettä ollaan hankkimassa. Liian halpaa treenitelinettä ei kannata edes harkita, sillä halvimmat telineet ovat yleensä valmistettu ohuesta teräksestä ja hitsattu huolimattomasti. Halpa teline on siis riski turvallisuudelle ja voi johtaa loukkaantumiseen. Telineen laadun lisäksi kannattaa tarkastella mm. turvarautojen säädettävyys juuri itselle sopivalle korkeudelle, sekä telineen maksimikuorman riittävyys itselle sopivaan harjoitteluun.

Viimeiset asiat telineen hankintalistalla on kaikki eri ominaisuudet joita teline tarjoaa kuten erilaiset mahdollisuudet leuanvetoihin, dippeihin yms. Ominaisuuksien lisäksi suositeltavaa on tutkia osien helppokäyttöisyyttä, sillä jos teline on päivittäisessä käytössä, on sen kanssa huomattavasti mukavampaa treenata kun kaikki säädöt hoituu sulavasti.

ERITYYPPISET TELINEET JA RÄKIT

Treenitelineitä tulee monessa muodossa, mallissa, hintaluokassa, laadussa ja värissä. Aiemmin selvitetyt kriteerit auttavat rajaamaan telineen hankintaa juuri tilaan ja tarpeisiin sopivaa tyyppiä. Telineet voidaan jakaa neljään eri kategoriaan niiden ominaisuuksien sekä rakenteen mukaan.

Power-räkit

Täysikokoiset kyykkyhäkit tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen voimaharjoitteluun todella turvallisesti myös yksin treenatessa. Kyykkyhäkin kanssa treenataan neljän tolpan sisässä, jolloin se toimii varmistajana sekä korkeussuunnassa, että edes- ja taaksepäin suuntaisessa liikkeessä. Tämän lisäksi häkkejä voidaan käyttää myös niiden ulkopuolella perinteisen kyykkytelineen tapaan silloin kun turvarautoja ei tarvita.

Power-räkit ovat ehkä turvallisin ja monipuolisin vaihtoehto voimaharjoitteluun.
Ne ovat siksi myös yleisesti kallein ja eniten tilaa vaativin vaihtoehto. Power-räkin hankinta soveltuu parhaiten kovalle treenaajalle, joka käyttää räkkiä hyvin aktiivisesti. Häkit vaativat niille omistetun tilan, sillä niitä ei ole rakennettu liikuteltaviksi.

Half Power -räkit

Half Power -räkit ovat nimensä mukaisesti puolikkaita treenikehikoita, joten neljän pystytolpan sijaan niissä on kaksi pystytolppaa. Ne tarjoavat saman vankan rakenteen kuin täysikokoiset kyykkyhäkit, mutta yleensä hiukan pienemmällä jalanjäljellä. Monissa Half Power -räkeissä on pystytolppien lisäksi vielä erikseen tehdyt pidikkeet painojen säilyttämiseen telineen takaosassa. Myös puolikehikoissa tärkeä ominaisuus on leuanvetotangot.

Half Power -räkit soveltuvat parhaiten hyvin aktiivisella treenaajille, jotka suosivat häkin ulkopuolella harjoittelemista, mutta haluavat tuoda lisäturvallisuutta omaan treeniin turvarautojen avulla.

Kyykkytelineet

Kyykkytelineet ovat pelkistettyjä verrattuna kehikoihin. Ne ovat yleisesti rakennettu nimenomaisesti kyykkäämistä varten, ja eivät tarjoa mahdollisuutta esimerkiksi leuanvetoon tai painojen säilyttämiseen, eikä välttämättä sisällä turvarautoja. Jotkin telineet ovat kuitenkin säädettävissä tarpeeksi matalalle esim. penkkipunnerrukseen.

Kyykkyteline voi koostua kahdesta erillisestä säädettävästä pystytolpasta, tai yhteen rakennetusta kokonaisuudesta. Yhteen rakennetut telineet ovat yleisesti tukevampia ja soveltuvat siksi hyvin esimerkiksi kotisalille, johon ei mahdu suurikokoinen harjoituskehikko. Erillisistä tolpista koostuvat telineet ovat taas usein kokeneempien nostajien ja erityisesti painonnoston ammattilaisten valinta, koska ne mukautuvat parhaiten erikoisimpiin liikkeisiin ja ovat helposti liikuteltavia.

Seinätelineet

Seinätelineet saavat niiden tukevan rakenteen kiinnittymällä seinään. Koska seinä toimii yhtenä kiintopisteenä, ei suurikokoista jalanjälkeä tarvita telineen pystyssä pysymiseen. Niinpä seinätelineet pystyvät tarjoamaan monia samoja asioita kuin harjoituskehikot, mutta pienemmässä tilassa.

Seinätelineiden selkeä etu on tilan säästö, ja monet niistä voidaan lisäksi vielä taittaa kokoon seinää vasten, jolloin ne vievät todella vähän tilaa, kun niitä ei käytetä. Siksi seinätelineet ovat erinomainen vaihtoehto esimerkiksi autotalliin, jossa halutaan treenaamisen lisäksi säilyttää autoa, tai muuten vain pienempiin tiloihin kun halutaan treenikehikoiden tarjoamia ominaisuuksia. Seinätelineet eivät kuitenkaan yleensä tarjoa pidikkeitä painoille, joten säilytysratkaisu täytyy miettiä erikseen.