Osto-opas: Pilatesmatot

Miten valita pilatesmatto?

Miten valitsen sopivan pilatesmaton?

Pilateksesta on tullut hyvin suosittu harrastus, mikä parantaa ryhtiä sekä lisää sisäistä voimaa ja energiaa. Hyvä pilatesmatto auttaa suoriutumaan liikkeistä tehokkaammin ja miellyttävämmin. On olemassa eri tyylisiä, kokoisia ja materiaaleista valmistettuja mattoja. Hyvään pilatesmattoon kannattaa panostaa. Tässä on asioita, joita sinun on hyvä ottaa huomioon pilatesmaton hankinnassa ennen kuin lyöt ostopäätöksesi lukkoon.

Ensinnäkin joogamatto ei ole sama asia kuin pilatesmatto. Pilatesmatolla ollaan lattiatasossa, joten pehmustetta on hyvä olla riittävästi, sillä muuten niveliin voi kohdistua liikaa painetta ja aiheutua kipua. Hyvä pilatesmatto suojaa selkää ja selkärankaa, varsinkin tiettyjen pilatesharjoitusten aikana. Myös harjoitusalusta ja omat mieltymykset toki vaikuttavat valintaan. Myös useat jumppamatot soveltuvat pilatesmatoksi ominaisuuksien sekä koon puolesta. Tässä osto-oppaassa käymme läpi tarkasti pilatesmatoksi soveltuvien mattojen eri ominaisuuksia sekä eroavaisuuksia, joihin kannattaa pilatesmattoa hankittaessa kiinnittää erityisesti huomiota.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Pilatesmaton ominaisuudet
  2. Minkähintainen on pilatesmatto?
  3. Muuta huomioitavaa
  4. Arvot & tyylit

Pilatesmattojen ominaisuudet

Pilatesmatolla harjoittelua

Missä treenaat?

Pilatesmaton koko on ensimmäinen asia, mitä kannattaa miettiä. Siihen vaikuttaa luonnollisesti se, minkä kokoinen itse olet. Mieti, mihin olet sijoittamassa mattoa kotonasi ja ota huomioon millainen alusta siellä on. Jos laitat pilatesmaton kotihuoneessa olevan maton päälle, ei pilatesmaton tarvitse olla yhtä paksu ja leveä kuin kovalla lattialla treenatessa. Pääasia on, että harjoittelu valitsemassasi tilassa on miellyttävää.

Paksuus

Kannattaa ostaa pilatesmatto, joka on vähintään 1,25 cm paksu, sillä se auttaa tukemaan vartaloa ja pehmittämään sen kosketusta maahan harjoituksen aikana. Verrattuna perusjoogamattoon, joka on 3 – 6 mm paksu, pilateksessa pehmustetta tarvitaan pienentämään selän, vatsan, lantion ja käsien niveliin kohdistuvaa painetta. Kuitenkin tiheämpirakenteisissa ja kimmoisissa pilatesmatoissa 1 cm paksuuskin riittää. Alle sentin paksuista pilatesmattoa ei kannata hankkia, sillä tunnet sen varmasti selkärangassasi! Yleisesti ottaen paksumpi matto on parempi valinta, sillä sitä voi käyttää pilateksen lisäksi muuhunkin kuntoiluun.

Pituus ja leveys

Osta tarpeeksi pitkä ja leveä matto. Jos pystyt venyttelemään sen päällä ilman, että raajasi menevät paljon maton yli, on matto riittävän pitkä. Liian lyhyt matto jää nurkkaan pyörimään. Pilatesmaton on oltava myös tarpeeksi leveä, jotta mahdut hyvin tekemään erilaiset harjoitteet maton päällä ilman, että päädyt lattialle. Mittaa siis pituutesti ja leveytesi maatessasi lattiaa vasten, jolloin osaat arvioida erilaisten pilatesmattojen mittoja tarpeidesi mukaan.

Pilatesmatot ovat 170 – 220 cm pitkiä ja vähintään 60 cm leveitä. Sillä selviää yleensä kokonaisvaltaisessa, monia liikkeitä sisältävässä, pilatestreenissä. Kuitenkin on suositeltavaa valita jopa hieman leveämpi matto. Pilatesmattoja on jopa kokoa 100 x 240 cm, jos tila vain ei aseta rajoitteita maton koolle.

Materiaali ja rakenne

Pilatesmaton pohjan täytyy olla pitävä, jottei se liiku harjoituksen aikana. Voi olla todella ärsyttävää, jos matto siirtyy pois paikoiltaan vaihtaessasi asentoa. Puhumattakaan siitä, jos liukastut ja kaadut treenin aikana.
Pinnan täytyy tarjota hyvä pito ja kestää kosteutta. Mutta toisin kuin joogamatoissa, pilatesmatto ei saa olla tahmea. Pienestä liukkaudesta on jopa ennemmin hyötyä. Tämä riippuu kuitenkin siitä, millaisia pilatesharjoituksia teet. Jos olet seisaaltaan ja pitoa vaativissa asennoissa paljon, on kuvioitu ja pitävämpi pinta parempi valinta. Jos taas liikut tai liu’ut paljon pilatesmaton päällä, on sileä pinta parempi vaihtoehto.
Pilatesmaton rakenteen pitää olla tarpeeksi tiheä ja kimmoisa, varsinkin jos se on alle 1,25 cm paksu. Jos matto taas on paksu ja hyvin pehmeä, niin sen ei välttämättä tarvitse olla yhtä tiheärakenteinen. Erittäin pehmustettu koostumus tuntuu miellyttävältä, mutta vähemmän tiheä rakenne antaa vähemmän tukea, mikä voi tehdä liikkeistä haastavampia. Mikä tuntuu omassa selkärangassa parhaalle, on yleensä paras valinta.

Tärkeää on, että alapuolen (ja pintapuolen) pidon lisäksi materiaali kestää kosteutta eikä likaannu helposti. Pilatesmaton pitää olla helposti puhdistettava. Puuvillasta, juutista tai bambusta valmistetut matot eivät ole pilatekseen.

Ympäristöystävällisyys

Pilatesmattojen valmistuksessa käytetään eri materiaaleja. Vaahtomuovisia, kuten PVC:stä valmistettuja, mattoja on paljon. Valmistusmateriaaleja ovat myös kumi, NBR ja TPE, joita kaikkia käytetään myös perus jumppamattojenvalmistuksessa, ja ne ovat PVC:tä ympäristöystävällisempiä. Joogamattoihin verrattuna luonnonmateriaalien käyttö on vähäistä, sillä pilatesmaton paksuus asettaa vaatimuksia materiaalille. Kannattaa tarkistaa, onko matto ftalaattivapaa, ja jos olet allerginen lateksille, niin älä valitse luonnonkumista valmistettua pilatesmattoa.


Minkä hintainen pilatesmatto on?

Pilatesmatot maksavat suunnilleen saman verran kuin joogamatot tai perus jumppamatot. Laadukkaammat maksavat enemmän. Kuitenkin koska pilatesmaton on hyvä olla paksumpi, hinta on yleisesti ottaen hieman edullisempia ohuita mattoja korkeampi. Erikoisemmat kuviot ja värit sekä materiaalien ympäristöystävällisyys nostavat hintaa.

Myös tavallinen jumppamatto soveltuu pilatesmatoksi


Muuta huomioitavaa

Jos aiot kuljettaa pilatesmattoa paljon mukanasi, on sen parempi olla hieman kevyempi kuin superpaksu matto. Tällöin sen saa helpommin rullalle ja mahdollisesti myös kantokassiin. Voi myös olla, että on hyvä hommata kaksi erilaista mattoa: toinen tarjoamaan paljon pehmustetta ja tukea, ja toinen kannettavaksi harrastuksiin.
On hyvä muistaa, että joskus pilatesmattoja myydään joogamattojen kategoriassa (linkki!) tai niiden nimellä. Monet paksut jumppamatot soveltuvat myös pilatekseen.


Tee valinta arvojesi ja oman tyylisi mukaan

Loppujen lopuksi sinä itse päätät, mitkä tekijät sinulle ovat tärkeitä pilatesmattoa valitessasi. Mene omat tarpeet edellä. Jos vain kaikista paksuin matto saa pilatesharjoituksen tuntumaan hyvältä nivelissä, niin se on tärkeintä. Tai jos saat treenimotivaatiota tietynvärisestä matosta, niin silloin se on sinun juttusi!