Osto-opas: polvituet

Miten valita polvituki

Miten valita polvituki?

Polvivaivat ovat yleisiä. Polvi kuormittuu helposti ja sitä tarvitaan monipuolisesti liikkumiseen. Polvi voi kipuilla ja olla arka, jos se esimerkiksi kolhiintuu, ylikuormittuu tai tulehtuu. Jos polvea ympäröivät lihakset ovat heikot tai henkilö on ylipainoinen tai iäkäs, se altistaa myös kivuille ja kulumiselle.

Polvituki suojaa ja tukee polvea sekä pitää sen oikeassa asennossa ennaltaehkäisten venähdyksiltä ja rasitusvammoilta sekä lievittäen kipua, turvotusta ja painetta. Moni haluaakin treenata polvituen avulla pienestä polvikivusta huolimatta. Kunhan se ei ole vaaraksi polvelle, niin kuntoilusta ja polven vahvistamisesta on paljon hyötyä niin kuntoutuksen, polvivammojen ennaltaehkäisyn ja polvivaivojen hallinnan kannalta. Ne tarjoavat lämmöneristystä ja antavat kompressiota parantaen verenkiertoa ja vakauttaen polvea, mikä helpottaa polven käyttöä, auttaa liikkumaan ja parantaa suorituskykyä.

Polvitukia on moneen käyttötarkoitukseen. Niinpä malleja, materiaaleja, kokoja ja tukitasoja on markkinoilla pilvin pimein. Osa on tarkoitettu polvivamman kuntouttamiseen ja jälkihoitoon, kun taas toiset soveltuvat paremmin ennaltaehkäisyyn. Osassa on lämpöominaisuuksia ja lisämuotoilua erikoistukea ja -mukavuutta tarjoten. Siksi onkin ymmärrettävää, että sinulle parhaiten sopivan polvituen hankinta voi synnyttää paljon kysymyksiä. Oppaamme avulla helpotat valintaasi, kun voit peilata ominaisuuksia yksilöllisiin tarpeisiisi ja vaatimuksiisi. Katso alta tarkempia tietoja, mitä polvituen valinnassa kannattaa ottaa huomioon. Näin osaat valita itsellesi sopivimman tuotteen.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Polvituen valinta
  2. Valmistusmateriaalit
  3. Pesuohje
  4. Hinta

Oleellisimmat polvituen valintaan vaikuttavat seikat

Ensinnäkin sinun tulee miettiä, mihin tarkoitukseen olet polvitukea hankkimassa. Käytätkö sitä urheilun aikana tai muuten ennaltaehkäisevästi? Vai onko sinulla jokin nivelsidevamma tai vaikkapa nivelrikko, mikä vaatii pysyvää lisätukea arjessa? Kipeytyykö ja turpoaako polvi äkillisesti tai herkästi vai onko kipuilu pitkäaikaista? Toivutko leikkauksesta ja haluat polvituen kuntoutuksen avuksi sekä normalisoimaan liikerataa? Sinä tiedät parhaiten oman polvesi tilanteen, joten mieti ensin, millaista tukea se tarvitsee.

Polvitukea ei ole tarkoitus pitää jatkuvasti, sillä se heikentää kyseessä olevan alueen lihaksia, jolloin tulee entistä riippuvaisemmaksi tuesta. Sitä tulisi pitää väliaikaisesti tai ajoittain tilanteen mukaan. kuitenkin osa polvituista soveltuu jopa jokapäiväiseen käyttöön.

Polvituen valinta

Käyttötarkoituksen mukaan

Urheilun aikana

Jos olet aktiivinen ja harrastat kestävyyslajeja tai salilla käyntiä, niin kevyt tuki tai kompressiotuki on sinua varten. Jotkin edistävät suorituskykyä tuen ja suojan lisäksi. Vai oletko jonkin vauhdikkaan kontaktilajin harrastaja? Tällöin lajiin soveltuvat polvisuojat ovat sinun valintasi.

Ennaltaehkäisyyn tarkoitetut polvituet

Jos polvesi kipuilee ja turpoilee ajoittain, mutta sinulla ei ole todettu mitään vakavampaa akuuttia vammaa, niin joko ykkös- tai kakkostason tuki on sopiva tarpeisiisi. Tarkkaile, missä kohtaa kipu tuntuu ja missä tilanteissa. Se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen polvituen, oli se sitten kevyt polvituki, kompressiotuki, säädettävä polvituki tai polven tukinauha. Joitakin tukia voi käyttää päivittäin, joitakin taas vain kipua tuottavan liikkeen tai tilanteen yhteydessä. Älä unohda vahvistaa polvea ympäröiviä lihaksia! Kannattaa käydä ammattilaisen juttusilla, joka antaa ohjeita kivunlievitykseen, tulehduksen hoitoon ja mahdollisen polvivamman tai sen pahenemisen ennaltaehkäisyyn.

Loukkaantumisiin ja vammoihin tarkoitetut polvituet

Oletko loukannut polvesi? Toivutko leikkauksesta ja tarvitset tukea kuntoutukseen ja jälkihoitoon? Polvivammat ovat joko akuutteja tai kroonisia. Akuutti vamma voi olla esimerkiksi luumurtuma, jokin polven rakenteen repeämä, nivelsiteiden venähdys tai äkillinen tulehdus. Krooniset vaivat taas ovat kehittyneet pikkuhiljaa tai akuutti vaiva on pidentynyt. Kyseessä voi olla nivelreuma tai väljä polvi tai esimerkiksi akuutti polvivamma on saatettu hoitaa operoimalla, mutta kipua tai muuta oireilua on jäänyt jäljelle. Kannattaa jutella lääkärin tai fysioterapeutin kanssa polvituen tarpeesta sekä pyytää myös polven kuntoutusta tukevia, liikerataa ylläpitäviä ja lihaksia vahvistavia liikkeitä. Polven epävakauden tasoa ja siihen sopivan polvituen tarvetta arvioidaan koetun kivun ja polven liikkuvuuden mukaan.

1 tason instabiliteetti: Jos polvivamma tai kipu on lievä, niin suosituksena on polvituki, jossa ei ole kovia tukevia osia. Käytännössä kyseessä on pehmeä perus polvituki tai kompressiotuki, joka tarjoaa kevyttä tukea ja lämmittää kyseistä aluetta.

2 tason instabiliteetti: Tämän tason vaivoihin suositellaan kevyehköjä polvitukia, joissa on lisätukena kevyttä muovia tai metallia tai säätömekanismeja. Tuet ovat vielä hyvin joustavia, mutta estävät esimerkiksi sivuttaisliikettä tai vääntymistä.

3 tason instabiliteetti: Vakavampiin loukkaantumisiin, kroonisiin tiloihin ja leikkausten jälkitiloihin suositellaan usein jykevämpiä polvitukia metalli- tai muovisaranoineen. Ne tarjoavat tiukemman kompression ja antavat hyvän tuen vakauttaen polvea tehokkaasti. Tällainen polvituki rajoittaa ja hidastaa liikettä, mikä parantaa liikerataa vähitellen.

Erilaiset mallit

Polvituet voidaan niiden muotoilun ja tukitason perusteella jakaa karkeasti seuraaviin.

Kompressiotuet ja kevyet peruspolvituet

Kevyitä perustukia on saatavilla useissa eri koissa ja ne saa vedettyä helposti jalkaa pitkin polven ympärille. Kompressiotuet ovat mukavantuntuisia ja mahtuvat hyvin vaatteiden alle. Nimensä mukaisesti ne tarjoavat kompressiota, mikä auttaa kontrolloimaan turvotusta ja kipua. Kevyet perustuet sopivat lievään polven kipuiluun ja ne auttavat minimoimaan niveltulehdusta.

Kompressiotuet

Säädettävät polvituet

Säädettävät tuet antavat enemmän tukea kompressiotukiin verrattuna. Ne sopivat esimerkiksi urheilijoille, joilla on kohtalaista kipua, mutta mahdollistavat hyvin polven liikuttamisen harjoittelun aikana. Säädettävät tuet on myös helppo pukea päälle.

Saranoidut polvituet

Saranoituja tukia hyödynnetään paljon erilaisten polvioperaatioiden jälkeen. Tällaisia tukia käyttävät henkilöt ja urheilijat, jotka tarvitsevat paljon tukea ja suojaa polven alueelle. Saranoitu polvituki ohjaa polven liikettä sitä taivutettaessa ja pitää sitä oikeanlaisessa asennossa, jotta vamma paranisi ja jotta tulevia loukkaantumisia voitaisiin ehkäistä. Saranoituja tukia on sekä jäykkiä että pehmeämpiä, saranat joko metallisia tai muovisia. Mitä kankeampi tuki on, sitä enemmän tukea se antaa. Jykeviä tukia pidetään poikkeuksellisesti aamusta iltaan ammattilaisen ohjeen mukaan, eikä niitä voi käyttää urheilussa. On tavallista, että tuki vaihdetaan kevyempään, kun leikkauksen jälkeinen toipuminen on edennyt. Urheilija voi käyttää nivelsidevamman jälkeen harjoitteluun palatessaan hyvin suojaavaa muovisaranoitua tukea, kunnes polvi on vakaa ja pystyy ilman pelkoa harjoittelemaan ilman.

Saranoidut polvituet

Polven tukinauhat

Kärsitkö juoksijan tai hyppääjän polvesta, polven jännetulehduksesta, Osgood-Schlatterin syndroomasta tai polvilumpion sijoiltaan menosta? Polven tukinauha on erinomainen apu näihin vaivoihin, ja tuki on huomaamattomasti vaatteiden alla. Se on todella helppo myös pukea ja riisua. Tukinauha ennaltaehkäisee polvilumpion alueen vammoja sekä minimoi kipua keskittämällä painetta patellajänteeseen, jolloin rasitus leviää koko jänteen alueelle lievittäen kipua. Mukavuutta lisäävien tukityynyjen paksuus vaihtelee.

Polven tukinauha

Avoin vs suljettu polvilumpio

Edellä mainituissa polvituissa on malleja, jotka ovat joko avoimia tai suljettuja polvilumpion kohdalta. Avoimet polvituet, joissa on polvilumpion kohdalla reikä (patellarengas), lievittävät polvilumpioon kohdistuvaa painetta, jolloin tukea voi käyttää helpommin päivittäin. Reikä mahdollistaa hyvin polvilumpion liikkeen ja sopii etenkin niille, joilla on kipua polvilumpion takana esimerkiksi kyykätessä tai noustessa portaita.

Suljetut polvituet taas antavat kompressiota samalla tavalla niin polvilumpion kuin muun polven alueelle. Suljettu polvituki sopii etenkin sellaiselle henkilölle, jolla on tarve kontrolloida lievää polven turpoamista, eikä kipukohtaa voi helposti määrittää. Kompressiotukea voi käyttää hölkätessä tai reippaassa kävelyssä. Sitä ei kuitenkaan suositella kokoaikaiseen käyttöön, jos koukistat polviasi usein yli 45 asteen kulmaan, sillä tuki painaa polvilumpiota reisiluuta vasten, mikä lisää kulumisriskiä ja kipua.

Polvisuojat

Polvisuoja suojaa polvea loukkaantumisilta ja vammoilta harrastuksissa, joissa on paljon polvistumista tai kontaktia. Ne myös tukevat ja vakauttavat polvea. Yleisimmin polvisuojat suojaavat polven aluetta ja jatkuvat hieman reiden alueelle, mutta joissakin malleissa suoja yltää nilkkaan saakka. Polvisuojat ovat yleisiä pyöräilyssä, luistelussa, rullaluistelussa, lentopallossa ja joissakin tanssiharrastuksissa. Suojat voivat olla pehmeästi pehmustettuja tai niissä voi olla kova ulkokuori lajin vaatimuksista riippuen.

Koko

Polvituen tarkoitus on antaa kompressiota polven alueelle. Sen pitää tuntua miellyttävältä ja tarjota tarpeeksi tukea käyttötarkoitusta varten. Se ei saa kuitenkaan puristaa liikaa, mikä estää verenkiertoa. Yleensä kokoja on saatavilla S-XL -koossa. Joissakin malleissa on myös XS ja XXL -vaihtoehdot. Yleisesti suuntaa antaen polvilumpion ympärysmitta on S-koossa 30-36 cm, M-koossa 36-40, L-koossa 40-45 ja XL-koossa 45-51. Katso aina tuotekohtaiset kokotaulukot! Jos olet kahden koon vaiheilla, niin yleensä on parempi valita suurempi koko, jottei tuki tunnu epämiellyttävältä ja antaa veren kiertää. Varsinkin jos reitesi ja pohkeesi ovat normaalikokoiset tai suuremmat, niin isompi koko on turvallinen valinta. Säädettävissä malleissa hieman liian suurikokoista tukea saa kuitenkin kiristettyä, mutta liian pientä ei saa suurennettua.

Miten mittaan polveni?

Mittaa sen polven ympärysmitta, johon olet polvitukea hankkimassa. Seiso ja taivuta polvea 30-40 astetta ja mittaa sen ympärysmitta mittanauhalla polven paksuimmasta kohdasta polvilumpion päältä. Joissakin malleissa mitta on lisäksi otettava reidestä, jossakin taas 5 cm polvilumpion alapuolelta. Jos polvesi on kipeä, niin voit taittaa polvea istuma-asennossa ja pyytää apua mittaamisessa.

Polvitukien suojatasot

Tuki- ja suojataso

Polvituet tarjoavat eriasteista tukea, ja oikea tukitaso riippuu yksilön tarpeista. Kevyissä ”ykköstason” tuissa on vähiten tukea, mitkä ovat yleisesti perus kompressiotukia, ja ovat polvilumpion kohdalta avoimia tai umpinaisia. Ne ovat joustavia sallien monipuolisen polven liikuttamisen. Tukitaso riittää hyvin pieneen kivun lievitykseen tarjoten samalla kevyttä tai kohtalaista tukea, mikä on omiaan aktiiviselle henkilölle. Ohuemmat ja kevyet noin 3 mm:n kompressiotuet sopivat hyvin kestävyysurheiluun, kuten pitkänmatkanjuoksuun, jolloin tuki auttaa hallitsemaan polvea paremmin myös sen väsyessä. Vähän paksummat tuet soveltuvat monipuolisesti eri liikuntamuotoihin, missä tarvitaan myös ketteryyttä. Noin 7 mm paksut polvituet taas ovat rankempaan ja lyhytkestoiseen urheiluun, kuten painonnostoon, lisäten turvallisuutta.

”Kakkostason” tuet suojaavat astetta enemmän ja ovat hieman jämäkämpiä. Ne eivät ole yhtä joustavia kuin kevyet polvituet, mutta sallivat suhteellisen paljon liikettä. Esimerkiksi säädettävät tuet ja polvinauhat ovat tällaista kohtalaista tukea tarjoavia vaihtoehtoja, joita käytetään mm. nivelsiteiden epävakauksista ja jännetulehduksista johtuvien kiputilojen hoitoon.

Jos polven liikuttaminen eri suuntiin tuottaa kipua ja ongelmia, on ”kolmostason” tuki sinun valintasi. Tällaiset polvituet on usein varustettu saranoilla tai niissä on lastat sivussa, mikä tuo lisää tukevuutta, mutta rajoittaa polven liikerataa. Nämä polvituet ovat myös raskaimpia. Niitä käytetään leikkauksesta toivuttaessa, jolloin liikerajoitus ehkäisee uudelleen loukkaantumista. Vielä tukevammista polvituista saa lisähyötyä kivun lievitykseen ja jos polven alueella on suurta epävakautta.

Tuki stabiloi polvea ja sen liikettä sekä estää polvea vääntymästä, varsinkin sivuttaistuentuen ansiosta, mutta antaa polven silti liikkua luonnollisella liikeradallaan.  lisää lämmöneristystä. Joillakin polvituilla on myös suorituskykyä parantavia ominaisuuksia.


Valmistusmateriaalit ja pehmusteet

Polvitukien valmistusmateriaalit vaihtelevat. Yleisesti kankaat ovat mukavantuntuisia, hengittäviä ja kosteutta siirtäviä. Joissakin materiaaleissa on käytetty erikoisteknologiaa parantaen suorituskykyä. Kangasmateriaali on usein neopreeniä tai nylonia. Muita materiaaleja ovat mm. polyester ja spandex. Osa on lateksittomia. Joissakin malleissa on lisätukea ja muotoilua polvilumpion alueelle. Lisäpehmusteita on mm. silikonista, geelistä valmistettuja. Lisäksi polvituissa on metallikiskoja, muovilastoja ja muita lisätukimateriaaleja, kuten ABS, TPR, PA, TPU ja POM. 


Pesuohje

Useat kankaiset polvituet voi pestä käsin käyttäen mietoa pesuainetta. Ne on kuivattava huolellisesti. Tarkista tuotekohtaiset pesuohjeet.


Miten paljon hyvä polvituki maksaa?

Polvituen hinnat vaihtelevat paljon siinä käytetyn materiaalin, valmistusteknologian ja tuen vaatimustason mukaan. Kevyimmät perustuet ovat 15 – 30 euron hintaisia. Erikoisemmilla ominaisuuksilla varustetut kompressiotuet maksavat noin 30 – 50 euroa. Säädettävät ja lisätuilla varustetut polvitukien hinnat vaihtelevat 40 – 90 euron välillä. Kaikista tukevimmat, kiskoilla tai saranoilla varustetut polvituet kustantavat 50 - 150 euroa. Niiden hintahaitari on suuri, sillä niiden ominaisuudet, tukitaso ja liikeratojen laajuudet vaihtelevat eniten, mikä vaatii paljon erilaisten materiaalien käyttöä sekä innovatiivisia ratkaisuja, jotta polvituet olisivat silti mukavantuntuiset.

Tämä mitä luultavimmin kirkasti ajatuksiasi polvituen valinnan suhteen. Valikoimassamme on eri lajeihin soveltuvia, saranallisia, lastallisia, joustavia, lisäpehmusteilla, kiskoilla, patellarenkaalla ja kiinnitysremmeilllä varustettuja sekä erikoiskompressiota tarjoavia polvitukia. Ei muuta kuin oikeaa tukea hankkimaan!


Siirry polvitukiin tästä >


 

Suosituimmat tuotteet
Suosituimmat polvituet

Sort by

Sulje
per sivu

9 tuotteita näkyvillä

9 tuotteita näkyvillä

Sort by

Sulje
per sivu

9 tuotteita näkyvillä

9 tuotteita näkyvillä