Osto-opas: vastuskuminauhat

Miten valita vastuskuminauha

Miten valitsen sopivan vastuskuminauhan?

Etsitkö vastuskuminauhaa kotijumppaan tai mukaan kuljetettavaksi? Jumppakuminauhoja löytyy paljon erilaisia, joten oikeaa valitessa saattaa kokeneemmallakin jumpparilla mennä sormi suuhun.

Kuminauhat sopivat moneen tarkoitukseen ja niillä on helppo lisätä nivelystävällistä kuormaa harjoitteluun. Vastuskuminauha tuottaa jatkuvaa jännitystä liikkeeseen, sekä voimaa tuotettaessa että jarrutettaessa. Käyttö parantaa lihasvoimaa, liikkuvuutta, kehonhallintaa ja koordinaatiota sekä haastaa myös aerobista kuntoa. Vastuskuminauhan avulla saa kohdennettua harjoittelua helpommin tiettyyn lihakseen.

Vaikka kuminauha kuulostaa yksinkertaiselta kuntoiluvälineeltä, sen valinnassa on kuitenkin syytä ottaa muutama asia huomioon. Lue alla olevat vinkit ja löydä itsellesi sopiva vastuskuminauha.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Valintaan liittyviä seikkoja
  2. Eri käyttötarkoitukset
  3. Muut valintaan vaikuttavat tekijät

Valintaan vaikuttavia seikkoja

Jumppakuminauha on monipuolinen treeniväline, eikä se ole investointina kallis. Se on hyvin edullinen kuntoiluväline ja sitä voi todella helposti kuljettaa mukanaan, minne ikinä matka onkin. Sen saa myös varastoitua treenikertojen välillä vaivattomasti.
Kuminauhoja saa eri pituisina, paksuisina, värisinä ja vahvuuksilla sekä kahvoilla tai ilman. Se, minkä mallin valitset, määräytyy pitkälti käyttötarkoituksesi ja tavoitteesi mukaan.

Miten valita oikea vastuskuminauha

Vastuskuminauhojen eri mallit

Kuminauhat voidaan jakaa karkeasti neljään eri tyyppiin: perus vastuskuminauhoihin, minikuminauhoihin, umpinaisiin voimakuminauhoihin ja tuubikuminauhoihin. Jokaisessa mallissa on omat vahvuutensa ja soveltuvat tiettyyn tarkoitukseen hieman paremmin kuin toinen.
Perinteiset vastuskuminauhat ovat 2,5 metriä pitkiä ja joustavat maksimissaan aina 300 % asti. Minikokoiset kuminauhat ovat pieniä 25 cm pitkiä lenkkikuminauhoja, joiden maksimivenytys on myös 300 %. Perus kuminauhat ovat ohutta materiaalia. Nämä vastuskuminauhat soveltuvat hyvin moneen käyttötarkoitukeen, niin kuntoiluun, liikkuvuuden lisäämiseen, kuntoutukseen kuin fysioterapiaankin. Jotkin liikkeet voi olla helpompi tehdä mini bandsien avulla, kun taas toisiin perinteinen avoin vastuskuminauha soveltuu paremmin. Mini vastuskuminauhat sopivat etenkin alavartalon harjoitteisiin. Molemmat mallit ovat edullisia ja helppokäyttöisiä.

Voimakuminauhat ovat paksumpia ja hieman jäykempiä vastuskuminauhoja. Niiden ympärysmitta on 208 cm ja ne voidaan turvallisesti venyttää maksimissaan 250 % alkuperäisestä pituudesta. Näillä vastuskuminauhoilla treenataan yleensä kovempaa, sillä vastusta on tarjolla paljon enemmän.

Tuubikuminauhoihin sisältyvät valmiiksi otekahvat. Niiden pituus on  yleensä 140 cm ja venyvyys 300 % saakka. Tuubikuminauha kestää normaalia ohutta kuminauhaa pidempään, koska paksu rakenne kestää käyttöä ja kolhuja paremmin. Tuubikuminauhat soveltuvat perus kuntoiluun ja kahvojen avulla saa imitoitua mm. käsipainoilla tehtyjä liikkeitä. Kaikki muut vastuskuminauhatyypit ovat kahvattomia malleja, mutta niihin voi halutessaan hankkia erikseen sopivan kovan tai pehmustetun kahvan harjoittelua helpottamaan ja otetta parantamaan.

Vastuskuminauhoihin saa myös erillaisia ankkureita, mikä helpottaa kuminauhojen kiinnitystä sopivaan kuntoilupaikkaan. Vastuskuminauhoja voi toki kiinnittää esimerkiksi tankoon tai puolapuuhun pujottamalla tai tekemällä silmukan tai solmun kuminauhaan. Joihinkin vastuskuminauhojen malleihin on myös nilkkoihin tarkoitettuja remmejä, jotka tekevät alavartalon harjoitteista helpompia ja tehokkaampia.

Vastus

Kuminauhoissa on eri vastuksia. Jotkin kuminauhat ovat umpinaisia eli lenkkimäisiä. Jotkin taas ovat päistä avoimia, mutta ne voi laittaa kaksin kerroin ja vaikkapa solmia. Mitä kokeneempi ja lihasvoimalta vahvempi kuntoilija olet, sitä suuremman vastuksen kuminauhaasi tarvitset. Gymstickin kuminauhojen värit kertovat, minkä suuruisesta vastuksesta on kyse. Katso alapuolelta muutamia esimerkkejä.

Pro Exercise Bands:

Aprikoosi – extra light (Vetovastus 1,3 – 2,5 kg)
Vaaleanvihreä – light (Vetovastus 2,1 – 3,7 kg)
Laventeli – medium (Vetovastus 2,6 – 4,5 kg)
Ruskea – heavy (Vetovastus 3,2 – 5,5 kg)
Merenvihreä – extra heavy (Vetovastus 4,2 – 7,7 kg)
Violetti – super heavy (Vetovastus 4,8 – 8,3 kg)

Perus vastuskuminauhoista extra light ja light sopivat ikääntyneille, kuntoutujille tai heikkokuntoisille. Light ja medium ovat aloittelijoille. Medium ja heavy ovat aloitteleville ja peruskuntoilijoille. Heavy ja extra heavy kokeneille kuntoilijoille. Extra heavy ja super heavy todella tavoitteellisille ja vahvoille kuntoilijoille sekä fitness-harrastajille. Miehet voivat yleensä valita korkeamman vastuksen suositellusta kahdesta vaihtoehdosta. On myös hyvä muistaa, että koko vartalon tai alavartalon harjoitteisiin voi tarvita isomman vastuksen kuin pelkästään käsiin kohdistuviin liikkeisiin. Kuminauhan voi myös laittaa kaksin kerroin, jolloin vastus on suurempi.

Tutustu tähän tuotteseen tarkemmin >

Mini Bands:

Aprikoosi – Light (3,5 – 7 kg)
Vaaleanvihreä – Medium (4,5 – 9 kg)
Lila – Strong (5 – 11 kg)

Mini bandsit tarjoavat hieman enemmän vastusta kuin normaalit vastuskuminauhat. Suurin osa lenkkikuminauhaharjoitteista onkin laadittu alavartalolle. Ikääntyneiden, kuntoutujien ja heikkokuntoisten on hyvä valita light-kuminauha. Muiden aloittelijoiden ja perus lihaskunnon omaavien kannattaa hankkia vahvuudeltaan medium ja kovakuntoisten strong mini band. Alakroppa tarvitsee harjoitteluun vastusta, joten hyväkuntoiset voivat ottaa huoletta strong-vahvuuden. Miehille kaikista kevyin on hyvin harvoin riittävä vaihtoehto.

Tutustu tähän tuotteseen tarkemmin >

Kahvalliset Pro Exercise -tuubikuminauhat:

Aprikoosi – Light (3,5 – 7 kg)
Vaaleanvihreä – Medium (4,5 – 9 kg)
Lila – Strong (5,5 – 11 kg)
Ruskea – Extra strong (6,5 – 13 kg)

Tässä pätee sama sääntö kuin aiemmissa kuminauhoissa. Valitse sopiva vastustaso kuntoilutaustasi ja -kokemuksesi, ikäsi ja sukupuolesi mukaan. Ota myös huomioon, mihin lihasryhmiin kohdistuvia liikkeitä aiot suurimmaksi osaksi tehdä. Valittavana on myös settejä, joissa on useita tuubikuminauhoja.

Tutustu tähän tuotteseen tarkemmin >

Power Band -voimakuminauhat:

Punainen – Light (max. vetovastus 15 kg)
Musta – Medium (max. vetovastus 30 kg)
Violetti – Strong (max. vetovastus 60 kg)
Vihreä – X-strong / vihreä (max. vetovastus 100 kg)

Power Bandit tarjoavat paljon enemmän vastusta muihin kuminauhoihin verrattuna. Voimanauhoja käytetään etenkin toiminnalliseen lihasvoima- ja nopeusharjoitteluun, jossa tarvitaan kovaa vetovastusta. Voimakuminauhaharjoitteluun voi yhdistää muiden kuntoiluvälineiden käyttöä. Lisäksi niitä käytetään leuanvedossa liikettä avustamaan. Light ja medium -voimakuminauhat soveltuvat yleisesti naisille ja medium ja strong miehille. Todella kovakuntoisille ja urheilijoille sopii myös X-strong. Toisaalta leuanvedossa vahvuussääntö menee toisinpäin. Mitä kokemattomampi olet ja mitä enemmän apua tarvitset, sitä suurempi vastus kannattaa valita. Eli mitä suurempi vastus, sitä helpommaksi leuanvetoliike käy.

Tutustu tähän tuotteseen tarkemmin >

Suosittelemme aina ensimmäisen oston yhteyteen vähintään kahden vastuskuminauhan ostoa. Näin harjoittelusta saa monipuolista, sillä ala- ja yläkropan erikokoiset lihakset vaativat kuminauhalta eri vastustasoja. Lisäksi harjoittelun kuluessa kehityt varmasti, jolloin yksi kuminauha ei tarjoa riittävästi haastetta.

Kuminauhan pituus

Gymstickin vastuskuminauhojen pituudet mainittiin jo ”vastuskuminauhojen eri mallit” -kohdassa. Niiden lisäksi on muitakin pituuksia. Joissakin tuotteissa saa itse katkaista sopivan kokoisen kuminauhan pätkän rullasta. Perus kuminauhan hyvä puoli on se, että sitä saa rullattua tai taitettua kaksin kerroin tarpeen vaatiessa. Siitä voi myös ottaa joustavasti kiinni haluamastaan kohdasta. Tietyn pituiset mallit eivät sovi kaikkiin käyttötaekoituksiin. Esimerkiksi lyhyet mini bandsit eivät sovellu koko vartaloa treenaaviin liikkeisiin, vaan jaloilla tai käsille erikseen tehtäviin harjoitteisiin, joihin se taas sopii paremmin kuin muut. Mieti siis, miten paljon haluat treeniäsi muunnella. Jos vaatimuksesi on tehdä sekä jaloilla että koko vartalolla monipuolisia liikkeitä, kannattaa hankkia ainakin kaksi erilaista kuminauhaa.

Vastuskuminauhan pituus

Kestävyys ja materiaali

Suurin osa vastuskuminauhoista on valmistettu kumista, joista osa on 100 % luonnonkumista. Vastuskuminauhat sisältävät lateksia, mikä allergikon on otettava huomioon. Toiset kuminauhat ovat kuitenkin vähemmän allergisoivia ja esimerkiksi vähäpuuterisia ja -proteiinisia. Joissakin vastuskuminauhoissa on käytetty TPR-materiaalia. Kuminauhojen materiaaleissa on hienoisia eroja, mitkä saattavat vaikuttaa niiden kestävyyteen. 

Säilytys ja huolto

Jos haluat, että vastuskuminauha säilyy mahdollisimman pitkään hyväkuntoisena, niin älä venytä sitä enemmän kuin maksipituuteen (250-300 %). Kuminauhat tulee säilyttää kuivassa paikassa, suojassa kosteudelta, kuumuudelta ja auringonvalolta. Kahvat tulee puhdistaa käytön jälkeen. Jos vastuskuminauhasta ei pidä hyvää huolta, riski sen hajoamiseen ja hapertumiseen kasvaa.


Vastuskuminauhoja eri käyttötarkoituksiin

Kuten aiemminkin sanottiin, on ensin tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen vastuskuminauhaa on hommaamassa. Millaista kuntoilusi on? Minkä tasoinen kuntoilija olet? Kilpaurheiletko tai harrastatko fitnesstä? Aiotko käyttää pääasiassa kuminauhaa treenivälineenä vai täydentääkö se harjoitteluasi?  

Treeniin

Jos treenaat suurimmaksi osaksi vastuskuminauhoilla, kannattaa niitä hankkia vähintään kaksi kappaletta. Haluatko kehittää alavartaloa, ylävartaloa vai molempia? Teetkö pitkiä sarjoja lihaskestävyyttä kehittäen vai onko tavoitteesi kasvattaa voimaa ja lihaksia pienemmillä toistomäärillä? Vai onko kuminauhaharjoittelu osa harjoitusohjelmaasi ja teet sillä enemmän kevyitä, liikkuvuutta kehittäviä ja huoltavia liikkeitä? Kaikista malleista löytyy varmasti sinulle sopiva versio ja vastustaso tarpeisiisi.

Mini band soveltuu erinomaisesti alavartalon harjoitteisiin sekä kehittää koordinaatiota ja ketteryyttä. Normaali (pitkä) ja päistä avonainen kuminauha soveltuu monipuolisesti kaikkiin harjoitteisiin. Mikäli kahvat ovat sinulle tärkeät, niin valitse tuubikuminauha. Jos taas kaipaat enemmän vastusta ja todellista haastetta etenkin toiminnalliseen harjoitteluun, niin voimakuminauha on sinun valintasi. Sillä lihaskunto ja nopeusvoima kehittyvät taatusti! Voit myös käyttää kuminauhoja yhtä aikaa muiden treenivälineiden kanssa.

Lämmittelyyn

Lämmittelyn idea on lämmittää lihakset ennen itse treeniä. Se ehkäisee venähdyksiä ja vammoja. Lämmittelyyn soveltuvat kevyttä vastusta tuovat kuminauhat. Se, mikä kullekin käyttäjälle on kevyt, riippuu kuntoilutaustasta ja muista tekijöistä. Kaikista vastuskuminauhamalleista löytyy sopivan vastuksen tarjoavia kuminauhoja lämmittelytarkoitukseen.

Kuntoutukseen

Jos olet hankkimassa vastuskuminauhaa kuntoutustarkoitukseen, kannattaa ensin laatia kuntoutusohjelma lääkärin, fysioterapeutin, valmentajan tai personal trainerin kanssa. Kuntoutuksen suunnittelu ammattilaisen kanssa on tärkeää, jottei aiheuta vahingossa itselleen lisää vaivoja tai vammoja. Voit myös kysyä, miten vahvaa kuminauhaa hän suosittelee. Yleensä kuntoutukseen sopii kevyimmät kuminauhat, etenkin naisille ja ikääntyneille. Hieman vahvemmat vastuskuminauhat soveltuvat miehille. Jos taas olet urheilija ja toipumassa vammasta, niin kuminauha voi varmasti olla vahvempikin.

Leuanvetoon

Etkö ole vielä saanut ensimmäistä puhdasta leukaasi, mutta haluat tehdä lihaksia monipuolisesti kuormittavaa leuanvetoliikettä avustetusti? Tai ehkä haluat kehittää oikeaoppista tekniikkaa, jotta saisit useamman vaivattomammin ja ilman vammariskiä? Leuanveto ei ole helppo liike. Jos vartalossa ei ole tarpeeksi voimaa tuottamaan kunnollista yhtä leukaa, se tarkoittaa, että ilman avustusta on vaikea kehittää tarvittavia lihasryhmiä, jotka mahdollistavat liikkeen suorittamisen ja toistot.

Kuten aiemmin mainittiin, leuanvetoon soveltuvat parhaiten suljetut lenkkimäiset voimakuminauhat. Mitä heikommat lihaksesi ovat tai mitä vaikeampaa sinun on vetää itseäsi ylös, sitä enemmän avustusta liikkeeseen tarvitset. Jos siis et saa yhtään leukaa, tarvitset voimakuminauhaan enemmän vastusta kuin henkilö, joka saa juuri ja juuri yhden. Oma paino vaikuttaa leuanvedon sujuvuuteen. Jos olet kovin painava, kannattaa valita tarpeeksi suuri vastus, jotta se kannattelee sinua tarpeeksi leuanvetoliikkeen aikana. Vastuskuminauhan käyttö vähentää käsiin kohdistuvaa rasitusta ja saat vahvistettua kunnolla myös yläselkälihaksia, hartioiden ja olkapään alueen lihaksia. Lopulta harjoittelulla saat leuan ilman avustavaa kuminauhaa!

Lajien oheisharjoitteluun

Oletko jonkin lajin harrastaja tai kilpaurheilija? Kuminauhat ovat suosittuja lämmittelyssä sekä lisäksi tekniikka- ja fysiikkatreeneissä. Eri kokoiset kuminauhat sopivat hyvin mm. palloilijoiden, luistelijoiden ja taistelulajien harrastajien oheisharjoitteluun. Vastuskuminauhoja voi hyödyntää hyvin kehittämään nopeutta, hyppyjä, lihastasapainoa, ketteryyttä sekä raajojen tarkkoja ja voimakkaita liikkeitä, kuten potkuja, iskuja ja lyöntejä eri liikesuuntiin.

osto-opas vastuskuminauhojen valintaan


Mikä muu voi vaikuttaa kuminauhan valintaan?

Kuminauhaa ei kannata valita sen värin perusteella. Vastuksella tulisi olla tärkeämpi merkitys kuin ulkonäöllä. Jos tietysti jonkin toisen merkin väri miellyttää enemmän, niin se kannattaa tietysti valita, jotta oma kuntoilu tuntuu mahdollisimman mukavalta ja motivoivalta. Kuminauhat ovat todella edullisia eikä hintaeroja juuri ole, joten se tuskin muodostuu ratkaisevaksi tekijäksi. Kahvalliset ja jykevämmät kuminauhat ovat toki kalliimpia, mutta niiden käyttötarkoituskin on hieman erilainen.

Joko löysit omasi? Osta valitsemasi kuminauha vielä eri vastuksissa, niin saat treenistä mahdollisimman monipuolista!