Osto-opas: Hyppynarut

Miten valita hyppynaru

Miten valitsen itselleni sopivan hyppynarun?

Hyppynarun hankkiminen saattaa monelle tuntua hyvinkin helpolta tehtävältä. Jos hyppynarulle ei ole sen enempää vaatimuksia ja sitä ei aio käyttää paljon, niin näin voikin olla. Lasten leikkeihin soveltuvat monenlaiset hyppynarut. Mutta haluatko oikeasti treenata hyppynarulla? Käytätkö sitä lämmittelyssä, crossfitissa tai jonkun lajin oheisharjoittelussa? Tällöin erilaisiin hyppynaruihin on hyvä perehtyä etukäteen ennen ostopäätöksen tekemistä.

Hyppynarut ovat erittäin edullisia kuntoiluvälineitä niiden tarjoamaan treenitehoon verrattuna. Niiden käyttö polttaa valtavasti kaloreita ja harjoittelu on turvallista, varsinkin kun olet saanut hiottua oman tekniikan hyväksi. Hyppynarulla hyppiminen kehittää hengitys-, sydän- ja verenkiertoelimistöä, vahvistaa etenkin alakroppaa ja luustoa sekä parantaa koordinaatiota ja tasapainoa.

Jotta sinulle sopivan hyppynarun valinta olisi helpompaa, niin listasimme pääasiat, jotka olisi hyvä ottaa huomioon. Liikuntakeskuksissa, kuntosaleilla ja muissa treenipaikoissa on hyppynaruja yleisessä käytössä, jolloin niitä kannattaa olla erilaisia ja niiden laatuun on hyvä panostaa.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Hyppynarun valinta
  2. Hyppynarujen tyypit
  3. Pituus
  4. Kahvat
  5. Laakerointi
  6. Jäykkyys
  7. Säilytys & huolto
  8. Eri käyttötarkoitukset
  9. Ulos vs sisälle
  10. Hinta

Hyppynarun valinta

Jokaisella on omat mieltymyksensä ja tarpeensa hyppynarujen suhteen. Pidätkö sinä kevyistä vai painavista hyppynaruista, tai kenties nahkaisista, vai onko laakerointi kaikki kaikessa?

Ensinnäkin on hyvä olla selkeää, mihin käyttötarkoitukseen hankit hyppynarua ja miten paljon sitä aiot käyttää. Näin varmistut, ettet maksa turhasta ja saat hyppynarun, jossa on kaikki itsellesi tarvittavat ominaisuudet. Huonolaatuisen hyppynarun hommaaminen sellaista paljon käyttävälle ei ole järkevää. Laadun puute lisää loukkaantumisriskiä, sillä kehnolla hyppynarulla ei tekniikkaa saa yhtä hyvälle tasolle kuin hyvällä hyppynarulla. Myös harjoittelun tehokkuus kärsii ja osa energiasta menee hukkaan.

Hyppynarun materiaali on ensimmäinen asia, mitä on hyvä miettiä. Jos hyppynaru on satunnaiseen harjoitteluun, niin lähes mikä tahansa hyppynaru kelpaa. Jotkin materiaalit kestävät kulutusta paremmin, toiset taas kuluvat nopeammin riippuen myös siitä, missä hypit.


Erilaiset hyppynarutyypit

Erilaiset hyppynarut

Kankaiset hyppynarut

Kankaisia hyppynaruja on tullut vastaan lähes meillä jokaisella, kun olimme lapsia. Niissä on yleensä muoviset kahvat ja naru on kankaasta tai nailonista. Ne ovat todella edullisia sekä yleensä kevyitä ja heppoisia, mutta eivät kovin kestäviä tai laadukkaita. On olemassa myös hyvälaatuisia kankaisia hyppynaruja, mutta ne ovat harvassa. Niiden huonoja puolia kunnon nopeushyppelyssä ja kilpaillessa on hyppynarun painavuus ja suuri kitkan määrä, mikä tarkoittaa, että harjoittelu ei ole tehokasta, vaan energiaa menee hukkaan.

Kankaisia hyppynaruja ei myöskään tule käyttää ulko-olosuhteissa märällä säällä, sillä ne imevät kosteutta itseensä, jolloin narusta tulee vielä raskaampi.

Ei sovellu crossfitiin, nyrkkeilyyn tai aerobiseen kropan muokkaukseen.

Nahkaiset hyppynarut

Nahkaiset hyppynarut ovat perushyppynaruja painavampia eivätkä mene sotkuun. Koska materiaali antaa enemmän tuntumaa hyppelyyn, ne ovat olleet suosittuja etenkin nyrkkeilijöiden keskuudessa. Nyrkkeilijät käyttävät hyppynaruja lisäämään koordinaatiota, nopeutta ja parantamaan jalkatyötä, mikä auttaa lisäämään itseluottamusta kehässä, missä ketteryydellä on suuri rooli. Nahkaisten hyppynarujen kahvat ovat tavallisesti muoviset tai puiset. Ne ovat nopeampia hyppynaruja kuin kankaiset, mutta näitäkään ei ole hyvä käyttää kosteissa olosuhteissa, sillä hyppynaru on valmistettu orgaanisesta materiaalista.

Nopeushyppelyssä täytyy pitää mielessä, että nahkaiset hyppynarut ovat raskaampia ja satuttavat herkästi kovassa vauhdissa, eikä niillä ole helppo pitää tiettyä rytmiä. Ne myös hieman venyvät käytössä. Aloittelijan ei ole hyvä valita nahkaista hyppynarua.

Katso kaikki nahkaiset hyppynarut >

Muoviset ja PVC -hyppynarut

Muoviset ja PVC-materiaalista valmistetut hyppynarut ovat suosituimpia ja niiden laatu vaihtelee laidasta laitaan. Niitä on eri tyyppisiä, värisiä, paksuisia ja eri tavalla viimeisteltyjä. Muovinen tai PVC:stä valmistettu hyppynaru sopii hyvin aloittelijoille, sillä se on suhteellisen kevyt ja sillä voi hyppiä kohtuullisen nopeasti sekä hyppyjen ajoitusta voi hyvin treenata. PVC-hyppynarut soveltuvat niin ikään urheilijoille sekä sellaisille henkilöille, joilla on jo kokemusta hyppynarulla hyppimisestä ja käyttävät sitä aktiivisemmin. Niillä voi myös tehdä temppuja ja harjoitella erilaisia tekniikoita. Nämä ovat niin kutsuttuja perushyppynaruja, jotka sopivat hyvin kaikkiin käyttötarkoituksiin, etenkin nopeutta ja koordinaatiota kehittämään. Ne rullaavat hyvin, eivät paina kovin paljon, niitä voi käyttää ulkona ja ne ovat kestäviä.

Muovisia ja PVC-hyppynaruja ei kuitenkaan suositella pelkkään nopeusharjoitteluun, koska narun painoa ja paksuutta ei ole optimaalisesti tasapainotettu sitä varten. Nämä hyppynarut eivät myöskään ole optimaalisimpia crossfit-harrastajille, jossa tehdään mm. tuplahyppyjä (double under). Tiheä PVC-hyppynaru sopii parhaiten aloittelijalle.

Teräskaapelihyppynarut eli vauhtihyppynarut

Teräskaapelista valmistetut hyppynarut on suunniteltu sellaisiksi, että niillä saa harjoiteltua nopeutta mahdollisimman tehokkaasti. Ne siis sopivat parhaiten nopeusharjoitteluun, fitness- ja crossfit-harrastajille ja sellaisille ihmisille, joilla on kokemusta hyppimisestä. Vauhtihyppynarut painavat usein 150 – 300 grammaa. Kahvojen laakereiden tulee mahdollistaa nopean pyörimisen. Teräskaapeli on 4 mm tai 2,5 mm paksu. 2.5-millimetrinen teräskaapelihyppynaru on kokeneille treenaajille, sillä hyppynarun liikettä ei tunne kovin hyvin ja siksi aloittelijan on vaikea harjoitella tekniikkaa ja rytmiä. Jos et pysty tekemään 25 tuplahyppyä puhtaasti, niin ei kannata valita tämän paksuista teräskaapelia. 2,5 mm paksu hyppynaru ei kuitenkaan väsytä lihaksia yhtä paljon kuin 4-millimetrinen vauhtihyppynaru, joten se sopii hyvin kisoihin.

4 mm paksu teräskaapelinen hyppynaru sopii aloittelijoille. Nämä hyppynarut ovat omiaan harjoitteluun ja niillä saa tuntuman liikkeeseen ja rytmiin. Ne ovat suosittuja taistelulajien harrastajien keskuudessa. Ne ovat usein päällystetty muovilla tai PVC:llä, mikä lisää paksuuden lisäksi vastusta treeniin ja hyppynarun kestävyyttä. On hyvä muistaa, että päällystetyt teräskaapelihyppynarut ovat hyvin tiheitä, joten kovassa vauhdissa virheen sattuessa ne satuttavat käyttäjäänsä. Päällystettyjä teräskaapelisia hyppynaruja ei kannata käyttää betonialustalla, sillä ne kuluvat nopeasti. Sen sijaan niitä on suositeltava käyttää kuntosaleilla sekä ulkona sellaisissa puistoissa ja ulkoilupaikoissa, missä on kumilattiat tai parketti.

Katso kaikki vauhtihyppynarut >

Painolliset ja voimahyppynarut

Painollisissa hyppynaruissa kahvojen sisään voi laittaa lisäpainoja tuomaan harjoitteluun haastetta. Toinen vaihtoehto on ripustaa naruun lisäpainoja, mutta se ei ole yhtä yleistä. Lisäksi voi käyttää myös paksua ja painavaa voimahyppynarua. Lisäpainot ovat tavallisesti 75 - 300 gramman painoisia, mutta painavampiakin on ja niitä voi laittaa useampia. Kun kahvoissa on lisäpainot, on hyppynarua vaikeampi pyörittää, mikä lisää käsivarsien, keskivartalon ja ylävartalon lihastyötä. Tällaisella hyppynarulla hyppiessä kehitetään niin nopeutta, voimaa kuin kestävyyttä samanaikaisesti. Voimahyppynarujen etuna on, että se polttaa enemmän kaloreita ja lisää voimaa ja kestävyyttä. Kun liikerata on sujuva, voi nopeuden sijaan keskittyä erikoisempaan jalkatyöhön. Tällaiset hyppynarut eivät kuitenkaan ole omiaan nopeus- tai ketteryysharjoitteluun. Painavat ja paksut hyppynarut eivät sovellu hyvin aloittelijoille, vaan on parempi olla kokemusta erilaisista hyppynarulla hyppimisen tekniikoista ennen niiden tehokasta käyttöä.

Jos hyppynarulla hyppiminen on pääasiallinen harjoittelumuotosi, niin painollinen hyppynaru on loistava valinta! Muista kuitenkin, että painavat hyppynarut kuluvat ulkokäytössä nopeammin, mutta se riippuu kaapelin päällysteen kestävyydestä. Sisätiloissa painava kaapeli taas voi jättää jälkiä lattiaan.


Pituus

Hyppynarun pituus vaihtelee yleensä 270 – 330 cm välillä, ja osa hyppynaruista on säädettäviä. Ihmisille, joiden pituus on 165 - 180 cm, sopii alle 280 senttimetriä pitkä hyppynaru. Henkilöiden, jotka ovat 180 -200 cm pitkiä, kannattaisi valita taas pidempi, mutta alle 305-senttinen hyppynaru. Pidemmät ihmiset tarvitsevat vielä pidemmän hyppynarun. Lapsille ja nuorille tai lyhyille ihmisille (alle 165 cm) soveltuvat 210 - 250 cm pitkät hyppynarut. Jos hyppynaru on liian pitkä tai haluat säätää sitä, voit kiertää sitä käden ympäri.

Valitset oikeankokoisen hyppynarun tai säädät hyppynarun oikeankokoiseksi seisomalla ryhdikkäästi yhdellä jalalla narun päällä ja vetämällä narua kahvoista pitäen vartalonmyötäisesti ylöspäin. Myös kahvojen pituus otetaan huomioon. Kahvojen päiden tulisi yltää kainaloihin. Kokeneilla hyppynarun käyttäjillä riittää lyhyempikin pituus. Myös hyppynarun liikuttelu treenatessa ja käsien pituus vaikuttavat hieman ideaaliin hyppynarun pituuteen. Hypittäessä narun tulisi koskettaa lattiaa jalkojesi alla. Liian lyhyt hyppynaru on haitaksi täsmällisyydelle, kun taas liian pitkä hyppynaru (koskettaa lattiaa paljon jalkojen edessä) johtaa harha-askeliin.

Aloittelevat voivat lisätä 2 – 5 cm ohjeelliseen pituuteen, mutta ei enempää sillä se muuttaa liikkeen mekaniikkaa. Hieman pidempi hyppynaru auttaa kuulemaan kosketuksen maahan, mikä auttaa rytmistä kiinni saamisessa sekä tekniikan hiomisessa. Pikkuhiljaa kannattaa siirtyä suositeltuun pituuteen.


hyppynarun kahvat

Kahvat

Kahvat ovat toiseksi tärkein asia, mitä tulee miettiä hyppynarua hankkiessa. Ennen kaikkea niiden tulisi olla mukavantuntuiset kädessä. Kahvoja on olemassa niin lyhyitä ja paksuja kuin pitkiä ja ohuita sekä niin muovisia, pehmustettuja kuin puisiakin. Kevyet kahvat nopeuttavat ja painavat hidastavat liikettä. Muoviset ohuet kahvat ovat edullisimmat eivätkä ole kovin kestävät. Ne saattavat hajota helposti kovassa käytössä, kun hyppynarua puristaa. On myös kovempaa ja kestävää muovia sekä kevyttä alumiinia olevia kahvoja, mitkä ovat paljon pitkäikäisempiä.  

Käytät noin 5 senttimetriä kahvan alueelta sen pitelemiseen. Niinpä voit vähentää sen pituuden koko kahvan pituudesta, niin tiedät, kuinka paljon kahvaa ”jää yli”. Pitkät kahvat ovat omiaan temppujen tekemiseen, sillä ne tarjoavat pidemmän kokonaispituuden erilaisia liikkeitä harjoiteltaessa (esim. kädet ristiin). Jos aiot tehdä vaihtelevia liikkeitä, niin kahvojen pituus on hyvä olla ainakin standardi 10 senttimetriä, mutta mieluusti pidempikin (15-18 cm). Kahvojen peruspituus on noin 10 cm ja se sopii hyvin aloittelijoille. Kovaa vauhtia toivoville lyhempi kahva on oikea valinta. Monissa CrossFit-hyppynaruissa ja voimahyppynaruissa on lyhempi kahva.

Paksut kahvat soveltuvat parhaiten crossfitiin tai kuntosalilla treenaamiseen. Ne tarjoavat paremman otteen kahvasta, mutta ovat usein hieman painavampia, joten ne eivät sovi hyvin temppuiluun. Ohuet hyppynarun kahvat taas ovat erityisen suosittuja vauhtihyppynaruissa. Ne ovat kevyitä mahdollistaen hyppynarun nopeatempoisen vispaamisen. Keskikokoiset kahvat näiden edellisten välimaastosta ovat perus kahvoja, jotka ovat yleisimpiä, etenkin edullisissa hyppynaruissa.


Laakerointi

Normaalisti naru yhdistyy kahvaan niin, että naru on liitetty suoraan kahvan sisään. Ei paljon harjoittelevalle perustreeniin tällainen sopii ihan hyvin, kun hyppynarulle ei ole mitään erityisiä vaatimuksia. Uudempi liitäntätekniikka, missä naru on liitetty kahvaan 90 asteen kulmassa, tarjoaa enemmän nopeutta ja niissä on vähemmän kitkaa. Riippuu pitkälti omasta mieltymyksestä, kumpi tuntuu itsestä paremmalta. Pallolaakereilla varustetut hyppynarut ovat tarkoitettu etenkin nopeushyppelyyn, eli niitä on yleisesti vauhtihyppynaruissa.

Laakeri yhdistää narun kahvoihin, mikä mahdollistaa hyppynarun sulavan pyörimisen. Pallolaakereiden ansiosta kitkaa on vähiten ja rullausta voi kontrolloida helpommin.


Hyppynarun jäykkyys

Narun jäykkyys

Kokeneimmille hyppynarun käyttäjille narun jäykkyys voi olla tärkeä tekijä. Kovat teräskaapelit eivät jousta yhtä paljon pingottuneena, mikä tarkoittaa, ettei naru liiku tai mukaudu kovin paljon. Se sopii hyvin sellaisille hyppijöille, jotka haluavat hyppynarun menevän tiettyyn suuntaan ilman hiuksenhienoakaan muutosta. Mutta tämä vaatii myös käyttäjältään taitoa, koska hyppynaru ei salli virheitä. Aloittelevat ja keskitason hyppynarulla harjoittelijat tarvitsevat enemmän joustavuutta ja venyvyyttä, sillä hyppynaru mukautuu käyttäjän tekemiin pikku virheisiin.

Hyppynaruun, joka on paksu, mutta jonka materiaali ei ole niin tiheä (kuten PVC), vaikuttaa ilmanvastus. Se hidastaa liikettä. Päinvastoin ohut ja tiheä naru (kuten teräskaapeli) on hyvin nopea ja läpäisee ilmanvastuksen helposti.


Säilytys ja huolto

Hyppynarun säilyttäminen on helppoa, sillä se ei vie tilaa. Jotkin mallit saattavat tarvita laakereiden huoltoa.


Eri käyttötarkoitukset

Kuten aiemmin sanottiin, on ensin tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen hyppynarua hommaat. Se määrittää pitkälti yllä olevia tarpeita. Alla on karkeasti kerrottu, millainen hyppynaru soveltuu parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen.

Lapsille

Lapsille on suunniteltu ties minkä värisiä ja materiaalista valmistettuja hyppynaruja! Ne ovatkin enemmän hauskanpitoon ja leikkeihin kuin harjoitteluun. Tietysti käyttö lisää lapsen arjen aktiivisuutta ja liikunnassa tarvittavia taitoja, mikä on hyvin tärkeää. Yleensä lapsille suunnatut hyppynarut ovat kestäviä, sillä niitä käytetään vaikka minkälaisissa olosuhteissa, mutta on myös heikkolaatuisia vaihtoehtoja.

Salille tai lämmittelyyn

Jos etsit hyppynarua täydentämään esimerkiksi perustreeniä salilla, niin sinulle riittää normaali muovinen/PVC:stä valmistettu hyppynaru, jossa on mukavantuntuiset kahvat, joista saa hyvän otteen.  Paksumpi naru auttaa rytmistä kiinni saamisessa sekä nostaa sykettä tehokkaammin. Lisäksi sellainen hyppynaru ei kierry tai mene sykkyrälle yhtä helposti kuin kankainen, helmimäinen tai kaapelinen hyppynaru. Kun olet jo kokeneempi hyppynarulla harjoittelija, voit lyhentää hyppynarua nopeamman liikkeen aikaansaamiseksi.

Nopeusharjoitteluun, crossfittiin ja fitness-harrastukseen

Crossfitin harrastajat ja nopeutta treenaavat suosivat usein kaapelisia vauhtihyppynaruja, sillä niillä voi harjoittaa nopeutta sekä tehdä vaativia double under -kaksoishyppyjä. Hypynaruissa on usein pallolaakerointi tai ne ovat 90 asteen kulmassa liitettyjä. 2,5 mm paksu teräskaapelinen hyppynaru on paras valinta tekniikkaan ja 4 mm aloittelijalle ja harjoitteluun. Mukavat ja kevyet mutta kestävätekoiset kahvat ovat hyvä valinta kestävyyden ja käytettävyyden puolesta.

Nyrkkelyyn ja kamppailulajien oheisharjoitteluun

Nyrkkeilijät suosivat tyypillisimmin PVC-muovisia hyppynaruja tai polyvinyylisiä hyppynaruja. Ne ovat edullisia, toiminnallisia ja soveltuvat niin satunnaiseen harjoitteluun, aloittelijoille ja kokeneemmille treenaajille. Thainyrkkeilijät käyttävät taas oheisharjoittelussaan usein paksumpia PVC-muovisia hyppynaruja. Kahvat ovat usein puisia. Nämä treenaavat painavuutensa vuoksi myös olkapäitä, mutta eivät ole niin hyviä nopeusharjoitteluun.

Yleisesti kaikkiin kamppailulajeihin sopivat hyvin myös 4 mm teräskaapeli- tai nahkaiset hyppynarut.

Temppuiluun

Temppuihin erikoistuneet käyttäjät luottavat useimmiten pitkiin kahvoihin ja helmipäällysteisiin naruihin. Ne ovat kaikissa väreissään ja kuvioissaan näyttäviä.


Ulos vs sisälle

Jotkin materiaalit kestävät paremmin ulkokäyttöä kuin toiset. Jos harrastat paljon hyppimistä kovalla ja kuluttavalla alustalla (kuten betoni), PVC-materiaali, teräskaapeli (4 mm) tai helmipäällystetty hyppynaru on hyvä valinta. Vinyyliset eivät kestä hyvin ja niihin tulee paljon kulumajälkiä ja jopa hajoavat muutaman kuukauden kuluessa. Nahkaiset tai kankaiset taas eivät kestä hyvin kosteita olosuhteita, eivätkä puiset kahvatkaan.


Miten paljon hyppynaru maksaa?

Kevyitä, ei treeniin tarkoitettuja hyppynaruja saa alle 10 eurolla, jopa alle 5 eurolla. Kuntoiluun tarkoitetut hyppynarut maksavat alimmillaan 10 – 20 euroa. Ne ovat yleisimmin joko muovisia tai nahkaisia. Vauhtihyppynarut ja painolliset hyppynarut maksavat enemmän. Kaikista ammattitasoisimmat ja laadukkaimmat hyppynarut voivat maksaa jopa 60 - 70 euroa. Joka tapauksessa investointi ei ole kovin suuri, jos aiot harrastaa hyppynarulla treenaamista säännöllisesti ja pitkään.

Toivottavasti nämä tiedot auttavat sinua valitsemaan juuri sinulle parhaiten sopivan hyppynarun. Ei muuta kuin treenaamaan eri tekniikoita!