Osto-opas: Kahvakuulat

Miten valita kahvakuula

Miten valitsen sopivan kahvakuulan?

Kahvakuula, toiselta nimeltään girya, on monipuolinen lihaskunnon treeniväline, jolla saa tehtyä etenkin toiminnallisia, koko kroppaa haastavia liikkeitä. Kahvakuulalla harjoittelemisesta on tullut suosittua nimenomaan sen kokonaisvaltaisuuden ansiosta. Toisin kuin käsipainoilla, koko vartalon saa liikkeisiin mukaan.

Kahvakuula on nimensä mukaisesti kuula, jonka yläosassa on kahva. Kahvasta otetaan kiinni ja heilutellaan ja nostellaan kuulaa eri asennoissa ja liikeradoissa. Treenitapa määrittää paljon kuulan valintaa. ”Kova treenitapa” korostaa voimaa vaativia liikkeitä pienessä ajassa. ”Girevoy sport” taas korostaa liikkeen tehokkuutta pidempikestoisessa harjoittelussa. Normaalisti sessiot kestävät 10 minuuttia, jolloin kuulaa ei saa laskea alas. Lihas- ja nopeusvoiman lisäksi myös aerobinen kunto, tasapaino ja liikehallinta kehittyy.

Kahvakuulia on paljon erilaisia. Toinen malli voi olla ehdoton valinta kahvakuulailua tosissaan harrastavalle sekä julkisille kuntosaleille ja liikuntakeskuksiin, kun taas kokeileva aloittelija saa tuntuman lähestulkoon millä mallilla tahansa. Välimaastoon mahtuu kuitenkin vaikka mitä. Millainen siis sopisi sinun tarpeisiisi parhaiten?

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Kahvakuulatyypit
  2. Paino
  3. Valmistusmateriaalit
  4. Muotoilu
  5. Tila & säilytys
  6. Mitä hyvä kahvakuula maksaa?

Kahvakuulan valinta

Kahvakuulatyypit

Kahvakuulavalikoima on laaja ja varsinkin aloittelevan kuntoilijan voi olla vaikea tehdä eroa eri mallien välille. Laadukkaat kahvakuulat voidaan jakaa karkeasti teräksisiin kisakahvakuuliin ja valurautaisiin klassisiin kahvakuuliin. Lisäksi kahvakuulia valmistetaan muista materiaaleista, niissä käytetään erikoisempaa muotoilua ja jotkin ovat säädettäviä. Niitä ei voi kuitenkaan suositella kilpakäyttöön tai tavoitteelliseen kahvakuulatreeniiin, mutta ne soveltuvat mm. ryhmäliikuntaan ja kotikäyttöön ei niin säännölliseen käyttöön ja aloittelijoille.

Kisakahvakuula

Kisakahvakuulat on valmistettu teräksestä ja tarkkojen standardien mukaan. Kisakahvakuulat eroavat muista kahvakuulista siinä, että ne kaikki ovat samankokoisia, ainoastaan paino vaihtelee. Eli kuulan muoto ja koko, kahvan halkaisija, korkeus ja leveys ovat identtiset. Tämä helpottaa tekniikan omaksumista ja kehittää hermoston toimintaa, kun suorittaa liikkeen aina samalla tavalla. Käyttäjä pitää ja nostaa kahvakuulaa samalla tavalla sekä sen voi antaa nojata vartaloon tai ranteeseen niin ikään samalla tavalla. Siirtyessään painavampaan kahvakuulaan, treenaaja voi keskittyä voiman kasvattamiseen, kun suoritustekniikka on jo paremmin hallussa verrattuna siihen, jos kuulat olisivat erikokoisia. Kisaajille tämä kahvakuulamalli on ainoa oikea, mutta kuntoilijoiden ei ole välttämätöntä hankkia kisakuulaa. Kisakuulat ovat yleensä värikoodattu.

Valurautainen kahvakuula

Valurautaiset kahvakuulat sopivat yleiseen fitnesskäyttöön. Ne on helpompi valmistaa, joten ne ovat yleisesti ottaen myös kisakuulia edullisempia. Perinteisiä kahvakuulia saa monessa eri koossa. Mitä painavampi kuula on, sitä suurempia kuula- ja kahvaosa myös ovat. Vartalon ja kuulan linjaus muuttuvat eri painoisilla ja muotoisilla kahvakuulilla treenatessa, joten tekniikka ei ole ihan samanlainen. Todella hyvä valinta niin kuntosaleille, yrityksiin kuin kotikäyttöönkin!

Neopreenipäällystetty kahvakuula

Neopreenipäälliste auttaa suojelemaan lattiaa, jos kuula sattuu tippumaan esimerkiksi ryhmäliikuntatunnilla tai valmennnuksessa. Neopreeniset kahvakuulat sopivat kuntokeskusten lisäksi myös kotikäyttöön ja kuntoutukseen. Neopreenipällystetyt kahvakuulat ovat houkuttelevan värisiä, eivätkä ole niin äijämäisen "kovan" näköisiä, jolloin kaikenlaisten kuntoilijoiden on niihin myös helpompi tarttua. Itse kuula on muuten yleensä valmistettu valuraudasta. 

Vinyylipäällysteinen kahvauula

Vinyylipäällysteisiä kahvakuulia saa niin ikään monissa eri väreissä. Niissä on liukas pinta ja ohut vinyylipinta auttaa hieman suojaamaan lattiaa, jos kuula putoaa maahan. Vinyylikuulien muotoilu voi vaihdella standardeista, mutta se ei muuta radikaalisti kahvakuulailun tekniikkaa. Vinyylipäällyste voi kuitenkin paikoittain olla epätasainen ja esimerkiksi raapaista ihoa liikkeen aikana. Sisus on yleensä sementtiä. Nämä sopivat muiden kahvakuulien rinnalle kuntokeskuksiin ja yritysten kuntosaleille sekä kotikäyttöön.

Muut kahvakuulatyypit

Sisustuselementiksi, mökille ja edustustiloihin on myös olemassa suomalaisesta kivestä ja koivusta valmistettuja tyylikkäitä kahvakuulia. Lisäksi markkinoilla on säädettäviä kahvakuulia ja kuulia, jotka on mm. päällystetty pehmusteella.


Paino

Kahvakuulia on 2 – 50 kilon väliltä (kisakuulia 8 – 36 kg:n väliltä). Valitessaan kahvakuulaa on pidettävä mielessä, että kahvakuula ei ole kuin käsipaino. Toiminnallisessa kahvakuulatreenissä monet lihakset ovat töissä samanaikaisesti ja liikkeet ovat suuria, joten kuulan painon pitää olla tarpeeksi suuri. Näin myös tukilihakset pääsevät kunnolla töihin. Ei kuitenkaan kannata liioitella painon suhteen, sillä silloin tekniikka kärsii.

Aloittelevalle naiselle sopivanpainoinen kahvakuula on noin 6 – 8 kg ja miehelle 12 kg. Jos sinulla on harjoittelutaustaa ja olet kohtalaisessa kunnossa, niin vastaavasti painoksi kannattaa valita 8 – 12 kg ja 16 – 20 kg. Jos taas olet todella hyvässä kunnossa, on hyvän kokoinen kahvakuula noin 16 – 20 kg ja 20 – 24 kg. Kokeneen treenaajan on suositeltavaa hankkia painavampi kahvakuula. Selkävammoista kärsineen tai kärsivän taas ei ole hyvä valita aluksi liian painavaa kuulaa.


Valmistusmateriaalit

On tärkeää, että kahvakuulassa on huoliteltu pinta. Kahvakuulat on valmistettu yleensä joko teräksestä tai valuraudasta. Nämä ovat laadukkaimpia kahvakuulia, joiden viimeistelystä on huolehdittu. Kahvan päällysteen tulee tarjota tarpeeksi pitoa, mutta kahvan pitää kuitenkin päästä myös pyörimään kädessä pehmeästi. Monet kahvakuulat ovat maalattuja. Tällöin maalin laadun on parempi olla hyvä, sillä huono maali halkeilee helposti, jolloin rauta ruostuu. Kisakuulissa kahvan täytyy pitää kalkkia ja kuulan pitää olla suojattu päällysteellä.

Kahvakuulia on myös päällystetty eri materiaaleilla, kuten vinyylillä, neopreenillä (kumi) ja muovilla. Esimerkiksi vinyylisissä kahvakuulissa sisus on usein sementtiä. Ne ovat edullisempia kuin teräksestä ja valuraudasta valmistetut kahvakuulat eivätkä yleensä kestä niin pitkään. On tärkeää, että materiaali takaa hyvän otteen kovassakin treenissä, mutta on tarpeeksi sileä, jotta harjoittelu on sulavaa.

Kahvakuulan pohjan tulisi olla tasainen ja vakaa. Joissakin malleissa on kuminen pohja, mikä ehkäisee lattian vaurioita. Kuitenkin ilman pehmeämpää alustaa oleva kahvakuula on vakaampi, eikä se esimerkiksi pompi kumoon maahan laitettaessa. Epätasainen pohja estää vakaata harjoittelua varsinkin niissä liikkeissä, joissa kuulan pohja toimii oleellisena osana harjoittelua.


Kahvakuulan muotoilu

Kahvan ja kuulaosan muotoilu

Kahvakuulissa on myös erilaista muotoilua (paitsi kisakuulissa), vaikka ne suurin piirtein näyttävät samanlaisilta. Toisille sopii paremmin toinen ja toiselle taas toinen. Pääasia, että löytää itselleen toimivan muotoilun. Kaikista yleisin kuulan muoto on pyöreä. Kun kahvakuulaa heilauttelee, pyöreä iso kuulaosa laskeutuu ranteen päälle pehmeästi.

Kisakahvakuulat ovat isokokoisia ja ne on tehty virallisten kisakahvakuulien mittojen mukaan. Kuulan korkeus on 28 cm, halkaisija 21 cm ja kahvan halkaisija 3,3 cm. Laadukkaasta teräksiset kisakuulat kestävät erittäin kovaa käyttöä. Sekä kisakahvakuulat että laadukkaat valurautaiset kahvakuulat ovat yleensä saumattomia, jolloin kahvakuulaa on miellyttävämpi käsitellä. Rautaiset kahvakuulat ovat hieman pienempiä kisakuuliin verrattuna. Pienempi pyöreä kuulaosa saattaa aiheuttaa enemmän iskuja ranteeseen. Rannetuki auttaa iskujen vaimentamisessa.

Kahvaosan pitäisi tuntua kädessä miellyttävältä. Hyvä kahva on kaareva, sopivan paksuinen ja sileä, missä ei ole ikävän tuntuisia epätasaisuuksia tai teräviä kohtia. Huono kahva voi jättää kipeitä hiertymiä käteen, kun kahvakuulaa heiluttelee voimakkaasti kahvan liukuessa kämmentä vasten. Klassisen kahvakuulan kahvan paksuus on noin 35 mm ja kahvan ja kuulan välissä on tarpeeksi tilaa (noin 55 mm).

Ergokuulat ovat eri tavalla muotoiltuja ergonomiatarkoituksessa. Ne ovat muodoltaan litteitä, jottei kuulaosa olisi tiellä erilaisissa liikkeissä nostettaessa kahvakuulaa alhaalta ylös ja kun se nojaa ranteeseen, se ei paina sitä niin paljon. Kuitenkin normaali iso kuula laskeutuu helposti ranteen päälle.


Tila ja säilytys

Kahvakuulat eivät vie paljon tilaa. Kotona on yleensä pari kolme erikokoista kuulaa, jolloin niitä voi säilyttää helposti lattialla esimerkiksi jonkun pöydän alla, huoneen nurkassa tai komerossa. Kahvakuulatelineelle ei ole kotona tarvetta, paitsi jos on kyseessä isompi kotikuntosali. Kaupallisilla saleilla ja yritysten kuntosaleilla kahvakuulateline on kuitenkin ehdoton tilan säästämisen sekä turvallisuuden ja viihtyisyyden lisäämisen kannalta. Telineeltä on myös ergonomisempi ottaa kahvakuulat käyttöön ja se säästää lattiaa. Kahvakuulia on ajoittain hyvä puhdistaa kostealla liinalla.


Kahvakuulan hinta

Mitä hyvä kahvakuula maksaa?

Kahvakuulan hinta riippuu sen painosta. Mitä painavampi kuula, sitä enemmän se luonnollisesti maksaa. Hyvän kahvakuulan valmistaminen vaatii tarkan valamisen muottiin. Kisakuulien hinnat vaihtelevat 45 – 170 välillä (8-32 kg). Hyvien valurautaisten kahvakuulien hinnat ovat 25 – 330 euron välillä (4-50 kg). Muunlaiset kuulat ovat hieman edullisempia 15-80 euroa (suppeampi painovalikoima).

Hyvälaatuiseen kahvakuulaan kannattaa investoida, sillä harjoittelu tuntuu mukavalta ja siitä saa mahdollisimman tehokasta. Laadukas kahvakuula kestää myös todella pitkään. Huonolaatuisempi kahvakuula, kuten vinyylinen tai muovipäällysteinen voi vahingoittua helpommin ja ei ole käyttömukavuudeltaan huippuluokkaa. Niitä saa kuitenkin edullisemmin, jos haluaa esimerkiksi kokeilla, onko kahvakuulaharjoittelu oma juttu. Epäsäännölliseen ja ei niin tavoitteelliseen käyttöön ne soveltuvat kuitenkin hyvin!  

Toivottavasti tämä antoi sinulle tarvittavaa tietoa kahvakuulan valintaa ajatellen. Tilaa omasi niin pääset monipuolisen toiminnallisen treenin pariin!