Osto-opas: Leuanvetotangot

Miten valita leuanvetotanko

Miten valita leuanvetotanko?

Oletko ajatellut panostaa leuanvetoon tai kenties saada vedettyä ensimmäisen leukasi? Tai ehkä harrastat CrossFitia, johon leuanveto kuuluu olennaisena osana? Leuanveto on hyvin kokonaisvaltainen liike ja toistotapoja on erilaisia. Liike kehittää ylävartalon lihasvoimaa, etenkin hartioita, käsiä ja selkää. Lisäksi tanko soveltuu lihashuoltoon mm. riipuntoihin ja venytyksiin.

Vaikka leuanvetoliikkeet ovat pitkälti samanlaisia, leuanvetotankoja on kuitenkin paljon erilaisia. Osa vie enemmän tilaa ja kiinnitykset ovat pysyviä, kun taas joitakin malleja voi siirtää paikasta toiseen. Toiset leuanvetotangot ovat tavoitteellisempaan harjoitteluun ja kestävät paljon painoa, kun taas toiset ovat kevyempään harjoitteluun. Millainen tanko sopii sinun tarpeisiisi parhaiten? Katso alla olevat tiedot leuanvetotankojen valintaan liittyen, niin helpotat paljon päätöstäsi!

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Leuanvetotangon valinta
  2. Erilaiset leuanvetotangot
  3. Maksimikäyttäjä paino
  4. Valmistusmateriaalit
  5. Mitat
  6. Kiinnitys & kuluminen
  7. Hinta

Leuanvetotangon valinta

Leuanvetotangon valintaan vaikuttaa luonnollisesti ensisijaisesti tila, mihin tanko on tulossa. Se voi asettaa vaatimuksia tai rajoituksia kiinnitykseen liittyen. Lisäksi tietysti oma koko sekä leuanvetotangon käyttötavat vaikuttavat siihen, millainen tangon on oltava. Oma budjetti kannattaa ottaa huomioon. Kuinka paljon merkitystä leuanvedolla (ja kenties muilla tangolla tehtävillä liikkeillä) on treenisi kannalta? Mitä enemmän sitä käytät ja asetat harjoittelullesi vaatimuksia, sitä laadukkaampi leuanvetotangon on oltava.


Erilaiset leuanvetotankotyypit

Leuanvetotankoja on erityyppisiä. Sinulle sopivan mallin valinta riippuu pitkälti koostasi, tavoitteistasi ja siitä, miten paljon haluat kuluttaa rahaa leuanvetotankoon.

Leuanvetotanko oviaukkoon

Oviaukkoon kiinnitettävät

Oviaukkoon sopivat leuanvetotangot asennetaan nimensä mukaisesti perus oviaukon yläosaan. Tankoa varten ruuvataan oven sisäpuolen molemmille puolille kannattimet karmeihin kiinni. Itse tanko säädetään sopivan levyiseksi ja asetetaan kiinnittimiin. Tai tankoa kierretään niin, että se laajenee sisäovenkarmeja kohti. Tällainen ”teleskooppitanko” ei kuitenkaan välttämättä vaadi pysyvää asennusta. Silti on suositeltavaa, että karmeihin on ruuvattu kiinnikkeet tai ohjauspalat, jotka ohjaavat tangon oikealle paikalleen. Ne eivät kuitenkaan välttämättä kannattele tankoa täysin, vaan tanko pitää kiristää kunnolla oven sisäkarmeihin kiinni.

Muista varmistua ennen tangon ostamista, sopiiko leuanvetotanko omaan oveesi. Leuanvetotangot soveltuvat normaaleihin, mutta ei liian leveisiin oviaukkoihin. Yleensä tangot sopivat 60-93 cm leveisiin oviaukkoihin. On erittäin suositeltavaa, että käytät kunnon asennustarvikkeita, että saat tangon pysyvästi ja asianmukaisesti kiinni.

Hyvä puoli näissä ovien yhteydessä olevissa tangoissa on, että voit vetää yhden nopean leuan aina ohi kulkiessasi, kun se siitä aktiivisesti muistuttaa. Se on helppo, matalan kynnyksen ratkaisu kuntoilun lisäämiseen. Huono puoli taas on se, että pitkien ihmisten täytyy usein koukistaa polvet, sillä oviaukot eivät ole kovin korkeita. Todella leveää otetta näissä malleissa et myöskään saa otettua. Tämän tyyppiset leuanvetotangot eivät kestä yhtä paljon painoa kuin seinään tai kattoon kiinnitettävät mallit. Heijaavaa liikettä ei saisi juuri tulla, sillä se voi irrottaa tangon paikoiltaan. Näin ollen vauhdikkaiden ja riuhtovien ”crossfitleukojen” vetäjien kannattaa harkita muuta ratkaisua. Etenkin teleskooppimalliset leuanvetotangot ovat aika heikkoja ja kestävät yleensä vähiten painoa (max 100 kg). Teleskooppimalli suositellaan otettavaksi käytön jälkeen pois oviaukosta.

Katso kaikki oviaukkon kiinnitettävät leuanvetotangot >

Monitoiminen leuanvetotanko

Monitoimitangot

Monitoimitanko pysyy paikoillaan niin, että sen yksi osa nojaa oviaukon etummaisen ovenkarmin yläosaa vasten ja tanko-osa jää käyttäjän puoleisen oviaukon puolelle. Monitoimitangossa hyödynnetään vipuvartta. Oma painosi vetää tankoa alas, mikä puolestaan vetää molemmilta puolilta tankoa ovenkarmeja päin. Käyttäjän oma paino roikkuessa auttaa näin ollen pitämään tangon hyvin paikoillaan. Monitoimitanko ei vaadi asennusta, joten se on helppo ja liikuteltava ratkaisu. Sen eri osat pitää kuitenkin yleensä liittää toisiinsa. Ennen monitoimitangon ostamista sinun kannattaa varmistua siitä, että se sopii oviaukkoon, johon sitä olet kaavaillut, ihan niin kuin teleskooppimallissa. Ovenkarmien täytyy olla tarpeeksi paksut ja kestävät sekä monitoimitangon tanko-osan pitää olla leveämpi kuin oviaukon.

Hyvä puoli on, että monitoimitanko ei vaadi asennusta ja sitä voi kuljettaa paikasta toiseen -joitakin malleja vielä hyvin vaivattomasti. Lisäksi tangosta saa erilaisia otteita, tehden harjoittelusta monipuolisempaa. Joitakin monitoimitankoja voi käyttää myös lattiatasossa mm. punnerruksiin, dippeihin ja vatsalihaksiin. Tämän tyyppisten tankojen heikko puoli on, että ne eivät ole yhtä vankkoja kuin muut asennettavat leuanvetotangot. Niiden kanssa täytyy olla tarkkana, millaisia leukoja vetää. Lue myös huolellisesti painorajat sekä muut ohjeet tankoa hankkiessa. Monitoimitangoissa pitkät ihmiset joutuvat niin ikään koukistamaan polviaan harjoitellessa.

Seinään kiinnitettävä leuanvetotanko

Seinään kiinnitettävät

Seinään kiinni tulevat leuanvetotangot asennetaan ruuveilla seinään. Tangon syvyys seinään nähden vaihtelee yleensä 30-70 cm välillä. Tangon tulisi mielellään olla vähintään lähes 40 cm seinästä, jotta harjoittelutilaa jää riittävästi. Riippuu tietysti paljon käyttäjästä ja liikkeistä, mitkä leuanvetotangolla tekee.

Seinään asennettava leuanvetoteline on turvallisempi ja kestää enemmän painoa kuin oviaukkoon tulevat mallit. Niillä voit tehdä monipuolisesti kaikenlaisia liikkeitä, heilautuksia ja riipuntoja niin ylä- kuin keskivartalolle. Esimerkiksi tangon yläpuolelle pääsee itseään vetämällä/punnertamalla (muscle up). Vauhdikkaat ja kippausliikkeet ovat mahdollisia, mitä taas oviaukkomalleissa ei pysty tekemään. Yksi suurimmista eduista on, että saat asennettua seinään kiinnitettävän leuanvetotangon korkeammalle, koska oviaukko ei aseta rajoituksia. Näin myös pitkät ihmiset voivat roikkua suorana liikkeitä tehdessään. Varmistu, että seinä tai rakenteet ovat tarpeeksi kestäviä turvalliseen asennukseen.

Katso kaikki seinään kiinnitettävät leuanvetotangot >

Kattoon kiinnitettävä leuanvetotanko

Kattoon kiinnitettävät

Kattoon kiinni tulevat leuanvetotangot asennetaan ruuveilla kattoon. Seinän korkeus määrittää, miten korkeat sivupalkit olisi hyvä olla, jotta leuanvetotanko tulee hyvälle korkeudelle. Suurin osa kattoon asennettavista tangoista on suunniteltu normaaliin huonekorkeuteen.  

Kattoon asennettu tanko tarjoaa eniten vaihtoehtoja monipuoliseen harjoitteluun. Kun sitä ei asenna seinän lähelle, niin sinulla on paljon tilaa heilua ja liikkua ilman että osuisit seinään tai muuhun huoneen rakenteeseen. Tanko mahdollistaa erilaisten leuanvetoliikkeiden lisäksi mm. polvennostojen ja muiden lihasvoimaa ja kehonhallintaa kehittävien liikkeiden suorittamisen. Nämä toki ovat mahdollisia myös joissakin seinään kiinnitettävissä malleissa. Kattoon kiinnitettävien mallien hyödyt ovat pitkälti muuten samanlaiset kuin seinään kiinnitettävien. Kattomalleihin saa kiinnitettyä helposti myös voimistelurenkaat. Vastuskuminauhoja ja kyynärvarteen tukevat vatsalihashihnat on niin ikään helppo laittaa tankoon, myös seinämalliin (ja joihinkin ovimalleihin).

Leuanvetotangon voi myös kiinnittää katon rajassa oleviin lujarakenteisiin palkkeihin. Lisäksi leuanvetotankoja on dippilaitteissa sekä taljojen ja harjoituskehikkojen yhteydessä.

Katso kaikki kattoon kiinnitettävät leuanvetotangot >


Maksimi käyttäjäpaino

Leuanvetotangosta ja sen asennuksesta riippuen tanko kestää tietyn määrän painoa. Yleisesti painorajat vaihtelevat 100 – 350 kilon välillä. Sallitun käyttäjäpainon tulisi mielellään olla vähintään 50 % enemmän kuin oma paino, eli 1,5-kertainen. 80-kiloisella miehellä tämä tarkoittaa esimerkiksi 120 kiloa. Oveen laitettavien teleskooppitankojen käyttäjäpainorajat ovat yleensä noin 100 kg. Mitä leveämpi oviaukko, sitä suurempi riski on teleskooppimallisen tangon taipumiseen. Monitoimitangot taas kestävät käyttäjäpainoa 100 - 150 kiloa. Seinään ja kattoon asennettavien leuanvetotankomallien painorajat ovat korkeammat ja tangon materiaalin lisäksi riippuvat pitkälti rakenteiden lujuudesta.


Valmistusmateriaali

Yleensä leuanvetotangot on tehty teräksestä (tai muusta lujarakenteisesta metallista). Otinsijat taas on valmistettu joko kumiseoksesta, muovista, nylonista tai foamista.


Leuanvetotangon mitat

Leuanvetotangon leveys vaihtelee yleensä 60 -130 cm välillä. Leveämmästä tangosta saa monipuolisempia otteita. Lisäksi joissakin leuanvetotangoissa on muita otesijoja, mitkä mahdollistavat mm. neutraaliotteen (kämmenet ovat vastakkain). Leuanvetotangon syvyys vaihtelee seinään ja kattoon kiinnitettävissä malleissa yleensä 30 – 60 cm välillä. Lisäksi seinään tai kattoon tuleva kiinnityskorkeus tai -leveys vaihtelevat.

Tangon halkaisija vaihtelee taas 1,9 - 3,8 cm välillä. Jos tanko on ohuempi, niin siinä tulisi olla vaahtomuovista tai muusta materiaalista valmistetut otesijat. 3 – 3,5 cm tangot ovat yleensä mukavamman tuntuisia, mutta naisille ja nuorille sopii hyvin halkaisijaltaan pienempi leuanvetotanko.


Kiinnitys ja kuluminen

Suurimmaksi osaksi tangot vaativat pysyvää asennusta. Leuanvetotankoja voi asentaa joko oviaukkoon, seinään, kattoon tai muihin tukeviin rakenteisiin esimerkiksi ulkona. Kokoa ensin tanko ja katso, että kaikki osat ovat tallella. Seinään ja kattoon kiinnitettävät leuanvetotangot tulee ruuvata kiinni useasta kohdasta. Asennuslevyjen väli ja kiinnitysreikien kohdat vaihtelevat. Laita esimerkiksi kynällä merkit oikeisiin kohtiin. On suositeltava käyttää (isku)porakonetta ja oikeanlaista poranterää seinämateriaalista riippuen. Aloita poraaminen lyhyin porauksin ja kun olet varma, että se menee oikein, niin poraa loppuun. Aseta proput tukevasti reikiin ja ruuvaa kannattimeen kiinni. Kiristä ruuvit. Tee sama toiselle puolelle. Jos ruuvattavia kohtia kannattimessa on neljä, kannattaa porata vastakkaiset kulmat ensin, jotta asennus on todennäköisemmin tasainen. Testaa, että tanko pysyy paikoillaan ja pyyhi kaikki pölyt pois. Kiristä ruuveja tarvittaessa myöhemmin. Jos leuanvetotangon ottaa jossain vaiheessa pois, niin ruuvauksista jää luonnollisesti jäljet. Jos ne häiritsevät, niin reiät voi täyttää ja pinnan esimerkiksi maalata jälkikäteen, jotta kohta ei näyttäisi pahalta.

Oviaukkoon laitettavat teleskooppitangot saa kiinni ja irti vääntämällä, jos kiinnikkeitä ei ole ruuvattu karmeihin. Se ei kuitenkaan ole kovin turvallista. Tangon voi kiinnittää pysyvämmin, jolloin tangon pituus säädetään oviväliin sopivaksi ja lukitaan kiinnitysruuveilla. Merkitse haluttu kiinnityskohta ovenkarmeihin vasemmalle ja oikealle, ja ruuvaa kiinni metallikupit/pidikkeet. Aseta siten tanko paikoilleen ja lukitse/väännä tiukaksi. Kierrettävä leuanvetotanko voi jättää mustat jäljet tai pieniä lommoja karmeihin, kun sen ottaa pois. Jos sen ohjauspalat tai kiinnittimet taas ruuvataan kiinni ovenkarmeihin, niin ruuvaaminen jättää tietysti myös jäljet. Sen vuoksi karmit on hyvä täyttää ja maalata jälkikäteen.

Monitoimitangot ovat siirrettäviä ja sopivat useisiin ovenkarmeihin. Ne voi kuitenkin myös asentaa, jotta leuanveto olisi turvallisempaa. Etummaisen ovenkarmin yläosaan voi laittaa varmistimen tai ylälistan voi varmuuden vuoksi ruuvata kiinni. Monitoimitangoistakin voi jäädä jälkiä, vaikka niitä ei asenneta. Tanko voi aiheutuneen paineen vuoksi tehdä halkeamia karmiin. Näitä voi ehkäistä laittamalla väliin esimerkiksi vaneria, mikä laajentaa painealuetta. Lisäksi käyttäjän puolen ovenkarmien molemmille puolille kohdistuvaa painetta voi vähentää laittamalla väliin jotain pehmeää tekstiiliä.


Hinta

Leuanvetotanko on edullinen, tehokas ja pitkäikäinen investointi oman lihaskunnon kohottamiseen. Oviin tulevien leuanvetotankojen hinnat vaihtelevat 20-40 euron välillä. Monitoimitankojen hintahaitari, on noin 20 – 65 euroa mallista ja merkistä riippuen. Seinään kiinnitettävät leuanvetotangot maksavat yleensä 60 – 150 euroa, mutta sitä kalliimpiakin tankoja on olemassa. Kattoon kiinnitettävät ovat suurin piirtein samanhintaisia, mutta hieman edullisempia. Monet tangoista soveltuvat sekä seinään että kattoon kiinnitettäväksi. Kuntolaitteet, joihin myös leuanvetotanko on yhdistetty, maksavat tietysti enemmän.

Toivottavasti tämä antoi sinulle tarvittavaa tietoa kahvakuulan valintaa ajatellen. Tilaa omasi niin pääset monipuolisen toiminnallisen treenin pariin!