Osto-opas: nilkkatuet

Miten valita nilkkatuki

Miten valita nilkkatuki

Onko nilkkasi kipeä? Nyrjähdyksiä sattuu erityisen paljon urheillessa ja aktiivisemmissa harrastuksissa, missä on paljon sivuttaissuuntaisia ja räjähtäviä liikkeitä tai hyppyjä. Nilkka voi kuitenkin nyrjähtää helposti ihan vain kävellessä tai astuessa huonosti epätasaiselle tai erikorkuiselle alustalle. Huonot kengät, jotka eivät tue nilkkaa, altistavat loukkaantumisille. Naisilla venähdyksiä sattuu usein korkokengillä kävellessä. Myös heikot nilkat ja liikkumattomuus altistavat nilkan alueen vammoille.

Nilkkatuki on ehdoton apuväline nilkkavammojen ja kroonisen nilkkakivun ennaltaehkäisyssä ja loukkaantumisen paranemisvaiheessa. Ne tarjoavat helpotusta kipuun ja turvotukseen sekä tukea ja suojaa akuutteihin vaivoihin, vammoihin ja urheiluvammoihin, kuten nyrjähdyksiin, nivelsiteiden repeämiin, nivelside-, nilkka- tai jännetulehduksiin ja plantaarifaskiittiin. Nilkkatuet auttavat jälkitilojen hoidossa, kuten leikkauksesta kuntoutumisessa. Vamma voi olla myös krooninen, jolloin akuutti vamma on pitkittynyt tai siitä on jäänyt jäljelle jälkitila, kuten epävakaa nilkka. Voi myös olla, että nilkassa on yliliikkuvat nivelet tai siinä on todettu degeneratiivinen nivelsairaus. Tukien käyttö on hyvin suositeltavaa myös ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, mikä pienentää vaivojen pahentumisen riskiä. Aikaisemmat loukkaantumiset onkin syytä hoitaa kunnolla, jotta nilkka on tarpeeksi stabiili ehkäisten tulevia vammoja.

Nilkkatukia ja ortooseja pidetään nilkan ympärillä, mitkä auttavat parantamaan, suojaamaan ja tukemaan nilkkaa, pitämään sen vakaana ja oikeassa asennossa. Yleensä ne tarjoavat tehostettua tukea etenkin sivuttaissuunnassa, rajoittamatta kuitenkaan liikaa nilkan liikerataa niin, että nilkkaa pystyy koukistamaan ja ojentamaan. Nilkkatuen käyttö tuo myös varmuutta aran tai instabiilin nilkan käyttöön sekä lievittää kipua ja ehkäisee turvotusta. Tuen pitäminen ennaltaehkäisee tehokkaasti myös uudelleenloukkaantumisia ja oireiden pahenemista.

Tukia on niin harrastuksiin kuin vapaa-ajalle. Materiaalit, koot ja tuen määrä vaihtelevat. Joissakin nilkkatukimalleissa on panostettu käyttömukavuuteen, pehmusteeseen ja istuvuuteen, mutta joissakin taas on keskitytty enemmän tuotteen funktionaalisuuteen. Nilkkatuissa voi olla kompressiota tai hoitavia, lämmittäviä tai muita erikoisominaisuuksia. Oikeanlaisen nilkkatuen valinta riippuu vamman tasosta ja omista mieltymyksistä. Sinä tunnet nilkkasi oireilun ja vaatimuksesi parhaiten.

Kuitenkin nilkkatukimalleja on useita ja sopivan tuotteen löytäminen voi olla haastavaa. Tämän oppaan avulla teet valinnastasi helpompaa. Aloita miettimällä tarpeitasi, mitä nilkkatueltasi tarvitset? Lue alta tarkemmin, mitä nilkkatuen valinnassa kannattaa huomioida. Näin valintasi osuu todennäköisemmin oikeaan.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Nilkkatuen valinta
  2. Käyttötarkoituksen mukaan
  3. Nilkkatuki tyypit
  4. Nilkkatuen koko
  5. Valmistusmateriaalit
  6. Pesuohje
  7. Hinta

Nilkkatuen valinta

Nilkkatukia on erilaisiin käyttötarkoituksiin. Jotkin mallit ovat enemmän ennaltaehkäisyyn, toiset urheiluun, kolmannet kuntoutukseen. Sopivan nilkkatuen valinnassa on ensin mietittävä, mitä varten sinä olet sitä hankkimassa? Onko nilkkatuki urheiluun, johonkin tiettyyn tilanteeseen, missä kipu lisääntyy, vai kenties kuntoutukseen? Haluatko käyttää sitä urheilusuoritusta parantamaan, koska nilkka on akuutisti hieman kipeä tai jokin krooninen vaiva muistuttelee itsestään? Vai etsitkö nyt nilkkatuesta apua epävakauteen, sillä tarvitset varmuutta nilkan käyttöön, jotta suoristuskyky pysyisi hyvänä? Voi olla, että käyttäisit nilkkatukea muutenkin päivän aikana ennaltaehkäisevästi ja lisäten nilkan stabiiliutta. Kenties olet toipumassa operaatiosta, jolloin tarvitset jämäkkää tukea, mutta myös liikeradan ylläpitoa?

Nilkkatuki on oleellinen apuväline parantumisen alkuvaiheessa. Nilkkatukea ei ole kuitenkaan tarkoitus pitää jatkuvasti päivästä toiseen, jotta nilkka pääsisi liikkumaan luonnollisesti ja ettei alueen lihakset surkastuisi tai toiminta heikentyisi. Nilkkatuki on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön ja tiettyihin toistuviin tilanteisiin. Joitakin nilkkatukia käytetään esimerkiksi vain urheilu- tai ponnistelua vaativan suorituksen aikana, kun toisia taas voi pitää vaikka koko päivän. On muistettava, että nilkan alueen lihasten vahvistaminen on erittäin tärkeää.


Nilkkatuen valinta

Käyttötarkoituksen mukaan

Nilkkatuet tarjoavat eriasteista tukea. Kevyissä nilkkatuissa on luonnollisesti vähiten tukea, mitkä ovat yleisesti siteitä, sukkamallisia tai kantapäästä auki olevia nilkkatukia ja kompressiotukia, jotka kaikki mahtuvat hyvin kenkien sisään. Joustavuus sallii monipuoliset liikeradat. Kohtalaista tukea tarjoavat nilkkatuet suojaavat enemmän, ovat hieman paksumpia ja jämäkämpiä. Näitä ovat esimerkiksi vakautta lisäävät nilkkatuet monipuolisilla sidonta- ja säätömekanismeilla sekä lisäpehmusteilla ja erikoismuotoilulla. Ne eivät jousta enää kovin paljon, mutta sallivat kuitenkin jonkin verran liikuttamista. Kaikista jämäkimmät tuet rajoittavat liikerataa vähintään sivuttaissuunnassa estäen nilkkaa vääntymästä ja vakauttaen sen toimintaa sekä kipua ehkäisten. Niissä on kiinteitä muovi- ja metalliosia antamassa lisätukea. Joissakin voi olla päällä lisäksi suojaava kangas.

Urheilun aikana pidettävät nilkkatuet

Jos harrastat jotain vauhdikasta lajia tai olet liikunnallisesti aktiivinen, mutta tunnet tietyissä liikkeissä nilkan kipeytyvän, niin kevyt perustuki tai kompressiotuki voi olla sinulle riittävä. Myös kinesioteippi tai side voi sopia tarpeisiisi. Onko sinulla kuitenkin joskus ollut ongelmia nilkan kanssa, mikä edelleen heijastelee ikävästi tietyissä tilanteissa, vaikka akuutti ongelma on jo hoidettu? Tai sinulla voi myös olla yleistä nilkan alueen heikkoutta, mutta haluat silti harrastaa tiettyä lajia? Tällöin saatat hyötyä sidottavasta tai lastallisesta mallista, mikä tuo lisäsuojaa ja tukea edistäen suorituskykyä ja varmuutta sekä ehkäisee uudelleen loukkaantumisilta. Muista että kontaktilajeissa tarvitaan myös hyviä nilkkasuojia!

Lievään nilkan oireiluun ja loukkaantumisien ennaltaehkäisyyn

Jos nilkan alue on heikko ja se tarvitsee tukea ollakseen vakaampi ja jotta pystyt toimimaan turvallisemmin arjessa, niin kevyt kompressiotuki on tässäkin tilanteessa soveltuva nilkallesi. Tarvitset sitä vain muissakin tilanteissa kuin urheillessa. Jos taas kipu on uusi etkä ole loukannut itseäsi, niin se voi johtua hetkellisestä ylirasituksesta tai jokin rakenne voi olla hieman tulehtunut. Jos nilkan nivelsiteet ovat huomaamattomasti venähtäneet, niin kyse on lievästä nyrjähtämisestä. Paikanna oireet tarkemmin ja kiinnitä huomiota, missä tilanteissa kipu lisääntyy. Yleensä joustava nilkkatuki on sopiva tällaiseenkin vaivaan, mutta jos tarvitset napakampaa tukea tai vaiva on krooninen, niin paksummat ja napakammat sidottavat nilkkatuet voivat tulla myös kysymykseen. Loukkaantumisten ennaltaehkäisyn tai oireiden pahenemisen kannalta nilkan käyttö on kuitenkin suositeltavaa, jotta lihakset pysyvät kunnossa. Ammattilainen osaa arvioida tilannettasi paremmin, minkä perusteella hän voi antaa sopivia jumppaohjeita sekä neuvoja oikeanlaisen nilkkatuen hommaamista varten, lievittämään kipua ja turvotusta sekä stabiloimaan nilkkaa.

Loukkaantumisiin ja vammoihin tarkoitetut nilkkatuet

Oletko loukannut nilkkasi? Mitä sille on tapahtunut ja milloin? Miten kipeä, turvonnut ja tummunut se on? Paikanna tarkemmin, missä kohtaa vaivasi sijaitsee: onko kyseessä nivelsiteet, akillesjänne vai jokin muu nilkan alue? Pahemmissa loukkaantumisissa ja kiputiloissa olet varmasti jo ehtinyt lääkärin vastaanotolle. Nilkan vakavampi nyrjähdys voi johtaa nilkan niveliä yhdistävien nivelsiteiden katkeamiseen tai repeämiseen. Nilkkatuki estää venähtäneiden nivelsiteiden venymisen, kun paraneminen on alkuvaiheessa. Jos parantumisesta ei huolehdita, voivat nivelsiteet jäädä löysiksi. On viisasta konsultoida lääkäriä tai fysioterapeuttia nilkkatuen hankintaa koskien. Mitä nyrjähdyksiin tai venähdyksiin tulee, niin oikeanlaisen nilkkatuen valinta riippuu pitkälti vamman vakavuudesta.

lievä nyrjähdys: Jos nilkan kipu ja/tai nyrjähdys on lievä, niin suosituksena on kevyt ja ohut nilkkatuki, joka joustaa hyvin liikkeen mukana. Kankainen kompressiotuki hoitaa turvotusta ja lämmittää nilkkaa, mikä nopeuttaa mustelmien paranemista. Se voi olla tasaisen tuubimainen sukkamalli tai siinä voi olla lisätukea tuovia säätöominaisuuksia. Myös nilkan ympärille sidottava side sopii lievään oireiluun.

kohtalainen nyrjähdys: Jos nyrjähdys aiheuttaa enemmän kuin ihan lieviä oireita, voi se vaatia tukevampaa nilkkatukea. Ne ovat paksumpia ja ne ovat usein sidottavia, jolloin ne saa kiristettyä napakasti. Niissä on myös nilkkatukityypistä riippuen erilaisia lisävahvikkeita, pehmusteita ja säätömekanismeja. Tuet vakauttavat nilkkaa, estäen vähintään sivuttaisliikkeiltä.

vakava nyrjähdys: Jykevämmät nilkan liikettä rajoittavat nilkkatuet sopivat vakavampiin loukkaantumisiin ja leikkausten jälkitiloihin. Vakava nyrjähdys on saattanut johtaa nivelsiteiden katkeamiseen. Ne voivat olla kokonaan tai osittain poikki. Liikettä rajoittavat vankat tuet tarjoavat maksimaalista tukea ja pitävät nilkkaa paikallaan, mikä auttaa sitä paranemaan ja ennaltaehkäisee lisävaurioita. Tällaista tukea ei tule pitää pitkäaikaisesti, vaan liikeradan normalisoiminen ja lihaksien kuntouttaminen on paranemisen edetessä tärkeää. Jos toivut operaatiosta, niin jämäkkä nilkkatuki on tällöin nappi valinta tehokkaaseen hoitoon. Ajan kuluessa sen voi vaihtaa saranalliseen tai sidottavaan malliin, mikä sallii jo hieman liikettä. Myös pitkittyneeseen ja krooniseen nilkan oireiluun voi sopia ergonomisesti muotoiltu ja kunnon tukea antava nilkkatuki.


Erilaiset nilkkatukityypit

Nilkkatuet voidaan jakaa karkeasti ottaen niiden muotoilun ja tukitason perusteella seuraaviin malleihin.

Kompressiotuet ja kevyet nilkkatuet

Kevyet nilkkatuet tunnetaan elastisina ja sukkamallisina kompressiotukina, mitkä soveltuvat hyvin aktiiviselle henkilölle tai lievien venähdyksien ja jännetulehdusten hoitoon. Tällaiset joustavat nilkkatuet on tehty kevyestä ja periksi antavasta materiaalista, kuten neopreenistä tai kudostusta kankaasta, mikä sallii normaalin nilkan rotaation ja liikuttamisen. Ne ovat ensimmäinen vaihtoehto kivun, turvotuksen ja tulehduksen lievitykseen, tarjoten myös pientä tukea ja suojaa nilkalle. Kompressiotuet myös lämmittävät nilkan niveliä helpottaen lihaskireyksiä. Joissakin on tarrakiinnitys. Suositellaan jänne- ja niveltulehdukseen, plantaarifaskiittiin ja lievään loukkaantumiseen. Sopivat yleensä kumpaan jalkaan tahansa ja mitoituksessa käytetään kengänkokoa.

kompressiotuet nilkkaan

 

Nilkkatuet tarranauhoilla

Nämä ovat muuten samanlaisia kuin sukkamalliset kevyet nilkkatuet, mutta niissä sträpit lisäämässä kompressiota ja suojaa. Ne kiedotaan jalan ja nilkan ympärille yleensä kahdeksikon muotoon, joskus numeron 6 muotoisesti. Kahdeksikkomuotoilu tarjoaa enemmän kokonaisvaltaista kompressiota ja maksimaalista tukea, kun taas numero 6-muotoilu suojaa enemmän sivuttaisliikkeiltä ja niitä suositellaan tilanteisiin, jossa voi taittaa nilkkansa.

Tarranauhalliset nilkkatuet

Nauhoilla sidottavat nilkkatuet

Kengännauhamaisesti sidottavat nilkkatuet ovat kohtalaisen jämäköitä ja tarjoavat sukkamaisia ja kompressiotukia paljon enemmän tukea ja vakautta. Nauhoja säätämällä saa säädettyä nilkkatuen napakkuutta. Niitä käytetään lieviin ja kohtalaisiin nilkan nyrjähdyksiin sekä sopivat urheilijoille ja jonkin lajin harrastajille ennaltaehkäisyyn ja estämään vaivan pahenemista. Nauhoilla sidottavat tuet rajoittavat nilkkanivelen liikettä sivulta sivulle ja mahdollisesti myös ylös-alas. Mahtuvat useimmiten kenkien sisään ja voidaan pitää kummassa jalassa tahansa.

nauhalliset nilkkatuet

Saranoidut ja lastalliset nilkkatuet

Saranoidut tuet ovat myös kohtalaisen jämäköitä. Ne estävät nilkkaa vääntymästä sivuttaissuunnassa, mutta sallivat ylös ja alas liikuttamisen. Saranoidussa tai lastallisissa nilkkatuissa on tavallisesti pehmustetut sivut mukavuuden lisäämiseksi sekä velcro-tarranauhat, jotta niitä voi helposti säätää ja ottaa pois. Erona kevyisiin kompressiotukiin ja sidottaviin nilkkatukiin on se, että saranallinen nilkkatuki on tarkoitettu joko oikeaan tai vasempaan jalkaan.

saranoidut ja lastalliset nilkkatuet

Periksiantamattomat nilkkatuet

Raskaampia ja nilkkaa paikallaan pitäviä tukia käytetään leikkauksesta tai muusta operaatiosta paranemisen jälkeen. Ne ovat yleisiä urheilijoilla ja liikunnallisesti aktiivisilla ihmisillä. Periksiantamaton tuki auttaa nilkkaa parantumaan vakavasta nyrjähdyksestä tai rasitusmurtumalta. Tämäntyyppinen nilkkatuki on valmistettu muovista ja se kiristetään tarranauhoilla, eikä se välttämättä mahdu kengän sisään. Se suositellaan jossain vaiheessa vaihtamaan vähemmän liikettä rajoittavaan nilkkatukeen paranemisen edetessä.


Minkä kokoinen nilkkatuki sopii minulle?

Nilkkatuen hyvä istuvuus on käyttömukavuuden ja toimivuuden kannalta oleellisinta. Sen on oltava tarpeeksi tiukka, jotta se tukee nilkan aluetta. Nilkkatuki ei saa kuitenkaan puristaa liikaa, koska silloin veri ei kierrä kunnolla ja se tuntuu epämiellyttävältä. Säädettävissä nilkkatuissa opit kokeilemalla, mikä on itsellesi oikea tiukkuustaso. Jos haluat lievää tukea, niin tällöin nilkkatuki tuntuu joustavammalta, kun taas maksimaalinen tuki on jäykän tuntuinen.

Yleensä kokoja on S-XL -koossa. Joissakin malleissa löytyy lisäksi XS ja XXL -vaihtoehdot. Jotkin nilkkatuet tulevat vain yhdessä koossa, jolloin se sopii suurimmalle osalle aikuisista. Usein nilkkatuen koko määritellään kengän koon mukaan, jolloin S on suurin piirtein 38-42, M 41-44, L 43-46 ja XL yli 46. Toisinaan koot on myös laadittu nilkan ympärysmitan perusteella. Jos nilkan ympärysmitta on ohjeistettu mitattavaksi nilkkaluun yläpuolelta, S on noin 20-22, M, 22-23,5, L 23,5-25,5 ja XL 25-26,5. XS on vielä S-kokoa pienempi ja XXL XL-kokoa suurempi. Huomioithan, että mittaustapa kuitenkin vaihtelee mallista ja valmistajasta riippuen. Tarkista aina tuotekohtaiset kokotaulukot.


nilkkatuen koko

Valmistusmateriaalit ja pehmusteet

Nilkkatukien valmistuksessa käytetään jonkin verran eri materiaaleja. Yleensä ne on suunniteltu mukavantuntuisiksi, joustaviksi, hengittäviksi ja kosteutta siirtäviksi. Joissakin materiaaleissa on hyödynnetty erikoisteknologiaa. Kangas on usein sekoitus polyesteriä, nylonia, neopreeniä, meshiä tai spandexia. Lisätuet, -pehmusteet ja -muotoiluun käytetyt materiaalit voivat olla mm. silikonia, geeliä, muovia, kumia tai metallia. On myös lateksittomia vaihtoehtoja.

Vääränlaisesta materiaalista valmistettu nilkkatuki saattaa tuntua epämukavalta. Esimerkiksi joustava neopreeni mukautuu kehon liikkeisiin, tukee hyvin ja eristää lämpöä suojaten kivulta. Kuitenkaan se ei hengitä hyvin ja saattaa tuntua liian lämpimältä ainakin kokopäiväiseen käyttöön. Kankaiset ja neulotut materiaalit hengittävät paremmin, jolloin jalka saa myös viilentyä ilman terapeuttista lämpöä. Muovi- ja metalliosat lisäävät jäykkyyden tunnetta, mutta stabiloivat jalkaa. Elastiset kantapalat lisäävät mukavuutta liikuttaessa. Mieti siis, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä.


Nilkkatuen pesuohje

Monet kankaiset nilkkatuet voi pestä käsin viileässä vedessä käyttäen mietoa pesuainetta. Tuki on kuivattava huolellisesti. Tarkista aina tuotekohtaiset pesuohjeet.


Miten paljon hyvä nilkkatuki maksaa?

Nilkkatukien hintahaitari ei ole niin suuri kuin esimerkiksi polvitukien. Perustuki maksaa kymmenen euron molemmin puolin riippuen materiaalista ja tukevuudesta. Hieman kalliimmissa ja paksummissa, noin 15-30 euroa maksavissa kompressiotuissa on laadukkaampaa materiaalia ja parempi istuvuus sekä tarjoavat enemmän tukea. Mitä kalliimpi nilkkatuki on, sitä enemmän siinä on erikoismuotoilua, säätömahdollisuuksia, tukea ja lisäpehmusteita ja tukityynyjä sekä käytetty erilaisia materiaaleja. 30-50 euron hintaisissa nilkkatuissa on tukeva kiinnitysmekanismi sidottavilla nauhoilla tai sträpeillä monipuolisine säätömahdollisuuksineen. Vahvemmin saranoidut ja erikoisvahvikkeilla varustetut tuet kustantavat yli 50 euroa, mutta ne tarjoavat ensiluokkaista tukea, toiminnallisuutta ja ergonomiaa.

Toivottavasti tästä oppaasta oli apua nilkkatuen valinnan kanssa! Nyt voit tutustua laajaan nilkkatukivalikoimaamme, mistä löydät eri vaihtoehtoja mm. juoksuun, jalkapalloon, tennikseen, salibandyyn ja muihin urheilulajeihin, vapaa-aikaan sekä kuntoutukseen. Tarjonnassa on niin joustavia kompressiotukia ja muita perustukia, saranoilla ja lastoilla varustettuja, lisäpehmusteellisia tai -vahvikkeellisia kuin sidottavia ja kiinnitysremmillisiä nilkkatukia. Löydä omasi!


Siirry nilkkatukiin tästä >


 

Suosituimmat tuotteet
Suosituimmat nilkkatuet

Sort by

Sulje
per sivu

4 tuotteita näkyvillä

4 tuotteita näkyvillä

Sort by

Sulje
per sivu

4 tuotteita näkyvillä

4 tuotteita näkyvillä