Osto-opas: Nyrkkeilysäkit

Miten valita nyrkkeilysäkki

Miten valitsen sopivan nyrkkeilysäkin?

Nyrkkeilysäkki sopii monenlaiseen treeniin. Suurimmaksi osaksi sitä käytetään kamppailulajeissa, kuten nyrkkeilyssä, thainyrkkeilyssä, potkunyrkkeilyssä, karatessa ja taekwondossa. Säkkiä lyödään, potkitaan, väistellään ja kierretään. Nyrkkeilysäkkitreeni on todella intensiivistä ja menee myös aerobisesta kuntoilusta. Harjoittelu auttaa hiomaan omia tekniikoita, kasvattamaan voimaa sekä kehittämään koordinaatiota. Nyrkkeilysäkkiä käytetään myös kuntoilijoiden keskuudessa mm. kuntonyrkkeilyssä. Se mahdollistaa tehokkaan harjoittelun koko kropalle, mikä kehittää voiman lisäksi kestävyyttä, nopeutta ja tasapainoa sekä auttaa purkamaan stressiä ja parantamaan keskittymistä.

Nyrkkeilysäkki on tuttu treeniväline kamppailulajien saleilta ja niitä on myös useassa liikuntakeskuksessa. Joillakin on nyrkkeilysäkki lisäksi kotona, joko kuntoilu-, harrastus- tai ammattiurheilutarkoitukseen. Mutta millainen nyrkkeilysäkki sopii sinulle parhaiten? Mikä soveltuisi kotioloihin ja mikä taas ammattimaiselle salille? Alla on listattu asioita, mitä kannattaa ottaa huomioon nyrkkeilysäkin hankinnassa.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Nyrkkeilysäkin valinta
  2. Nyrkkeilysäkin ominaisuudet
  3. Valmistusmateriaalit
  4. Tila & säilytys
  5. Oikea säkki eri lajeihin
  6. Nyrkkeilysäkin täyttäminen
  7. Hinta

Nyrkkeilysäkin valinta

Nyrkkeilysäkit näyttävät niitä käyttämättömälle lähes samanlaisilta. Niissä on kuitenkin paljon eroja. Valikoimassa on paljon erikokoisia, -mallisia, -painoisia ja -värisiä nyrkkeilysäkkejä, jotka on valmistettu eri materiaaleista. Ostajien tarpeet ja vaatimuksetkin vaihtelevat suuresti. Ensinnäkin kamppailulaji ja treenattavat ominaisuudet määrittävät pitkälti säkin vaatimuksia. Mitä lajia sinä harrastat? Alla on karkea jako erilaisten vaihtoehtojen välillä:

Katosta roikkuvat

Perus nyrkkeilysäkit ovat katosta roikkuvia harjoittelusäkkejä. Niitä saa eri painoisina ja pituisina sekä valmistusmateriaali vaihtelee. Kannattaa hommata sitä laadukkaampi ja painavampi nyrkkeilysäkki, mitä tavoitteellisemmin treenaat. Katosta roikkuva säkki soveltuu sekä nyrkkeilyyn että muihin taistelu- ja kamppailulajeihin. Sitä voi lyödä, potkia sekä iskeä kyynärpäällä tai polvella. Nyrkkeilysäkki heiluu vapaasti ja sen ympärillä voi liikkua monipuolisesti. Taistelulajeissa käytetään myös pidempiä ja painavampia säkkejä, mitkä sopivat paremmin myös matalille potkuille. Roikkuvissa malleissa täytyy varmistua, että katto ja kiinnitys ovat turvallisia ja kestävät raskaan harjoittelun.

Maassa seisovat

Jos ripustaminen kattoon ei ole vaihtoehto, niin valikoimissa on myös maassa seisovia säkkejä. Niitä sanotaan myös itsellään seisoviksi tai jalustalla seisoviksi nyrkkeilysäkeiksi. Tällaiset säkit ovat paljon painavampia kuin katosta roikkuvat ja ne voi laittaa melkeinpä mihin vain. Ne soveltuvat hyvin isku- ja potkuharjoitteluun eri kamppailulajeihin. Jotkin ovat todella suurikokoisia ja ovat omiaan monen ihmisen yhtäaikaiseen harjoitteluun. Joissakin säkeissä on käytetty myös ihmistä muistuttavaa muotoilua. Nämä eivät kuitenkaan sovellu nyrkkeilyyn, eivätkä tunnu lyödessä yhtä hyvältä kuin katosta roikkuvat mallit.

Nopeussäkit

Pienemmät nopeussäkit, kuten päärynäpallo ja pistepallo ovat tarkoitettu nyrkkeilijöille nopeusharjoitteluun ja ne edistävät hyvin aerobista kuntoa. Nopeussäkit kehittävät myös silmän ja käden välistä koordinaatiota, reaktionopeutta, lyöntirytmiä sekä liikkeen kontrollia ja virtausta. Maissipallo taas soveltuu lyöntitarkkuuden ja suojauksen treenaamiseen. Sillä saa hyvän iskutuntuman sekä oppii väistötekniikoita, koska se pakottaa liikuttamaan päätä. Nämä säkit ovat usein ilmalla täytettyjä ja ne roikkuvat myös katosta. Pistepallo on kiinni sekä lattiassa että katossa.

Alla on lisätietoa tarkemmin nyrkkeilysäkin ominaisuuksista. Ota ne huomioon säkkiä valitessasi.


Nyrkkeilysäkin ominaisuudet

Nyrkkeilysäkin ominaisuudet

Paino

Perus nyrkkeilysäkkejä on 10-70 kg väliltä. Yleinen ohje on, että nyrkkeilysäkin tulisi painaa puolet omasta painostasi. Valinta riippuu luonnollisesti myös kuntotasostasi ja treenin intensiivisyydestä sekä mitkä tavoitteet harjoittelullesi asetat. Kehittyneet ja voimakkaammat lyöjät voivat valita hieman painavamman nyrkkeilysäkin ja aloittelijat taas hieman kevyemmän. On myös erikoisempia säkkejä eri ominaisuuksien kehittämiseen.

Kevyet nyrkkeilysäkit ovat yleensä 10-40 kilon väliltä. Ne auttavat parantamaan tarkkuutta ja lisäämään nopeutta. 20-kiloinen säkki sopii aloittelijalle ja kevyelle lyöjälle, esimerkiksi lapsille, nuorille ja monille naisille. Myös niille, jotka haluavat kehittää aerobista kuntoa ja muokata vartaloa atleettisemmaksi, kevyt säkki on hyvä valinta. Kun voimat kasvavat, kannattaa siirtyä raskaampaan säkkiin. Kevyt nyrkkeilysäkki heiluu helposti, jos voimaa on paljon. Se voi olla ärsyttävää, jos haluaa keskittyä iskemään nyrkkeilysäkkiä kunnolla.

Raskaat nyrkkeilysäkit antavat enemmän vastusta ja ovat tarkoitettu voima- ja lajiharjoitteluun: Mitä raskaampi säkki, sitä haastavampi treeni. Ne ottavat hyvin iskuja vastaan. Raskaat nyrkkeilysäkit heiluvat vähemmän kuin kevyet säkit. Ideaalitilanteessa nyrkkeilysäkki heiluu hieman, kun sitä lyödään. Jos nyrkkeilysäkki heiluu liikaa, se haittaa potkujen ja iskujen harjoittelua. Kovaa lyövä mies tarvitsee yleensä 35-40 -kiloisen nyrkkeilysäkin. Vähintään 50 kg painavat säkit on tarkoitettu raskaan sarjan lyöjille ja ammattilaisille.

Potkimiseen tai lyömiseen ja potkimiseen tarkoitetut säkit voit painaa enemmän, sataan kiloon saakka. Keskitason säkki nyrkkeilyyn ja potkuihin painaa 50-70 kiloa. Jalustalla seisovat nyrkkeilysäkit painavat yleensä yli sata kiloa, jotkin mallit jopa lähelle 200 kg.

Korkeus ja leveys

Nyrkkeilyyn, potkuihin ja jopa heittoihin soveltuu nyrkkeilysäkki, joka yltää suunnilleen pääsi yläpuolelta vyötäröön saakka. Eli mitä pidempi olet, sitä korkeamman säkin tarvitset. Normaalikokoinen nyrkkeilysäkki on 120-150 cm pitkä, eikä se ole liian paksu tai ohut. Se sopii hyvin sekä nyrkkeilyyn, potkuihin sekä polvi- ja kyynärpäätyöskentelyyn. 150-senttinen on hyvin yleinen koko ja sopii sekä miehille että naisille, mutta lyhempikin käy. Aloittelevat naisnyrkkeilijät pärjäävät myös noin 100 cm korkealla säkillä.

Leveys vaihtelee noin 25 – 40 cm välillä. Kevyemmät säkit ovat halkaisijaltaan myös vähän pienempiä, painavammat taas suurempia. Nyrkkeilyssä käytetään myös paksumpia ”wrecking ball” -säkkejä, mitkä mahdollistavat ylävartalolla tehtävien iskujen monipuolisen harjoittamisen.

Taistelu- ja kamppailulajeissa käytetään pitkiä ja painavia säkkejä (”banaanimalli”), sillä ne soveltuvat paremmin potkuille. Ne tarjoavat enemmän vastusta ja osumapintaa. Isot ja painavat säkit voivat olla 150–180 cm. Ne eivät ole normaalia nyrkkeilysäkkiä paksumpia, vaan halkaisija on yleensä jopa pienempi, noin 30 cm.

Ilmalla täytettävät säkit ovat 75-90 cm pitkiä ja soveltuvat lapsille. Ne ovat omiaan pieniin tiloihin ja kevyeen harjoitteluun.

Muotoilu

Normaalit nyrkkeilysäkit ovat sylinterin muotoisia, eli korkeita ja ympyränmuotoisia. Säkin korkeus vaihtelee. Jotkin mallit ovat myös pisaran muotoisia, mikä yrittää jäljitellä enemmän ihmisen todellista muotoa. Myös yläosasta paksumpia, kartiomaisia nyrkkeilysäkkejä on valikoimissa, mitkä ovat etenkin koukkujen harjoittelua varten. Lisäksi on myös sellaisia, jotka ovat ylhäältä ja alhaalta paksumpia, keskeltä kapeampia. Nämä mahdollistavat erilaisien iskujen ja potkujen harjoittelua eri suunnista. Seisovissa malleissa on myös ihmisen jäljiltelmiä (dummies, BOB). Pienemmät erikoissäkit (nopeussäkit) ovat päärynän tai pallon muotoisia.

Mitä kovempi nyrkkeilysäkki on, sitä enemmän se kehittää voimiasi ja lihaksiasi. Jos olet tavoitteellinen harjoittelija, niin kannattaa valita säkki, joka on tarpeeksi kova. Pehmeämmät nyrkkeilysäkit soveltuvat paremmin aerobiseen harjoitteluun ja vartalon muokkaamiseen kiinteämmäksi. Jos täytät itse nyrkkeilysäkin, voit vaikuttaa säkin tuntumaan paljon.


Valmistusmateriaali

Nyrkkeilysäkkien valmistuksessa käytetään eri materiaaleja. Pinta on usein keinonahkaa, nahkaa, erikoismuovia tai kumia. On myös olemassa kankaisia, kuten pellavasta tai nailonista valmistettuja säkkejä, mutta ne eivät tunnu iskuissa hyvältä ihoa vasten. Laadukkaimmat ovat nahkaisia, mutta muistakin materiaaleista valmistetuissa nyrkkeilysäkeissä on puolensa. Ne saattavat kestää esimerkiksi kosteita olosuhteita paremmin.

Täyttömateriaali on yleensä tekstiiliä (puuvillakangas) tai vaahtomuovia. Täytössä käytetään usein myös hiekkaa, riisiä tai jyviä. Seisovissa säkeissä on pehmustettu alaosa, jolloin et satuta jalkaasi siihen osuessasi. Ne on yleensä täytetty vedellä tai hiekalla. Taistelulajeissa vedellä täytetyt säkit ovat yleisiä. Jotkin nyrkkeilysäkit ovat itse täytettäviä. Katso täyttövinkkejä alapuolelta.


Tila ja säilytys

Nyrkkeilysäkki tarvitsee tilaa, koska se heiluu vapaasti katosta roikkuessaan. Myös lattialla seisovien mallien ympärille pitää jäädä tilaa, jotta harjoittelu olisi turvallista ja tehokasta. Tilaa olisi oltava mielellään 1,5 metriä säkin ympärillä, mutta pienemmässäkin tilassa mahtuu harjoittelemaan. Katosta roikkuvaa mallia ei saa siirreltyä, mutta maassa olevaa voi siirtää syrjään niin halutessaan.

Jos päädyt roikkuvan raskaan nyrkkeilysäkin ostamiseen, niin muista kiinnittää se kunnolla kattoon tai palkkiin/hirteen kiinni asianmukaisella ketjulla, karbiinilla tai koukulla. Huolellinen asennus on kestävä ja turvallinen niin, että katto ja koukku kestävät painavan säkin heilumista ketjuissa edestakaisin. Kiinnityskorkeus tulee säätää ripustusketjuilla niin, että lyöntikorkeus on noin silmiesi korkeudella. Korkeammalla oleva säkki sopii paremmin nyrkkeilyyn, kun taas alempana oleva säkki potkimiseen. Toisaalta jos nyrkkeilysäkki on liian alhaalla tai ylhäällä, sen tarjoama vastus ei ole mitä pitäisi. Kiinnitä myös huomiota siihen, miten korkea katto huoneessa on, mihin aiot säkin ripustaa. Jos huonekorkeus on kovin suuri, saatat tarvita extra ketjua optimaaliseen asennukseen.


Nyrkkeilysäkit eri lajeihin

Nyrkkeilysäkkejä eri lajien harrastajille

Laji asettaa paljon vaatimuksia säkille. Myös harrastamisen tasosi määrittää, mikä olisi paras säkki juuri sinulle. Oletko aloittelija, harrastaja vai ammattilainen? Kuinka paljon haluat ominaisuuksiasi kehittää? Nyrkkeilijälle tärkeää on saada treenata lyöntejä ja liikettä. Thainyrkkeilijä taas tarvitsee monipuolisemman säkin, koska lajissa käytetään myös jalkoja. Taistelulajeissa pitkä säkki on monipuolisempi. Myös erikoissäkkejä on eri ominaisuuksien harjoittamiseen, mitä lajeissa tarvitaan.

Nyrkkeilyyn ja kuntonyrkkeilyyn

Perinteinen nyrkkeilysäkki sopii parhaiten tähän tarkoitukseen. Myös pidempimallinen nyrkkeilysäkki (banaanimalli) sopii, jos haluat lisäksi option treenata jalkatyötä. Voit harkita ”upper cut” -mallia, jos haluat harjoittaa vaikkapa vasenta koukkuasi. On myös olemassa purkukuulan muotoisia (wrecking ball) säkkejä, jotka soveltuvat nyrkkeilijöille kaikista monipuolisimmin voiman, etäisyyden ja pään liikuttamisen harjoitteluun sekä erilaisiin iskuihin eri kulmista: ala- ja yläkoukkuihin sekä suoriin iskuihin. Nopeussäkit ovat lisäksi tarkoitettu nyrkkeilijöille ja kuntonyrkkeilijöille aerobista kuntoa kohottamaan sekä kehittämään lajissa tarvittavia ominaisuuksia, kuten nopeutta, reaktioaikaa, väistöliikkeitä, suojausta ja koordinaatiota.

Thainyrkkeily ja potkunyrkkeily

Pitkämallinen nyrkkeilysäkki on potkuja treenaavalle harrastajalle tai ammattilaiselle hyvä valinta.  Ne eivät heilu yhtä paljon kuin normaalit säkit. Upper cut -kartiomallinen nyrkkeilysäkki on myös näihin taistelulajeihin hyvä valinta varsinkin alakoukkujen harjoitteluun sekä hyökkäämisen ja potkujen harjoitteluun. Joissakin paksumpaa muotoilua on myös alaosassa, mikä mahdollistaa monipuolisemmin myös yläkoukkujen harjoittelun eri kulmista. Lisäksi pisaranmuotoinen nyrkkeilysäkki sopii thai- ja potkunyrkkeilyn harrastajille, koska sillä voi treenata tehokkaasti potkuja, polvi-iskuja sekä ylä- ja alakoukkuja.

Taekwondo, Kung Fu ja muut taistelulajit (MMA)

Seisovat eli jalustalla olevat nyrkkeilysäkit (dummies) ovat omiaan tällaisten taistelulajien harrastajille, sillä ne muistuttavat vastustajaa eivätkä säkit heilu paljon. Malleja saatavilla myös ihmisen muotoisina (BOB). jolloin harjoittelu on vielä todentuntuisempaa ja auttaa treenaamaan iskuja ja otteita tarkasti vartalon eri kohdista. Joitakin malleja voi myös nostaa ja laskea omasta pituudesta riippuen sekä näin harjoitella itseään pidempää tai lyhempää vastustajaa vastaan. Ei suositella nyrkkeilyyn tai thainyrkkeilyyn, paitsi jos kotona on tilan puute tai ongelmia ripustaa perinteinen säkki.


Nyrkkeilysäkin täyttäminen

Säkkejä valmistetaan ja niitä täytetään eri materiaaleilla. Pintamateriaaleista nahka on mukavimman tuntuista ja kestää parhaiten, mutta nahkasäkit ovat myös kalleimpia. Tekonahkaiset, muoviset, paksut ja kumiset säkit sopivat hyvin eri olosuhteisiin sekä ulos että sisälle ja kestävät hikoilua ja vettä. Kankaiset säkit eivät tunnu iskuissa hyvältä ihoa vasten.

Monet säkit ovat jo valmiiksi täytetty. Jos et siis halua täyttää nyrkkeilysäkkiä itse, niin valitse valmiiksi täytetty vaihtoehto. Täytteenä käytetään hiekkaa, jyviä ja puuvillakangasta. Joskus säkin keskiosassa voi olla myös metallipainoja. Lisäksi etenkin taistelulajispesifisissä säkeissä käytetään myös vettä. Kaikista painavimmat nyrkkeilysäkit on yleensä täytetty revityillä kankaan paloilla. Valmiiksi täytettyyn säkkiin on vaikea lisätä täytettä, sillä se vaatii ylhäältä sauman avaamisen ja uudelleen sulkemisen.

Jotkin säkit ovat itsetäytettäviä. Helpoin tapa on täyttää säkki hiekalla (tai vaikka riisillä) ja kankaan paloilla. Voit laittaa säkin pohjalle ensin vanhoja vaatteita tai matonkuteita. Täytä säkin keskiosa hiekalla, mikä tuo hyvin lisäpainoa. Älä kuitenkaan laita hiekkaa suoraan nyrkkeilysäkin sisään, vaan laita se kestävään tuplamuovipussiin, säkkiin tai muoviputkeen, minkä sijoitat nyrkkeilysäkin keskelle. Täytä sitten loppu tila taas valitsemallasi täytteellä. Vaatteet kannattaa taitella tasaisesti ja tarkistaa välillä, että ne ylettyvät hyvin reunoille. Lopuksi sulje huolellisesti nyrkkeilysäkki ja ripusta paikoilleen. Aluksi kankaalla täytetty säkki voi tuntua löysältä, mutta käytössä säkki kovenee, kun lyötäessä kankaat tiivistyvät toisiaan vasten. On olemassa myös muita täytevaihtoehtoja.

Nyrkkeilysäkit pysyvät kestävästi ja turvallisesti kiinni, kun asennus tehdään huolellisesti. Saatat tarvita harjoittelussa myös varusteita, kuten nyrkkeilyhanskoja, rannetukia, käsisiteitä ja teippejä sekä hyppynaruja ja potkutyynyjä.


Nyrkkeilysäkin hinta

Kuten muissakin urheiluvälineissä ja kuntoilutuotteissa, laatu maksaa. Edulliset alle 50 euron perinteiset katosta roikkuvat nyrkkeilysäkit heiluvat villisti lyödessä eivätkä pysy paikoillaan. Niiden materiaali ei myöskään todennäköisesti tunnu hyvältä iholla. Laadukkaampi nyrkkeilysäkki on painava, mukavantuntuinen ja kestävä. Ne ottavat hyvin iskuja vastaan ja pitävät muotonsa pitkienkin harjoitusten aikana. Eli painavammasta säkistä saa maksaa enemmän.

Perus nyrkkeilysäkin hintahaitari on noin 50 – 200 euroa. Kuitenkin ammattilaisille tarkoitettujen säkkien hinnat voivat lähennellä 800 euroa, eli liikkumavaraa on hurjasti. Noin 150 eurolla saa hyvän nyrkkeilysäkin.

Thainyrkkeilysäkit ovat kalliimpia. Ne maksavat noin 120-300 euroa. Kuitenkin niissäkin, perus nyrkkeilysäkin tavoin, laadukkaimmat versiot ovat paljon arvokkaampia.

Myös muotoilu maksaa. Esimerkiksi muihin kamppailu- ja taistelulajeihin erikoismuotoillut säkit ovat kalliimpia. Ja koukkujen harjoittamiseen tarkoitetut ”upper cut” -säkit maksavat tavallista enemmän. Myös maassa seisovat perusmallit ovat niin ikään hieman kalliimpia yleisesti ottaen.

Nopeussäkit ovat taas edullisempia ja niiden hintahaitari ei ole niin suuri. Ne maksavat noin 30 – 100 euroa.

Nyrkkeilysäkkejä voi hommata kotioloihin, esimerkiksi jumppanurkkaukseen tai kotikuntosalille. Kotiin hankittaessa täytyy miettiä, minkä tasoiselle harrastajalle nyrkkeilysäkki tulee. Se määrittää pitkälti laatuvaatimuksia -kuten myös käytössä oleva tila, katon materiaali ja huonekorkeus. Ammattilaisten ja tosissaan treenaavien kannattaa hommata myös kotiin laadukas säkki.

Yleisessä käytössä oleville saleille kannattaa hommata laadukas ja kestävä säkki, sillä se on kovassa käytössä sekä parantaa salin imagoa. Varsinkin kamppailulajien harrastajien tiloissa ja kamppailulajeihin suunnatuilla saleilla tämä on päivänselvä asia. Yritysten kuntosaleille riittänee astetta hieman edullisempi nyrkkeilysäkki, mutta tämäkin riippuu siitä, kuinka moni säkkiä käyttää ja kuinka tosissaan siellä harjoitellaan.

Toivottavasti tämä tieto auttaa sinua valitsemaan itsellesi oikeanlaisen nyrkkeilysäkin. Seuraavaksi voit alkaa kehittämään isku- ja potkutekniikkaasi, kasvattamaan aerobista kuntoasi, lihasvoimaasi, tarkkuuttasi, koordinaatiotasi, tasapainoasi ja fokustasi!