Osto-opas: Soutulaitteet

Miten valita soutulaite?

Kuinka valitsen itselleni sopivan soutulaitteen?

Soutulaite kehittää niin kehonhallintaa, voimaa kuin kestävyyttäkin, minkä vuoksi se on lämmittelyssä suosittu kuntoilulaite. Soutaminen on kaikista tehokkain aerobinen harjoitusmuoto. Se kehittää aerobisen kunnon lisäksi kaikkia vartalon lihasryhmiä. Sekä alavartalo että hartiaseutu vahvistuvat. Jalat, lantio ja pakarat, keskivartalo sekä selkä, olkapäät ja käsivarret ovat töissä samanaikaisesti joka vedolla. Esimerkiksi juoksumattoon tai kuntopyörään verrattuna ylävartaloon kohdistuu enemmän kuormitusta.

Niveliin kohdistuu istuma-asennossa vain vähän painetta, joten soutulaite soveltuu esimerkiksi juoksumattoa paremmin heikkokuntoisille, kuntoutujille sekä painaville ihmisille. Joidenkin alaselkäongelmista kärsivien voi kuitenkin olla parempi valita jokin muu kuntoilulaite. Soututreeni voi ensin tuntua raskaalta, mutta sen käyttö palkitsee moninkertaisesti. Kohotat kuntoasi, saat upean vartalon ja suorituskykysi kehittyy huimaa vauhtia! Kaloreita palaa jopa 1000 kcal tunnissa!

Soutulaitteita on markkinoilla suuri määrä. Näillä vinkeillä saat selville, millainen sopii sinulle parhaiten. Tässä osto-oppaassa käymme läpi tarkasti soutulaitteiden eri ominaisuuksia sekä eroavaisuuksia, joihin kannattaa soutulaitetta hankittaessa kiinnittää erityisesti huomiota.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Sopiva tila soutulaitteelle
  2. Minkälaiset vaatimukset soutulaitteelle
  3. Minkä hintaisen soutulaitteen tarvitsen?
  4. Ominaisuudet
  5. Miksi valita vesivastuksellinen soutulaite?
  6. Takuu

Sopiva tila soutulaitteelle

Oletko miettinyt jo etukäteen, mihin aiot soutulaitteen sijoittaa? Onko tila riittävä? Kotona soutulaite vie tilaa pienen sohvan verran. Hydrauliikkaperusteiset laitteet ovat pienimpiä, kun taas vesi- ja ilmanvastuksella toimivat laitteet vievät eniten tilaa. Kannattaa myös ottaa huomioon, mikä paikka toimii treenimotivaatiotasi lisäävänä. Onko se TV vai rauhoittava maisema ulos ikkunasta? Häiritseekö soutulaitteesta lähtevä ääni itseäsi tai muita?

Mittaa käytettävissä oleva tila (pituus, leveys, korkeus) ja huomioi, että ympärille on jäätävä jonkin verran tilaa. Kuntosalilla ja liikuntakeskuksissa tulee katsoa, että lämmittelylaitteet ovat tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta kulkeminen laitteisiin on turvallista. Soutulaitteen pituus on yleensä 1,5-2,5 metriä, mutta on olemassa lyhempiä ja pidempiäkin laitteita. Soutulaitteet ovat yleisesti 50-60 cm leveitä ja 55-100 cm korkeita. Paino vaihtelee 25-90 kg välillä. Käyttäjäpaino taas 100-250 kg välillä.

On myös hyvä huomioida, että jotkin soutulaitteet ovat kokoontaitettavia ja varastoitavia, jolloin ne eivät vie tilaa, kun ne eivät ole käytössä. Kevyet mallit voi myös laittaa nojaamaan esimerkiksi seinää vasten. Joissakin raskaammissa laitteissa on kuljetusta helpottavat pyörät.


Soutulaite tarvitsee tilaa

Minkälaiset vaatimukset soutulaitteelle

Oletko hankkimassa soutulaitteen lämmittelyyn vai rankkaan treeniin? Käyttääkö soutulaitetta useampi henkilö, ja onko käyttö vaihtelevaa? Tällöin vastusta ja harjoituksia on hyvä pystyä säätämään sekä laitteen asetusten pitää soveltua eri kokoisille ihmisille. Entä saako laitteesta kuulua ääntä? Jos soutulaite tulee liikuntakeskukseen, on sillä korkeammat vaatimukset kuin kotikäyttöön hankittavalla laitteella. Yleisesti ottaen tarkemmat vaatimukset soutulaitteelle määrittävät käyttäjän pituus ja paino, ohjauskonsolin toiminnot, laitteen kestävyys, liikkeen ja liikeratojen sulavuus (biomekaniikka, vauhtipyörä, runko, polkimet, otekahvat) ja hinta.
Soutulaitteet toimivat mallista riippuen neljällä eri mekanismilla (vastuksella).

Hydrauliset soutulaitteet: Ovat yleensä edullisempia, kevyitä ja helposti siirrettävissä. Vastustustaso yleensä säädettävissä ja hydrauliset männät ovat hiljaisia.

Magneettivastuksella toimivat laitteet: Ovat kestäviä, hiljaisia ja tarjoavat tasaisen soudun tasaisella vastuksella. Vastus on yleensä elektronisesti säädettävissä, mutta vastustasot ovat kuitenkin yleensä pienempiä kuin ilman- tai vesivastuksella toimivissa laitteissa. Hitaassa liikkeessäkin saa kunnon vastuksen. Ovat yleensä kestäviä, eivätkä vaadi juurikaan huoltoa.

Katso kaikki magneettivastukselliset soutulaitteet >

Ilmanvastuksella toimivat laitteet: Mukavantuntuinen, mutta suhteellisen äänekäs soutulaite, joita on yleisimmin kuntosaleilla. Vastustaso riippuu käyttäjän käyttämästä voimasta. Hiljaisella vauhdilla ei saa korkeaa vastusta. Kuitenkin soutuliike on erittäin sulava.

Katso kaikki ilmavastukselliset soutulaitteet >

Vesivastusta hyödyntävät laitteet: Tarjoavat aidontuntuisen soutukokemuksen, mutta ovat kalliimpia. Ne pitävät liplattavaa ääntä kuten oikeasti soutaessa veden päällä. Vastuksensäätö on samankaltainen kuin ilmanvastuksella toimivissa laitteissa. Mitä enemmän käyttää voimaa, sitä suurempi vastus.

Katso kaikki vesivastukselliset soutulaitteet >


Minkä hintaisia soutulaitteet ovat

Soutulaitteissa on paljon eroavaisuuksia. Niiden hinnat vaihtelevat 200 – 2000 euron välillä. Markkinoilla on olemassa myös kalliimpia laitteita. Paremmat ominaisuudet ja laatu nostavat hintaa. Esimerkiksi rungon ja muiden osien kestävyys, biomekaniikka, teknologia ja elektroniikka vaikuttavat hintaan.
Olemme karkeasti jakaneet soutulaitteet hinnan mukaan, jotta tiedät paremmin, mitä rahalla saat. Huomioi kuitenkin, että samassa hintaluokassakin erot voivat olla suuria mallista riippuen. Määrittele budjettisi etukäteen ja peilaa sitä tarvitsemiisi ominaisuuksiin. Etenkin tarjouksessa on mahdollista hankkia oikea löytö!

Alle 400 euron soutulaitteet

Edullisimmassa hintaluokassa on soutulaitteita, jotka soveltuvat aloittelijoille ja ei paljon tai kovaa treenaaville. Ei voida puhua vielä kovin kestävistä laitteista, vaan mallit ovat suhteellisen kevyitä ja yksinkertaisia. Vastuksen säätö on yleensä manuaalista. Takuuajat eivät yleensä ole vuotta pidempiä.

Katso kaikki tämän hintaluokan soutulaitteet >

400-900 euron soutulaitteet

Tämän hintaluokan laitteissa on paljon eroja. Joissakin on parempi ergonomia ja säädöt, toisissa taas on panostettu ohjauskonsolin ominaisuuksiin. Vauhtipyörät/vastukset tarjoavat jo miellyttävän tuntuman ja kunnon vastuksen harjoitteluun. Laitteet ovat jämäkämpiä ja liikeradat pidempiä.

Katso kaikki tämän hintaluokan soutulaitteet >

900-1400 euron soutulaitteet

Tähän hintaan saa jo hyvin laadukkaita laitteita kotikäyttöön. Edullisimmat vesivastusta hyödyntävät laitteet sijoittuvat tähän hintakategoriaan. Vastuksensäätö ja ohjelmat ovat monipuolisempia sekä liikkeen sulavuus on aidomman tuntuista. Myös teknologia on kehittyneempää sekä runko ja muut materiaalit ovat kestäviä, mikä näkyy myös takuuajoissa.

Katso kaikki tämän hintaluokan soutulaitteet >

Yli 1400 euron soutulaitteet

Tässä hintaluokassa on huippuluokan soutulaitteita, joissa on huomioitu käyttäjän erityistarpeita rungon ja ergonomian suhteen. Suorituskyky ja harjoitusmahdollisuudet ovat todella monipuoliset. Lisäksi materiaalit ovat laadukkaita ja ulkonäkö miellyttää silmää. Mitä kalliimpi soutulaite on, sitä enemmän suorituskyky ja kestävyys vastaavat kuntokeskusten ja ammattilaisten tarpeita.

Katso kaikki tämän hintaluokan soutulaitteet >


Soutulaitteen tarkempia ominaisuuksista

Kun tiedät budjettisi ja mieluisimman vastusmekanismin, on aika miettiä tarkemmin tarvitsemiasi soutulaitteen ominaisuuksia. Tarkista soutulaitteen mitat ja varmista soveltuuko laite kaikille ihmisille, jotka tulevat sitä käyttämään.

Runko ja materiaalit

Jos pitkäikäisyys ja kestävyys merkitsevät sinulle paljon, niin laatutekijät kannattaa ottaa huomioon. Materiaalien vahvuus ja lujuus kertovat paljon laadusta. Esimerkiksi jalansijoissa metalli kestää muovia paremmin. Myös kitkaton metalliseoskisko kestää halpoja metalleja paremmin. Hihna- ja ketjuvetoisen laitteen välillä kannattaa myös miettiä, miten laadukas käytetty materiaali on. Aina ketjuvetoinen ei ole hihnavetoista kestävämpi, vaikka se yleissääntö onkin. Kalliimmissa laitteissa on käytetty parempaa muotoilua ja materiaaleja, mitkä soveltuvat jatkuvaan käyttöön esimerkiksi kuntosaleille ja ammattilaisille, kun taas halvemmat kotikäyttöön tarkoitetut mallit kestävät korkeintaan yhden harjoituskerran päivässä.

Ergonomia ja liikeradat

Käyttäjän pituus ja paino asettavat vaatimuksia soutulaitteelle. Painorajat on yleensä määritelty soutulaitteen tuotetiedoissa. Jos olet pitkä, niin kiskonkin täytyy olla pitkä ja tukeva. Kiskoissa on myös kaksikiskoisia vaihtoehtoja. Lisäksi jalansijojen pitää tällöin olla isokokoiset. Kun laite on tarpeeksi suurikokoinen, liikeradat ovat miellyttävät myös isompikokoiselle ihmiselle. Jotkin mallit ovat myös hieman ylempänä lattiatasosta, mikä helpottaa laitteen päälle menemistä. Pitkien ja suurikokoisten henkilöiden on parempi valita vesi- tai ilmanvastuksella toimiva soutulaite, sillä hydrauliset ja magneettivastuksella toimivat mallit voivat olla heppoisia tai liian lyhyitä.
Istuimen sekä käden- ja jalansijojen käyttömukavuus voivat olla monille tärkeä asia soutulaitetta valittaessa. Monet pitävät pehmustetusta penkistä. Lisäksi otekahvan on hyvä olla laadukas ja säädettävä, mistä saa hyvän ja pitävän otteen. Jalansijojen on hyvä olla vakaat ja varustettu kestävillä säätöhihnoilla. 

Soututuntuma ja vastuksensäätö

Soututuntumaan vaikuttavat ergonomia ja liikeradat sekä lisäksi soutulaitteesta lähtevät äänet ja vastusmekanismi. Jos haet aitoa soututuntumaa, – kuin soutaisit oikeasti veden päällä – kannattaa valita vesivastuksella toimiva soutulaite.

Jos taas haluat vain tehokasta harjoittelua, voit valita millä mekanismilla toimivan laitteen tahansa. Ilmanvastuksella toimivat laitteet tarjoavat hyvin vastusta sekä liikeradat ovat sulavat. Periaate vastuksensäädössä on sama kuin vesipyörällä toimivissa laitteissa. On hyvä kuitenkin miettiä, miten paljon olet valmis kuulemaan ilmanvastuksesta aiheutuvaa ääntä soututreenin aikana. Ja joutuvatko muut ihmiset kenties myös kestämään sitä?

Magneettivastuksella toimivissa laitteissa on yleensä monipuoliset vastuksen säätöominaisuudet ja ne ovat miellyttäviä käyttää. Jos et ole erityisen pitkä, niin tällainen laite sopii varmasti kotikäyttöön. Vauhtipyörällisiä malleja on saatavilla sekä manuaalisella vastuksensäädöllä että tietokoneohjattuna. Mitä isompi vauhtipyörä, sitä pehmeämpi soututuntuma. Hihnavetoinen vauhtipyörä on hiljaisempi kuin ketjuvetoinen. Ketjuvetoisia on useammin liikuntakeskuksissa, sillä ne tarvitsevat enemmän huoltoa sekä kestävät yleensä käytössä pidempään.

Hydrauliikkaa hyödyntävillä laitteilla ei saa aikaan sulavaa soutuliikettä ja laitteet ovat yleensä heppoisia. Säätöjä on suhteellisen vähän, ja laitteet myös vaativat huoltoa, minkä vuoksi ne eivät ole yhtä kestäviä.

Soutulaitteen näyttö & hallintakonsoli

Näyttö

Lähes kaikissa soutulatteissa on ohjauskonsoli, mutta hydrauliikalla toimivissa laitteissa niitä ei yleensä kuitenkaan ole. Näytöstä näkee ainakin soudetun ajan, etäisyyden ja nopeuden. Muita toimintoja ovat mm. vedot, vedot/minuutti, vedot yhteensä, kalorinkulutus, teho (watit), palautus ja lämpötila. Joissakin laitteissa voi määritellä käyttäjäprofiilit. Näytön on hyvä olla noin silmien korkeudella sekä ennemmin suoraan edessä kuin sivulla, mikä on ergonomisesti parempi ratkaisu.

Kehittyneemmissä konsoleissa on näkyvillä myös syke, joka saadaan langattoman sykevastaanottimen kautta. Kannattaa tarkistaa oman sykevyön yhteensopivuus soutulaitteeseen tai tuleeko laitteen mukana valmistajan oma sykevyö. Muutamissa malleissa on lisäksi esiohjelmoituja harjoituksia, joita voit suorittaa. Konsoleissa, joissa on hyödynnetty kaikista viimeisintä teknologiaa, on myös simuloituja kisoja vastustajan kanssa.


Vesivastuksellinen soutulaite

Miksi valita vesivastuksellinen soutulaite?

Vesivastuksella toimivat soutulaitteet ovat kauniisti muotoiltuja, tyylikkäitä, hiljaisia, tehokkaita ja niillä on erittäin mukava soutaa. Ne tarjoavat käyttäjälleen ainutlaatuisen ja todentuntuisen soutukokemuksen simuloiden veneen sulavaa liikkumista vedessä. Erona tavallisiin vastuksellisiin soutulaitteisiin on, että vesivastus tuo tasaisuutta liikkeeseen eikä se väsytä kehoa mekaanisesti. Vesivastus on luonnollinen, eikä säätämiselle ole tarvetta, vaan soutulaitteen vastus muuttuu soutajan vauhdin ja voimantuoton mukaan. Vesi on myös ilmaan verrattuna 800 kertaa tiheämpää, mikä mahdollistaa erittäin raskaankin harjoittelun. Nämä ovat erittäin mieluisia ominaisuuksia etenkin harrastaja- ja ammattilaissoutajien keskuudessa. Mutta laitteet sopivat monipuolisuutensa ja laadukkuutensa ansiosta kaikille käyttäjille! Vesisoutulaite on myös ekologinen, sillä se ei tarvitse virtalähdettä eikä huoltoa (muuta kuin vesitankin ajoittaisen puhdistuksen ja vedenvaihdon). Laite on helppo säilyttää pystyasennossa.

Niissä käytetty vesipyörän yhtenäinen massa tuottaa koko liikkeen ajan jatkuvan vastuksen, jakaen lihastyötä tasaisesti kaikille liharyhmille. Huippuluokan suorituskyvyn lisäksi materiaalit ovat laadukkaita ja laitteet eettisesti valmistettu. Kestävyys, käyttömukavuus, design, ergonomia ja helppo ylläpito puhukoot puolestaan!

Katso kaikki vesivastukselliset soutulaitteet >


Takuut

Yleensä mitä pidempi takuu, sitä laadukkaampi ja kestävämpi laite. Muista, että takuuajat ovat erilaisia rungolle ja muille osille. Takuuajat nettikaupassamme vaihtelevat vuodesta viiteen vuoteen.

Jos vain mahdollista, niin käy testaamassa soutulaitetta liikkeessä ennen ostopäätöstä. Näin opit, miltä haluat laitteen tuntuvan ja mikä ominaisuus sinulle todella on tärkeää. Jos taas olet jo tehnyt päätöksesi, niin osta omasi valikoimastamme!


Siirry soutulaitteisiin tästä >


 

Suosituimmat tuotteet
Suosituimmat soutulaitteet

Sort by

Sulje
per sivu

6 tuotteita näkyvillä

6 tuotteita näkyvillä

Sort by

Sulje
per sivu

6 tuotteita näkyvillä

6 tuotteita näkyvillä