Osto-opas: Spinningpyörät

Miten valita spinningpyörä?

Kuinka valitsen itselleni sopivan spinningpyörän?

Spinningpyörä on todella tehokas kuntoilulaite rankempaan treeniin. Sillä onnistuvat niin pitkäkestoiset pyöräilyt, kuvitteelliset maastossa suoritettavat treenit kuin kovat HIIT-harjoitukset. Spinningpyörä on riisuttu versio kuntopyörästä. Siinä ei yleensä ole sähköä, mutta nykyään on myös elektroniikkaa hyödyntäviä spinningpyöriä. Spinningpyörät ovat tarkoitettu enemmän kovempaan ajoon ja aktiivisille kuntoilijoille, jotka harrastavat esimerkiksi maantiepyöräilyä tai triathlonia. Ryhmäliikunnan spinningtunneilla kävijät saattavat myös haluta treenata useammin, jolloin laitteen hankkiminen kotiin on järkevää. Aloitteleville pyöräilijöille ei spinningpyörä ole välttämättä paras valinta, mutta jos ajoasento ei haittaa ja on motivoitunut treenaamaan spinningpyörällä, niin tämä on todella tehokas kuntoilulaite!

Suurin ero perus kuntopyörään on ajoasento, joka muistuttaa kilpapyöräilyä. Spinningpyörissä on raskaat vauhtipyörät, vastuksensäätö on yleensä manuaalista ja niissä on usein turvalliset lukkopolkimet, mihin pyöräilykengät kiinnitetään. Spinningpyöräily polttaa hurjan määrän kaloreita, joten se auttaa painonpudotuksessa. Se edistää aerobista kestävyyskuntoa sekä muokkaa alavartalon lihaksia. Pyöräily on myös nivelystävällistä. Lisäksi spinningpyörissä on monipuoliset säätömahdollisuudet niin satulassa kuin ohjaustangossa, mikä parantaa ergonomiaa ja vähentää painetta harjoitellessa.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Sopiva tila spinningpyörälle
  2. Vaatimukset spinningpyörälle
  3. Minkä hintaisen spinningpyörän tarvitsen?
  4. Spinningpyörän ominaisuudet
  5. Takuu & huolto

Sopiva tila spinningpyörälle

Kannattaa miettiä etukäteen, mihin spinningpyörän sijoittaa. Spinningpyörä ei vaadi paljon tilaa. Spinningpyörän mitat vaihtelevat vain vähän. Pituus on yleensä 1-1,6 m ja leveys 50-65 cm.

Tärkeiksi huomioitaviksi seikoiksi nousevat myös motivaatio- ja mukavuustekijät. Haluatko katsella TV:tä harjoitellessa? Kaipaatko omaa rauhaa ja esimerkiksi näkymän ulos? Liian kuuma huone ei sovellu myöskään hyvin rankkaan harjoitteluun. Entä häiritseekö pyöräilystä aiheutuva melu muita? Spinningpyörät eivät kuitenkaan tuota paljon ääntä.

Lisäksi monet, varsinkin laadukkaammat, spinningpyörät ovat painavia. Niinpä ota huomioon, jos haluat siirrellä pyörää kotonasi. Useimmissa spinningpyörissä on kuitenkin pyörät laitteen siirtämistä ja kuljetusta varten.


Selvitä vaatimukset spinningpyörälle

Ensin täytyy tehdä selväksi, mitä kuntoilutavoitteita itsellään on, ja miten spinningpyörää aikoo niiden saavuttamisessa hyödyntää.  Onko spinningpyörän hankkimisen taustalla halu kuntoilla säännöllisesti, mikä korvaa esimerkiksi liikuntakeskuksen spinningtunnit? Vai kaipaatko kuntoilulaitetta laihdutuksen tueksi? Oletko kenties pyöräilyn harrastaja, tai jopa kilpailet? Treenikertojen useus ja intensiteetti ovat tärkeitä tekijöitä, mitkä asettavat vaatimuksia pyörän ominaisuuksille.
Käyttääkö spinningpyörää useampi henkilö? Spinningpyörissä on yleensä hyvät säätömahdollisuudet, mikä mahdollistaa erilaisen harjoittelun, - oli treeni sitten hitaampaa, seisaaltaan suoritettavaa tai vaihtelevaa. Käyttäjäpaino on yksi pitkälti määrittelevistä tekijöistä. Kannattaa valita sellainen spinningpyörä, joka kestää enemmän painoa kuin mitä itse painat.

Muita spinningpyörän valintaa määrittäviä tekijöitä ovat laitteen kestävyys, liikkeen ja liikeratojen sulavuus (vauhtipyörä, voimansiirto, runko, polkimet, otekahvat) ja hinta. Jos tiedät, ettet tule käyttämään pyörää monia vuosia ja se on enemmän hetken mielijohde, silloin ei kannata hommata turhaan huippulaadukasta spinningpyörää.


Minkä hintaisen spinningpyörän tarvitsen?

Spinningpyörän hinta kertoo pitkälti sen laadusta. Korkeammalla hinnalla saa yleensä jämäkämmän, ergonomisemman, sulavampiliikkeisen ja kestävämmän laitteen. Huippuluokan pyöriä käytetään esimerkiksi kuntosaleilla ja liikuntakeskuksissa, kun taas peruspyörät soveltuvat hyvin kotikäyttöön peruskuntoilijoille.

Olemme karkeasti jakaneet spinningpyörät alla oleviin kategorioihin niiden hintaluokan mukaan. Pidä kuitenkin mielessä, että samassa hintaluokassa erot voivat silti olla suuria mallista riippuen. Mieti, mitä tarvitset ja miten paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi. Kannattaa pitää myös silmällä tarjouksia, jolloin parempilaatuinen spinningpyörä voi irrota huokeampaan hintaan!

Alle 500 euron spinningpyörät

Tähän hintaan saa vähäiseen tai maltilliseen harjoittelun sopivan spinningpyörän. Ne soveltuvat etenkin aloittelijoille ja ei kovin usein tai kovaa treenaaville. Tämän hintaluokan pyörät ei ole tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön, eivätkä kestä vuosia. Mallit ovat kevyitä ja säädöt eivät välttämättä aina kovin monipuolisia. Vauhtipyörät voivat olla myös hieman kevyempiä.

Katso spinningpyörät alle 500€ →

500-1000 euron spinningpyörät

Hieman kalliimmissa spinningpyörissä on monipuolisemmat säädöt ja kestävämmät osat, joten harjoitella voi vaikka joka päivä. Ne ovat painavampia ja jämäkämpiä. Poljenta on yleensä sulavampaa isomman ja paremman vauhtipyörän ja voimansiirron ansiosta. Niissä voi olla myös hyödynnetty enemmän teknologiaa esimerkiksi ohjauskonsolissa.

Katso spinningpyörät 500-1000€ →

Yli 1000 euron spinningpyörät

Tämän hintaluokan spinningpyörissä on laadukkaat materiaalit ja viimeistely. Paksummat ja tarkasti hitsatut osat sekä pultit, polkimet, hihnat ja liikkuvat osat ovat erittäin kestäviä. Laitteissa on huomioitu ergonomia rungon suunnittelussa sekä polkimien ja ohjaustangon säädöissä. Näissä istuinta ja ohjaustankoa voi säätää ylös, alas, eteen ja taaksepäin. Ammattitason spinningpyörän suorituskyky ja kestävyys ovat toista luokkaa, ja sopivat erityisesti esimerkiksi kuntosaleille. Niissä on myös käytetty huipputeknologiaa. Hyvin huollettuna tällainen pyörä voi kestää koko elämän.

Katso spinningpyörät yli 1000€ →


Spinningpyörän ominaisuudet

Kun olet määritellyt budjettisi ja treenitavoitteesi, niin kannattaa tutustua tarkemmin spinningpyörän ominaisuuksiin. Käymme läpi mm. vauhtipyörän painoon, ketju/hihnavetoon, säätöihin, vastukseen ja näyttöön liittyviä ominaisuuksia.

Vauhtipyörän paino

Yleensä vauhtipyörä on spinningpyörän etuosassa, mutta joissain malleissa se voi olla myös takana. Vauhtipyörissä käytettyjä materiaaleja ovat alumiini, teräs ja rauta.

Jos sinulle on tärkeää saada polkemiseen kunnon vastus, niin valitse painava vauhtipyörä. Se liikkuu sitä nopeammin mitä kovempaa poljet. Toisaalta kovaa pyörivä vauhtipyörä on myös vaikeampi saada pysähtymään. Spinningpyörissä ei voi huilata ja jättää polkematta, sillä polkimet on yhdistetty vauhtipyörään ketju tai hihnavedolla. Painavamman vauhtipyörän etuna on myös sulavampi poljenta, mikä ei ole nykivää kuten kevyemmissä vauhtipyörissä. Pyöreä liikerata polkiessa on parempi nivelille, jänteille ja nivelsiteille. Painotetuissa vauhtipyörissä (ulkoreunoilla painoa) liike on kaikista aidoimman tuntuinen. Kotikäyttöön kannattaa valita vähintään 17-kiloinen vauhtipyörä ja kuntosaleille vähintään 20-kiloinen.

spinningpyörän vauhtipyörän paino

Voimansiirto

Voimansiirto tapahtuu yleensä joko ketju- tai hihnavetoisesti. Polkimet yhdistyvät joko ketjun tai hihnan välityksellä vauhtipyörään. Ketjut on yleensä valmistettu teräksestä ja hihnat kumista. Ketjuvetoiset mallit ovat yleisesti hihnavetoisia edullisempia ja kestävät pidempään, mutta niistä kuuluu paljon enemmän ääntä sekä ne vaativat säännöllistä huoltoa (rasvaus ja kiristys). Hihna taas on hiljainen, sillä hankausta ei synny yhtä paljon. Sitä tarvitsee harvemmin huoltaa (säätää), mutta jossain vaiheessa kovan käytön jälkeen se pitää vaihtaa. Hihnavetoisia voi suositella käyttömukavuuden ja huoltovapauden puolesta.

Runko ja säätömahdollisuudet

On tärkeää, että runko ja jalat ovat tarpeeksi tukevat. Varsinkin kovaa treenaaville ja isompikokoisille henkilöille näillä seikoilla on suuri merkitys.
Kannattaa ottaa selville, millaiset säätömahdollisuudet spinningpyörässä on. Etenkin pitkän ihmisen tulee varmistua, ovatko säädöt riittävät tarjoamaan hänelle hyvän pyöräilyasennon. Sekä istuinta että ohjaustankoa tulisi pystyä säätämään ylös-alas ja eteen-taakse. Näin käyttäjä saa määriteltyä paitsi oikean korkeuden itselleen, myös paremman ergonomian ja itselle sopivat etäisyydet, mikä mahdollistaa optimaaliset liikeradat. Samalla se lisää käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Kuitenkaan kaikissa spinningpyörissä ei ole nelisuuntaista säätömahdollisuutta varsinkaan ohjaustangossa.

Tarkemmin ottaen istuinkorkeus on hyvä säätää itselleen niin, että polvessa on 10-20 asteen kulma, kun jalka on poljennan ala-asennossa. Jalat eivät saa siis mennä ihan suoraksi. Istuimen etäisyys on hyvä säätää niin, että menet ensin istumaan istuimen takaosaan ja viet molemmat jalat polkimissa yhtä korkealle maasta. Suoremman jalan polvilumpion ja jalkapöydän tulisi olla linjassa. Jos polvi on jalkapöydän edessä, pitää istuinta siirtää taaksepäin -ja päinvastoin. Hyvät säädöt ehkäisevät polvivammoja ja liikarasitusta.
Ohjaustanko kannattaa aloittelijoilla olla hieman ylempänä kuin paljon spinningiä harrastaneilla. Kyynärpäitä ei saisi suoristaa aivan suoraksi (lukkoon) ja tangosta olisi hyvä pitää kiinni höllällä otteella. Selkä pitäisi pitää suorana, ei saa antaa sen pyöristyä. Selkäongelmista kärsivän on suositeltavaa pitää ohjaustankoa korkeammalla, sillä se vähentää selkään aiheutuvaa painetta. Istuin ja tanko ovat tällöin aika lailla samalla korkeudella.

Seisoma-asennossa on tärkeää nojata eteenpäin otekahvoihin. Tasapainota kehon paino spinningpyörän keskelle. Seisaaltaan on suositeltava laittaa enemmän vastusta, sillä se tukee paremmin koko kehon painoa.
Jos haluat enemmän pehmustetta spinningpyörän istuimeen, varmista voiko malliin kenties vaihtaa pyörän istuimen. Tai sitten voit kokeilla geelipehmusteita tai pehmustettuja pyöräilyshortseja.

Polkimet ja kengät

Polkimia on sellaisia, jotka vastaavat kuntopyörän polkimia tai sitten niissä on lukkopolkimet kuten useissa maantie- ja kilpapyörissä. Koska polkimet kiinnittyvät kampiakseliin ja hihnan tai ketjun avulla vauhtipyörään, on turvallisuustekijät otettava kunnolla huomioon. Vauhti ei niin vain pysähdy eikä jalkoja voi lepuuttaa. Lisäksi seisoma-asennossa poljetaan hyvin usein kovilla vastuksilla. Polkimissa on hyvä olla kunnon hihnat sekä ”häkki” varvasosalle, jotta jalka pysyy kunnolla paikallaan. Niitä on hyvä pystyä myös säätämään tarpeeksi eri kokoisille jaloille. Hyvä kiinnityshihna ehkäisee jalan, varpaiden ja nilkan vammoja.

Lukkopolkimen kiinnikkeet ovat yleensä SPD-standardin mukaan tehdyt. Monien pyöräilykenkien mukana tulevat kiinnikkeet SPD-polkimiin, mutta tästä kannattaa varmistua etukäteen. Eli ota selvää sekä spinningpyörää että -jalkineita ostaessasi, että ne ovat yhteensopivat.
Oikea jalan asento polkimissa on myös oleellinen seikka pyöräillessä. Päkiän tulisi olla polkimen keskiosassa. Älä siis työnnä varpaitasi ihan ”varvashäkin” päähän saakka, sillä se vähentää poljentavoimaa sekä voi puuduttaa jalkaa.

Katso kaikki mallit, joissa SPD polkimet →

Spinningpyörän polkimet

Vastus ja jarrut

Vastuksensäätöön on yleensä kolme erilaista mekanismia: manuaalinen, magneettinen tai sähkömagneettinen. Mitä enemmän vastusta laitetaan, sitä raskaampaa spinningpyörällä polkeminen on. Kun spinningpyörään on poljettu vauhtia, ei jalkoja saa noin vain pysäyttää, sillä vauhtipyörä ja polkimet jatkavat liikettään. Jarrut toimivat joko jarrupaloilla tai magneeteilla.

Manuaalista säätöä käytetään edullisemmissa ja keskitason spinningpyörissä. Se on luotettava, mutta vastuksen tarkkaa määrää ei näe mistään. Vastusta ja jarrua säädetään vivusta mekaanisesti, jolloin ollaan oman tuntemuksen varassa. On hyvä valita sellainen spinningpyörä, jossa vastuksensäätö on asteittaista, eikä vastus näin ollen muutu liikaa sitä säätämällä. Jarrupaloja käytetään hihna- ja ketjuvetoisissa spinningpyörissä. Ne koskevat jarruttaessa vauhtipyörään, jolloin pyörimisnopeus hidastuu tai lopulta pysähtyy riippuen jarrutuksen voimakkuudesta ja kestosta. Jarrupalat aiheuttavat kitkaa koskettaessa vauhtipyörään, jolloin myös laitteesta lähtevä ääni on kovempi kuin esimerkiksi magneettivastuksella varustetussa spinningpyörässä. Hankaus myös kuluttaa jarrupaloja, joten ne on hyvä vaihtaa jossain vaiheessa.

Katso kaikki kitkavastuksella varustetut spinningpyörät →

Magneettinen vastusta hyödynnetään yleensä keskitason ja kalliimmissa spinningpyörissä. Siinä käytetään pientä moottoria siirtämään magneetteja lähemmäksi ja kauemmaksi vauhtipyörästä, mitä myös usein säädetään manuaalisesti. Mitä lähempänä magneetit ovat vauhtipyörää, sitä raskaampaa polkeminen on. Nämä mallit sopivat kokeneemmille pyöräilijöille, sillä niissä on todella raskas vastus, kun magneetit ovat aivan lähellä pyörää. Ne myös kestävät pidempään, sillä hankausta ei ole. Näissä malleissa vastusta pystytään tarkkailemaan sekä usein myös suorittamaan erilaisia harjoitusohjelmia. Magneettivastus ja -jarrutus on hiljaista, koska siinä ei ole suoraa kontaktia vauhtipyörään.
Elektromagneettista vastusta käytetään spinningpyörissä vain vähän. Toimii muuten samoin kuin magneettinen, mutta niissä ei ole liikkuvia osia.

Katso kaikki magneettivastuksella varustetut spinningpyörät →

Näyttö ja muut ominaisuudet

Spinningpyörien näytöt ovat yleistyneet ja monipuolistuneet viime aikoina. Niistä on kiinnostava tarkkailla omaa harjoitusta: harjoitusaikaa, matkaa, vastusta, nopeutta, energian kulutusta ja sykettä. Joissakin on langaton sykevastaanotin, jolloin saa selville tarkan sykkeen esimerkiksi sykevyöstä. Näytölliset pyörät maksavat yleensä enemmän. Kaikista kehittyneimmissä malleissa konsoleissa on integroituja ohjelmia, jossa omaa treeniä voi seurata vaikkapa Google Mapsin avulla eri ympäristöissä! Tämä on tietysti joillekin erittäin motivoiva ja treenin hauskuutta lisäävä tekijä.

Muita ominaisuuksia ovat pullonpidike ja joissakin on myös audioliitäntä musiikin kuunteluun. Korkean teknologian laitteissa voi olla automaattinen istuimen ja ohjaustangon sekä poljentamekanismin säätö, mutta se ei ole kovin tavallista.


Takuu ja huolto

Muista koota (tarvittaessa) spinningpyörä huolellisesti. Laita osat, pultit ja ruuvit kiinni tiukasti. Riippuen laitteesta, on hyvä voidella sitä ja kiristää hihnaa/ketjua tasaisin väliajoin. Jos kulumista tai ääniä alkaa kuulua, niin tarkista nämä tekijät ensin. Jos vika ei ole niissä, niin laakerit tai jarrupalat voivat myös vaatia vaihtoa.

Yleensä mitä pidempi takuu, sitä laadukkaampi ja kestävämpi laite. Varmista takuuaika ennen ostopäätöstä.


Siirry spinningpyöriin tästä >


 

Suosituimmat tuotteet
Suosituimmat spinningpyörät

Sort by

Sulje
per sivu

5 tuotteita näkyvillä

5 tuotteita näkyvillä

Sort by

Sulje
per sivu

5 tuotteita näkyvillä

5 tuotteita näkyvillä