-
Ilmainen toimitus noutopaketilla
tilauksille, jotka ylittävät 69€ (max. 30kg)
-
Nopeat toimitukset
vain 2-4 arkipäivää tuotteesta riippuen
-
Tilaa ilman riskiä
ilmainen tuotepalautus 60pv ajan
-
Alin hintatakuu
maksa vain markkinoiden halvin hinta
Miten valita itselle sopiva SUP-lauta?
Suomessa ja muualla Euroopassa etenkin viime vuosikymmenen aikana suosioon räjähtänyt SUP-lautailu on harvinaisen hauskaa ja koko perheelle sopivaa liikuntaa aurinkoiseksi kesäpäiväksi. Lauta vain mukaan rannalle tai mökille, ja päivä kuluu rennosti lipuen järvellä!
Lajin nimi tulee sanoista Stand Up Paddle, joka tarkoittaa melomista seisaaltaan. Useimpien lautojen mukana tulee pitkä ja usein pituussäädettävä mela, jonka avulla melominen vedessä luonnistuu hyvin seisoma-asennossa. Monet melovat SUP-laudoilla myös istualtaan tai polviltaan.
SUP-lautailu nousi suosioon Havaijilla 1900-luvun alkupuolella, kun surffaajat käyttivät melaa apunaan laudan ohjaamisessa. Kätevä tapa liikkua pitkin rantaviivaa kehitti lopulta surffilautaa kooltaan suuremman ja vakaamman SUP-laudan, joka lopulta levisi myös makeille vesille rauhallisiin järvimaisemiin.
Ilmatäytteiset SUP-laudat
SUP-laudat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: ilmatäytteiset ja kovarunkoiset SUP-laudat. Ilmatäytteiset laudat ovat nykyään se selkeästi suositumpi ja ostetumpi lautatyyppi. Ilmatäytteiset laudat ovat suurimmalle osalle käyttäjäkunnasta sopiva valinta, sillä niiden rakenne mahdollistaa lautojen tyhjentämisen käytön jälkeen, jolloin lautaa on todella kätevä säilyttää pienessä tilassa ja kuljettaa esim. mökille tai rannalle. Ilmatäytteiset laudat ovat myös yleisesti edullisempia kuin kovat laudat.
Kovarunkoiset SUP-laudat
Kovarunkoiset SUP-laudat tarjoavat arvoa kokeneemmille suppailijoille ja todella aktiivisille harrastajille. Kovarunkoiset laudat kulkevat yleisesti paremmin rankemmassa säässä ja kunnon aallokossa verrattuna ilmatäytteisiin SUP-lautoihin. Kovarunkoiset laudat ovat myös aina käyttövalmiita, jolloin säilyt pumppaamiselta.
Surf malliset SUP-laudat ovat pienikokoisia, nopeaan liikehdintään suunniteltuja lautoja. Niissä on usein enemmän käyryyttä kärjessä ja perässä, tehden niistä optimaalisia aallokkoon.
Allround laudat ovat nimensä mukaisesti suunniteltuja kaiken tyyppiseen suppailuun, tehden niistä erinomaisen valinnan aloittelijoille. Leveä ja tasainen muoto tekee niistä todella vakaita käytössä.
Touring laudat (tai flatwater) soveltuvat parhaiten pidemmille lenkeille tyyneen keliin. Niiden leveä, kärkeen kapeneva muoto mahdollistaa samalla nopean vauhdin ja hyvän vakauden.
Racing SUP-laudat ovat todella kapeita ja virtaviivaisia lautoja, jotka soveltuvat vauhdikkaaseen menoon ja kisaamiseen. Kapean mallin takia, race supit ovat hankalampia tasapainotella kuin muut laudat.
SUP-laudan pituus
Laudan pituus vaikuttaa sen hallittavuuteen ja tasaiseen liitoon. Lyhyempää lautaa on helpompi käännellä ja hallitta, mutta pidempi lauta kulkee tasaisemmin suoraa linjaa vedessä.
SUP-laudan rakenne ja materiaalit
Ilmatäytteisten SUP-lautojen valmistaminen on kehittynyt hurjaa vauhtia lajin suosion myötä ja uusia innovatiivisia valmistustekniikoita kehitellään jatkuvasti. Kalliimmista laudoista löytyy paljon eroavaisuuksia halvempiin lautoihin, joilla parannetaan laudan kestävyyttä, jäykkyyttä ja ominaisuuksia vedessä. Suurimmat eroavaisuudet laudoissa tulee niissä käytetyistä materiaaleista ja valmistustekniikoista, joten on hyvä tietää perusasiat laudan rakenteesta ennen ostopäätöstä.
Dropstitch ydin
Lähtökohtaisesti kaikissa nykyaikaisissa ilmatäytteisissä SUP-laudoissa on kestävä dropstitch ydin/ilmarakko, jossa laudan ylä- ja alapinta on yhdistetty toisiinsa tiheällä langastolla, jotta lauta säilyttää muotonsa kun se täytetään ilmalla. Myös dropstitch kudos saattaa vaihdella laadultaan, tiheydeltään tai tyypiltään. Esimerkiksi Joben SUP-laudoissa käytetään edistyksellistä X-stitch ristikudosta, joka lisää laudan ytimen kestävyyttä.
Single-layer vs Fusion
Ytimen lisäksi yksi tärkeimmistä kriteereistä laudan hinnan ja laadun kannalta on sen ulommat PVC-kerrokset. Kaikissa laudoissa on dropstitch ydintä suojaava PVC-pinnoite, jonka valmistustapa ja laatu vaihtelee laudan hintaluokasta riippuen.
- Yksikerroksinen single-layer rakenne on suosittu valmistustapa sen kustannustehokkuuden ja kevyen painon ansiosta. Single-layer rakenne koostuu käytännössä vain dropstitch ytimestä, joka on sinetöity yhdellä kerroksella PVC-pinnoitetta. Yksikerroksinen rakenne ei tarjoa läheskään samaa jäykkyyttä ja kestävyyttä kuin edistyksellisemmät valmistustavat, joten sitä käytetään yleisesti vain halvemmissa laudoissa, jotka on suunniteltu pienempi kokoisille suppaajille, lapsille ja aloittelijoille.
Katso kaikki single-layer SUP-laudat →
- Monikerroksinen fusion rakenne on hyvä sweetspot laadun, kestävyyden ja hinnan kannalta, ja onkin siksi yksi suosituimmista valmistustavoista korkeatasoisemmissa SUP-laudoissa. Fusion rakenteessa dropstitch ydin ja kaksi vahvistettua PVC-kerrosta ovat fuusioitu yhteen, tehden laudasta todella kestävän. Kestävä rakenne mahdollistaa korkeamman ilmanpaineen, joka lisää laudan jäykkyyttä huomattavasti. Eri kerrosten fuusio toteutetaan yleensä esim. lämmön avulla ilman liimaa, joka tekee rakenteesta myöskin kevyen. Fusion rakenteiset SUP-laudat soveltuvat pitkäikäiseen ja aktiiviseen käyttöön, sillä niiden kestävyys ja kantavuus on aivan omaa luokkaansa verrattuna single-layer rakenteeseen.
Katso kaikki fusion SUP-laudat →
SUP-laudan muut ominaisuudet
Muita tärkeitä ominaisuuksia, joita suosittelemme miettimään ennen oman SUP-laudan ostamista.
Evät
Kuinka monta evää SUP-laudassa pitäisi olla? Useimmat ilmatäytteiset laudat ovat varustettu joko yhdellä isolla keskievällä tai isolla keskievällä ja kahdella pienellä sivuevällä. Useimmissa malleissa iso keskievä on myös irrotettava, jolloin lautaa on helpompi kuljettaa.
- 1 evä vakauttaa lautaa tehokkaasti, luoden mahdollisimman vähän vastusta veteen. Suurikokoisissa SUP-laudoissa on yleensä vain yksi evä, sillä laudan koko ja leveys helpottavat laudalla tasapainottelua, jolloin voidaan optimoida nopeutta ja hallittavuutta vähentämällä vetoa.
Katso kaikki 1-eväiset SUP-laudat → - 3 evää vakauttavat lautaa yhtä evää tehokkaammin, mutta lisäävät samalla vastusta vedessä, jolloin ei päästä samoihin nopeuksiin kuin yhdellä evällä. Pienissä ja keskikokoisissa laudoissa on usein kolme evää, jotta laudalla tasapainottelu olisi helpompaa.
Katso kaikki 3-eväiset SUP-laudat →
Säilytysnarut
Lähes kaikissa SUP-laudoissa on säilytysnarut retkellä tarvittavien tavaroiden säilyttämistä varten. Säilytystila löytyy yleisesti laudan etuosasta ja niiden koko vaihtelee mallikohtaisesti paljon. Monissa suuremmissa laudoissa, jotka on tarkoitettu pitkille lenkille tai useammalle käyttäjälle kerralla, voi olla myös säilytysnarut laudan takaosassa. Jos SUP-laudalla on tarkoitus tehdä esimerkiksi pitkiä retkiä järvien saarille, voi säilytystila olla yksi tärkeä kriteeri mitä miettiä.
Kiinnitysrinkulat (D-kiinnike)
Kaikissa SUP-laudoissa on vähintään yksi kiinnitysrinkula laudan takaosassa, johon karkuremmi saadaan kiinnitettyä. Monissa laudoissa saattaa olla myös ylimääräisiä D-kiinnikkeitä eri kohdissa lautaa, jotta karkuremmin paikkaa voi vaihdella tilanteen mukaan.
Monissa SUP-laudoissa kuten Ozean mallistossa on myös ylimääräiset D-kiinnikkeet SUP-penkkiä varten. Kiinnikkeiden avulla saadaan erikseen hankittava penkki kiinnitettyä ja kiristettyä SUP-laudan keskelle, jolloin lauta voidaan muuttaa kanootiksi ja melonta onnistuu istualtaan.
Lisävarusteet ja tarvikkeet SUP-lautailuun
Useimpien SUP-lautojen mukana tulee valikoima lisävarusteita, jotka helpottavat laudan käyttämistä ja lisäävät suppailun turvallisuutta. Markkinassa on tarjolla myös monia erikseen ostettavia lisävarusteita, joilla voidaan parantaa omaa suppailukokemusta entisestään.
Mela
Mela on yksi tärkeimmistä varusteista, mitä kannattaa miettiä oman suppailun kannalta. Erityyppisillä meloilla voidaan hakea täysin erilaista melontatuntumaa suppailuun, sillä eri valmistusmateriaaleille on hyvin erilaiset ominaisuudet.
- Alumiinimela on hyvä ja halpa valinta suppailuun. Alumiini on suhteellisen kevyt ja kestävä materiaali, tarjoten kohtuullisen hyvän melontatuntuman. Lautapakettien mukana tulee yleensä hyvin tavallinen pituussäädettävä alumiinimela varustettuna muotoilulla muovisella lapaosalla ja muovisella gripillä. Alumiinimelat ovat hyvä valinta aloittelijoille suppailun harjoitteluun.
- Lasikuitumela on erinomainen kevyt valinta. Lasikuitu on melko jäykkää, mikä tekee siitä tehokkaan voiman siirtämisessä. Se on kuitenkin hiukan vähemmän jäykkää verrattuna hiilikuituun. Lasikuidusta valmistettu mela on usein kalliimpaa kuin alumiini, mutta edullisempi kuin hiilikuitu.
- Hiilikuitumela on kevyin ja jäykin saatavilla oleva materiaali ja usein kallein. Painonsäästö voi olla lisäkustannusten arvoinen, etenkin jos olet aktiivinen pitkän matkan meloja. Hiilikuidun jäykkyys johtaa erinomaiseen voimansiirtoon lihaksistasi melan lapaan. Huippuluokan melat käyttävät hiilikuitua koko varressa ja lavassa, kun taas edullisemmissa malleissa voi olla komposiittirakenne, kuten hiili- ja lasikuitusekoitus tai hiilikuituvarsi, joka on yhdistetty lasikuitulapaan.
Melan pituus on yleensä helppo säätää, sillä suurin osa meloista tulee pituussäädettävänä. Melan sopiva pituus saadaan helposti mitattua asettamalla käsi ylös pystyyn ja kun käsi pystyy hyvin lepäämään ranteen varassa melan gripin päällä, on optimaalinen pituus löydetty.
Lavan koko on myös yksi merkitsevä tekijä SUP-melaa valittaessa. Mitä suurempi lapa, sitä enemmän se tuottaa vastusta vedessä, jolloin vaaditaan enemmän voimaa melomiseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä isompi meloja sitä suurempi lavan kuuluisi olla.
Pumppu
Myös pumppuja ilmatäytteisten SUP-lautojen täyttämiseen löytyy markkinoilta monenlaisia. Yleisin käytetty pumppu on reisikorkuinen lattiapumppu, joka on varustettu PSI/BAR mittarilla ja Halkey Roberts -suuttimella. Useimmat SUP-lautapaketit sisältävät tämän tyyppisen lattiapumpun, jossa voi olla joko yksi- tai kaksitoiminen pumppaus. Lattiapumppuja on myös saatavilla erikseen parempia malleja, joilla SUP-laudan pumppaus helpottuu ja nopeutuu etenkin kun päästään korkeisiin ilmanpaineisiin.
Jos SUP-lautaa siirrellään paljon ja sitä ollaan jatkuvasti tyhjäämässä ja täyttämässä, eikä alkulämmöt enää maita lautaa pumpatessa, voi sähköpumpun hankinta olla suositeltavaa. Myös sähköpumppuja löytyy eri mallisia ja moni niistä on mukaan otettavaa mallia, jonka saa kytkettyä esimerkiksi auton tupakansytyttimeen. Useimmat sähköpumput täyttävät laudat 20 PSI asti, joten jos halutaan korkeampiin ilmanpaineisiin, täytyy lauta vielä viimeistellä lattiapumpulla.
Karkuremmi
Kaikissa SUP-laudoissa tulee mukana karkuremmi, joka kiinnitetään suppailijan nilkkaan ja toinen pää laudan D-kiinnikkeeseen. Karkuremmi on useimmiten tehty kestävästä ja joustavasta kierrenarusta, ja siinä on tarranauhalla varustettu nilkkapanta sekä lautaan kiinnitettävä kiinnityslenkki. Kierrenarulliset karkuremmit venyvät jopa yli 3 metriin, antaen hyvin varaa SUP-laudan ympärillä liikkumiseen.
! Karkuremmiä tulee käyttää aina vesillä, jotta lauta ei pääse karkaamaan jos sen päältä tippuu !
Kantolaukku
Jotta SUP-lautaa ja lisätarvikkeita olisi kätevä säilyttää ja kuljettaa mukana, suurin osa SUP-lautapaketeista sisältää kantorepun tai -laukun.
Penkki
SUP-penkki muuttaa SUP-laudan kätevästi kanootiksi, jolloin melonta onnistuu rennosti istuen. Monissa laudoissa on valmiiksi asennetut ylimääräiset D-kiinnikkeet johon kanoottipenkki saadaan kiinnitettyä. Penkin kanssa on suositeltavaa käyttää erikseen hankittavaa kaksipäistä kanoottimelaa, jolloin melonta onnistuu molemmilta puolilta helposti. Kanoottipenkki on loistava lisä erityisesti matkalaudoille pitkille retkille!