Osto-opas: Levypainot

Miten valita levypainot

Miten valita sopivat levypainot?

Kuntosaleilla ja liikuntakeskuksissa on erilaisia levypainoja. Levypainot ovat suhteellisen ohuita ja kiekkomaisia painoja, joita käytetään levytankojen tai käsipainotankojen kanssa lisäämään kuormaa. Levypainot ovat oleellinen osa voimanostossa ja painonnostossa. Niitä käytetään yleisesti myös lihasvoimaharjoittelussa ja esimerkiksi CrossFitissa. Levypainoa voi käyttää myös ilman tankoa tehostamaan liikkeitä. Niitä käytetään usein lisäpainona esimerkiksi kyykyssä ja selkäpenkissä sekä kuormana käsipainon sijaan vaikkapa käsien ojentajaliikkeessä.

Millaiset levypainot sitten kannattaa hankkia? Levypainoja on eri painoisia, kokoisia, värisiä ja eri materiaaleista valmistettuja. Riippuu paljon käyttötarkoituksesta ja harjoittelun säännöllisyydestä, millainen levypaino olisi sopiva juuri sinulle. Julkisilla saleilla on hyvä olla erilaisia vaihtoehtoja, kun taas painonnostajalle ja satunnaiselle kuntoilijalle soveltuvat erilaiset tuotteet. Alle olemme koonneet olennaisimmat asiat levypainojen valintaa koskien, mikä auttaa varmasti valitsemaan omiin tarpeisiin sopivat vaihtoehdot.

 

 


Valintaoppaan sisältö:

  1. Levypainojen valinta
  2. Levypainojen tyypit & mitat
  3. Painot
  4. Tila & säilytys
  5. Levypainojen hinta
  6. Muuta tietoa

Levypainojen valinta

 Eri levypainoilla on erilaisia ominaisuuksia. Kannattaa miettiä, mihin levypainot tulevat: kotiin, taloyhtiön tai yrityksen kuntosalille vai suurempaan kuntokeskukseen? Jotkin levypainot sopivat tietynkokoiseen tankoon, toiset soveltuvat kilpaurheiluun, jotkin ovat hyvin kestäviä ja toiset taas eivät jätä jälkiä lattiaan. Käyttävätkö levypainoja myös ammattilaispainon- tai voimanostajat?

Yleisesti levypainot jaetaan kahteen kategoriaan: standarilevypainoihin ja olympialevypainoihin. Ne eroavat toisistaan varsinkin keskireiän suuruuden osalta.

30mm levypainot

Standardeissa levypainoissa reiän halkaisija on noin 25-30 mm. Normaalit levypainot sopivat kevyt rakenteisempiin levytankoihin, pumppitankoihin ja käsipainotankoihin, joissa ei ole kaulusta. Näitä levypainoja käytetään useimmiten kotioloissa sekä pienemmissä yritysten kuntosaleissa.

Katso kaikki 30mm levypainot >

50mm levypainot

Olympia-levypainoissa reiän halkaisija on noin 50 mm. Olympialevypainot on suunniteltu sopiviksi halkaisijaltaan 50 mm kauluksilla varustettuihin järeämpiin täyspitkiin levytankoihin. Olympialevypainot ja -tanko ovat käytössä vakaammat ja ne soveltuvat monipuolisemmin erilaisiin liikkeisiin. Tangot kestävät levypainojen painoa myös paljon enemmän. Lue lisää tankojen eroista levytankojen valintaoppaasta.

Katso kaikki 50mm levypainot >


Erilaiset levypainotyypit ja niiden mitat

Esittelemme tarkemmin edellä mainitun kahden kategorian alle kuuluvia levypainoja. Olympia-painoihin kuuluvat erilaatuiset Bumber Plate -levypainot, joita käytetään erityisesti painonnostossa ja voimanostossa sekä monipuolisessa voimaharjoittelussa. Myös useimmat rautaiset sekä kumilla ja PU:lla päällystetyt levypainot on varustettu halkaisijaltaan 50 mm:n reiällä, ja soveltuvat parhaiten tavoitteelliseen voimaharjoitteluun. Standardilevypainot voivat olla rautaisia, kumisia tai uretaanilla, vinyylillä tai muovilla päällystettyjä, joita käytetään eniten kotioloissa ja ryhmäliikunnassa.

Bumper plate levypainot

Bumper Plate -levypainot

Bumper-levypainoja on paljon erilaisia. Niiden kysyntä on kasvanut painonnoston ja CrossFitin suosion myötä. Ne ovat laadukkaita kumisia, joustavia ja kestäviä levypainoja, mikä lisää turvallisuutta suoritettaessa isoja liikkeitä, kuten tempausta ja työntöä. Varsinkin kun tanko tiputetaan tai tippuu lantiolta, telineeltä tai pään yläpuolelta maahan, täytyy painojen olla kestävät. Lisäksi nämä painot aiheuttavat vain vähän melua ja tärinää.

Bumper-painot ovat kaikki saman levyisiä ja halkaisijaltaan 450 mm. Tämä takaa, että painot ovat aina samalla korkeudella maasta. Bumperpainojen reiän halkaisija on 50-51 cm, jotta ne sopisivat halkaisijaltaan 50 cm levytankoon. Mitä laadukkaampi paino, sitä lähempänä halkaisija on 50 mm. Bumper Plate -painoissa vain levypainon paksuus vaihtelee. Bumper-levypainot ovat laatutietoisen treenaajan valinta. Ne ovat kalliimpia kuin rautaiset tai kumilla/PU:lla päällystetyt levyt.

Edullisimmissa bumperpainojen versioissa ei ole leveää teräskeskiötä (tai kromi- tms.). Jos keskellä ei ole metallirengasta, niin tällöin on kyse tekniikkaharjoitteluun tarkoitetuista bumpereista, kun tutustutaan lajiin ja opetellaan tekniikkaa. Nämä voivat olla myös muovisia ja niitä on yleensä vain 10 kiloon asti. Harjoitteluun tarkoitetuissa Bumper Plate -painoissa teräskeskiö taas on pieni ja levypainot ovat muuten kumisia, joko mustia tai painon mukaan värikoodattu. Myös mustia kilpailuun tarkoitettuja bumberpainojakin on markkinoilla, jotka ovat yleensä hieman edullisempia värikoodattuihin verrattuna.

Viralliset levypainot iwf

Viralliset kilpailuissa käytetyt painonnostolevyt (IWF)

Vaativampaan ja ammattimaiseen harjoitteluun sekä esimerkiksi jonkin oman liiton tai salin kisoihin soveltuvat astetta paremmat Bumper Plate -levypainot, jotka ovat värikoodattu. Punainen on 25 kg, sininen 20 kg, keltainen 15 kg ja vihreä 10 kg. Puhutaan myös virallisista, kumilla päällystetyistä painonnostolevyistä. Näissä toleranssi painovaihteluiden suhteen on pieni (yleensä 0,5 - 1 %).

IWF-hyväksytyt bumperit ovat tarkkaan kalibroituja. Niissä sallitaan +0,1/-0,05 % tuotannolliset painojen vaihtelut, mikä tarkoittaa max 25 gramman virhettä 25 kg:n levypainossa. Levypainon 450 mm halkaisijassa sallitaan max 1 mm:n heitot. Levypainojen tulee olla päällystetty kumilla tai muovilla sekä niiden tulee olla värikoodattu. Kisoissa käytettävät alle 10 kiloa painavat levypainot voi myös olla valmistettu metallista tai muusta materiaalista, kunhan ne on hyväksytty.

Paksuutta ei ole tarkasti määritelty. Tässä eräiden ammattitason valmistajien levypainojen paksuuden vaihteluja suuntaa antamaan: noin 60-67 mm (25 kg), 50-55 mm (20 kg), 40-45 (15 kg) ja 30-37 mm (10 kg).

Viralliset ipf metalliset levypainot

Voimanostoon tarkoitetut levypainot (IPF)

Voimanostossa käytetään metallilevyjä kumisten sijaan. Ne voivat olla rautaisia, teräksisiä tai kromattua metallia. Voimanostossa levyt ovat ohuempia kuin painonnostossa tai normaaleihin rautaisiin levypainoihin verrattuna. Näin tankoon mahtuu enemmän rautaa, etenkin voimanostokilpailuissa. Lisäksi kokeneet voimanostajat tuntevat eron, kun levyt pysyvät lähempänä keskiosaa, vähentäen ”piiskaa” esimerkiksi kyykyssä.

IPF-hyväksytyt levypainot ovat koneellisesti kalibroituja, 10 gramman tarkkuudella. Voimanostokisoissa käytetyt metallilevyt ovat myös värikoodattu. Kaikki 25-kiloiset metallilevyt ovat halkaisijaltaan 450 mm ja noin 26-27 mm paksuja. 20-kiloisten metallilevyjen halkaisija on yleensä myös 450 mm ja paksuus noin 22 mm. 15-kiloinen levyn halkaisija on 400 mm ja paksuus 21-22 mm sekä 10-kiloisen vastaavasti 325 mm ja 21-23 mm. Sitä kevyemmät levyt ovat edelleen sekä halkaisijaltaan että paksuudeltaan pienempiä.

iron levypainot

Rautaiset levypainot

Rautaiset levypainot ovat edullisia vaihtoehtoja voimanostoon ja lihaskuntoharjoitteluun varsinkin kotioloihin. Valurautaisissa levypainoissa voi kuitenkin olla 5 – 10 % painonvaihteluja. Näin ollen, jos meinaat hommata levypainoja liikkeestä, kannattaa jopa ottaa vaaka mukaan. Koneellisesti valmistetuissa painojen epätarkkuudet ovat pienempiä, max noin 2 %. Ne eivät ole kalibroitu, mutta tarkkuus on silti parempaa kuin valurautaisissa malleissa. Sekä keskireiän että koko painon halkaisijan toleranssi on tiukempi. Jälki on viimeistellymmän näköinen eikä painossa ole karheita tai teräviä kulmia yhtä paljon. Jos valitset tällaiset levypainot, tiedät tarkemmin, minkä määrän rautaa nostat ja tanko pysyy tasapainossa.

Rautaisten levypainojen mitat vaihtelevat. Painon halkaisija riippuu siitä, miten painava se on. Mitä suurempi paino, sitä suurempi halkaisija (ja paksuus). Keskireikiä on olemassa sekä standardi- että Olympia-tankoihin. Rautaisia painoja on myös päällystetty maalilla, emalilla tai kromilla ruostumisen estämiseksi.

Pu levypainot

Kumipäällysteiset tai PU-levypainot

Kumi- tai PU-pääällysteiset levypainot ovat aivan kuten rautaiset levypainot, mutta ne on päällystetty ylimääräisellä pehmeämmällä kerroksella turvallisuuden, suojan ja kestävyyden lisäämiseksi. Eli sisus on rautaa, jonka päällä on kuminen tai jonkinlainen uretaanipäällyste. Tämä auttaa pitämään lattian paremmassa kunnossa, kun siihen ei tule jälkiä tai kolhuja. Levypainot ovat myös pitkäikäisempiä sekä mukavampia ja turvallisempia käsitellä. Tällaiset levypainot eroavat bumpereista erityisesti siinä, että niiden halkaisija vaihtelee painon mukaan, eivätkä painot ole kiinteitä, vaan niissä on otetta helpottavia reikiä.

Päällystettyjä levypainoja näkee useimmiten kaupallisilla saleilla ja liikuntakeskuksissa, mutta ne ovat yleistyneet hurjasti myös kotikäytössä. Ne eivät ruostu kuten rautaiset painot sekä näyttävät tyylikkäiltä. Otereiät helpottamat painojen nostamista, vaihtamista tankoon ja laittamista takaisin telineeseen. Ne myös mahdollistavat levypainojen hyödyntämisen itsessään muunlaiseen voimaharjoitteluun ilman tankoa.

Kumilla tai uretaanilla päällystetyt levypainot ovat rautaisia levypainoja kalliimpia. Ne ovat kuitenkin kalibroituja Bumber Plate -painoja tai voimanostolevyjä edullisempia, ja silti pitkäikäisiä. Uretaanilla päällystetyt painot ovat laadukkaampia, sillä ne ovat kestävämpiä eivätkä tee herkästi jälkiä treeniympäristöön tai haise epämiellyttävältä kuten kumiset painot. Päällystettyjä painoja on niin ikään sekä standardi- että Olympia-tankoihin.

studio levypainot

Studiolevypainot (muoviset/vinyylipäällysteiset)

Ryhmäliikunnassa ja kotioloissa käytetään myös niin kutsuttuja ”studiolevypainoja”, jotka ovat usein muovi/vinyylipäällysteisiä. Näitä painoja on paljon eri väreissä. Usein ne ovat pyöreitä, mutta levyjä on myös mm. 12-sivuisia. Studiolevypainojen sisus on sementtiä, joten ne voivat hajota suhteellisen helposti. Ryhmäliikuntakäyttöön on myös laadukkaampia PU-päällysteisiä painoja. Studiolevypainoissa voi olla reikiä ja muotoilua levypainojen nostamista ja käsittelyä helpottamaan. Reiät esimerkiksi helpottavat otteen saamista painosta ja muotoilu voi ehkäistä painoa vierimästä vierustoverin luo. Studiolevypainot voivat kuitenkin olla myös kiinteitä levyjä ja muistuttavat rautaisia sekä kumipäällysteisiä levypainoja: koko vaihtelee painon mukaan. Painoja ei kuitenkaan aina ole saatavilla kuin 10 kiloon saakka. Painotarkkuus on heikko, eli saman painoisten levypainojen välillä voi olla vaihtelua.


Painot

Levypainoja on paljon erikokoisia. Kuntosaleilla näkee yleisimmin 1,25 kg:n, 2,5 kg:n, 5 kg:n, 10 kg:n, 15 kg:n, 20 kg:n ja 25 kg:n painoisia levypainoja. Myös 0,25 kg:n, 0,5 kg:n ja 50 kg:n kokoisia levypainoja voi nähdä joissakin paikoissa. Virallisissa IWF-kisoissa käytetään seuraavan painoisia ja -värikoodattuja painoja: 

Punainen – 25 kg
Sininen – 20 kg
Keltainen – 15 kg
Vihreä – 10 kg
Valkoinen – 5 kg
Punainen – 2,5 kg
Sininen – 2 kg
Keltainen – 1,5 kg
Vihreä – 1 kg
Valkoinen – 0,5 kg

Voimanostokisoissa 10-kiloisten tai sen alle painavien metallilevyjen värillä ei ole väliä.


levypainotelineet

Tila ja säilytys

Levypainoille on erillisiä telineitä, johon painot voi kätevästi asettaa. Levypainoille on olemassa myös paikkansa tietyissä kuntolaitteissa (prässi, smith, hack), kun ne eivät ole kuormana käytössä. Levypainoja on hankala säilyttää lattialla tai laittaa nojaamaan seinään, sillä ne eivät välttämättä pysy paikoillaan ja painojen nostaminen on hankalaa ja epäergonomista. Kuitenkaan kotikuntosalilla ei teline ole välttämätön.

Jos käsittelee paljon levypainoja ja raskaita kuormia, on hyvä hommata kunnollinen alusta kuntoilutilaan. Jos kuormat ovat pieniä ja liikeradat eivät kovin suuria, niin se ei ole täysin välttämätöntä. Painojen tulisi kuitenkin mielellään olla sellaiset, etteivät ne vahingoita tai jätä jälkiä lattiaan, jos ne ovat maahan kosketuksissa.

Katso kaikki levypainotelineet >


Levypainojen hinta

Levypainojen hinnat vaihtelevat suuresti painon, materiaalin, valmistustavan ja laatuvaatimusten (toleranssin) mukaan. Kalibroidut ja kilpailustandardien mukaiset levypainot maksavat eniten, sillä niiden valmistus on äärimmäisen tarkkaa. Koneella valmistetut painot ovat valurautamuotteihin valettuja kalliimpia. Alla on hieman jaoteltu erilaisten levytankojen hintoja kategorioihin. Muistathan, että merkkien välillä on eroja.

Levypainot kilpakäyttöön

Sekä viralliset painonnosto- (IWF) että voimanostokriteerit (IPF) täyttävät levypainot ovat kalliita. Sertifikaattien hankkiminenkin maksaa yritykselle, mikä ymmärrettävästi myös nostaa hintaa. Yksittäinen 25-kiloinen Olympia Bumper -painonnostolevy voi maksaa 200 – 300 euroa ja todella hyvälaatuinen pari jopa 600 euroa. Yleensä kuitenkin painonnostoon tai voimanostoon tarkoitetun 25-kiloisen levypainoparin saa noin 200 – 350 eurolla. Settejä saa yksittäistä painoa tai painoparia edullisemmin.

Bumber Plate -painot

Muissa bumpereissa on paljon hajontaa, mitä hintaan tulee. Yleensä nämä ovat mustia. Yksittäinen 25-kiloinen paino voi maksaa 100 – 200 euroa. 

Voimanostolevyt

Metallilevyt ovat yleisesti kumisia bumpereita edullisempia. 25-kiloisen parin voi saada 100 – 150 eurolla riippuen miten tarkasti ne on valmistettu.

Kumi- tai PU-päällystetyt levypainot

Kumipäällysteiset painot ovat uretaanipäällysteisiä painoja hieman edullisempia. Tämäntyyppisten levypainojen etu on niiden siirtelyn ja käsittelyn siirtelyn helppous. 20-kiloinen paino maksaa yksittäin noin 50 – 150 euroa laadusta riippuen. Näitä on sekä 25 mm:n että 50 mm:n levytankoihin.

Valurautaiset levypainot

Rautaiset maksavat hieman päällystettyjä vähemmän. Voimanostolevyihin nämä ovat edullisempia, sillä painojen tarkkuus ei ole niin taattu. 20-kiloinen levypaino maksaa noin 40 – 60 euroa 50 mm:n tai 25 mm:n tankoon.

Studiolevypainot

Studiolevypainoja ja pumppisetin painoja 25 mm:n tankoihin on niin paljon erilaisia, että hintahaarukkaa on vaikea määritellä. Yksittäinen 10-kilon paino voi olla mitä tahansa 10 – 90 euron väliltä. Muovi- ja vinyylipäällysteiset ovat edullisimpia, hajoavat helposti ja niitä ei ole mukava käsitellä. PU-päällysteiset ja tarkasti valmistetut taas ovat laadukkaampia ja maksavat enemmän.


Muuta tietoa levypainoista

Jos et kilpaile, niin sinun ei ole järkevää ostaa kalleimpia, standardeja täyttäviä ja tiukalla toleranssilla valmistettuja levypainoja tai voimanostolevyjä. Bumper Plate -levypainot ovat hyvä valinta, jos harrastat painonnostoa tai olet tavoitteellinen painonnostoliikkeiden ja monipuolisten isojen liikkeiden, kuten tempauksen ja työnnön tai CrossFitin, harrastaja. Ne ovat myös hyvä valinta, jos muuten haluat suojella ympäristöä ja tehdä harjoittelusta turvallista ja laadukasta. Jos taas painot tulevat perus lihaskuntoharjoitteluun kotikuntosalille, niin mieti millä tasolla olet ja mitkä ovat tavoitteesi. Rautaiset levypainot ovat edullisimmat, sitten tulevat kumiset ja sitten PU-päällysteiset. Hinta nousee käyttömukavuuden ja turvallisuuden kasvaessa. Haluatko otereikiä levypainoihin? Studiolevypainot ovat kevyempään treeniin, epäsäännölliseen kotiharjoitteluun ja ryhmäliikuntaan (esim. Bodypump).

Yleisiin kaupallisiin liikuntakeskuksiin ja kuntosaleille on hyvä valita Bumper Plate -painosarjoja sekä lisäksi kumi- tai PU-päällysteisiä painosarjoja niin, että painoja on riittävästi ja tarpeeksi erikokoisia. IWF- ja IPF-standardit tulevat kysymykseen niille tarkoitetuissa harjoittelupaikoissa sekä ammattilaisen kotona. Yrityksen tai taloyhtiön kuntosaliin riittää yleensä kumi- tai PU-päällysteiset levypainot.

Toivottavasti lukemasi auttoi sinua määrittämään omat tarpeesi. Ei muuta kuin sinulle sopivia levypainoja valitsemaan!