-
Ilmainen toimitus noutopaketilla
tilauksille, jotka ylittävät 69€ (max. 30kg)
-
Nopeat toimitukset
vain 2-4 arkipäivää tuotteesta riippuen
-
Tilaa ilman riskiä
ilmainen tuotepalautus 60pv ajan
-
Alin hintatakuu
maksa vain markkinoiden halvin hinta
Miten valitsen sopivan rollerin?
Etsitkö foam rolleria kehonhuoltoon tai jumppatarkoitukseen? Rullia on hyvin paljon erilaisia, mikä saattaakin hämmentää ja vaikeuttaa valintaa.
Foam rollerit ja putkirullat ovat edullisia kuntoiluvälineitä. Rullailun avulla voi huoltaa ja hieroa kehoa, käsitellä lihaskalvoja (faskioita) ja venytellä. Oman kehon paine aktivoi pehmytkudoksia ja pumppaa nestettä rullaillessa. Liikkuvuus ja verenkierto paranevat. Lihaskalvojen käsittely ja kevyt hieronta auttavat kehoa rentoutumaan, pääsemään eroon kivuista ja lihasjumeista sekä palautumaan harjoittelusta nopeammin. Foam rolleria voi käyttää hyväksi myös pilateksessa ja keskivartalon treenissä.
Luulisi, että voit valita rullailuun minkä tahansa kauppojen valikoimista olevista rullista, mutta todellisuudessa niiden välillä on paljon eroja. Mikä sitten olisi juuri sinulle sopiva hierontarulla? Alla on listattu yleisimmät foam rollereiden ja putkirullien erot, jotka auttavat sinua tekemään oikean valinnan rullien välillä.
Valintaoppaan sisältö:
- Foam & putkirullan valinta
- Erikoisrullat
- Säilytys & huolto
- Käyttötarkoitukset
- Rollereiden hinta
- Muuta rollerin valinnasta
Foam ja putkirullan valinta
Foam rollereita ja putkirullia on eri tarpeisiin. Mieti ensin, mikä oma käyttötarkoituksesi on rullalle. Kuinka usein aiot sitä käyttää? Riippuu myös kehostasi ja taustastasi, millainen rulla sopii sinulle.
Valikoimissa on valittavissa foam rollereita ja putkirullia, jotka ovat kooltaan, kovuudeltaan, materiaaliltaan, väriltään ja muodoltaan erilaisia. Rullia voidaan jakaa eri kategorioihin esimerkiksi sen pituuden, halkaisijan, pehmusteen paksuuden ja pinnan muotoilun mukaan. Jokaisessa mallissa on omat vahvuutensa ja soveltuvat tiettyyn tarkoitukseen hieman paremmin kuin toinen.
Kannattaa siis punnita, mitkä rullan ominaisuudet ovat itselleen tärkeitä, ja tehdä päätös sen mukaan. Älä maksa turhasta!
Pituus
Foam rollerit ovat yleensä joko noin 45 cm pitkiä tai 90 cm pitkiä. Muut lihas- ja putkirullat ovat yleensä 30 – 45 cm pitkiä.
Lyhyemmät lihasrullat on yleensä tarkoitettu lihas- ja kalvotyöskentelyyn, sillä ne ovat kätevän kokoisia. Mitä lyhempi rulla on sitä pienempiin lihasryhmiin sillä pääsee käsiksi ja sitä helpompi sitä on kuljettaa mukana. Ne sopivat erinomaisesti jalkojen, käsien, olkapäiden ja selän osien käsittelyyn ja hierontaan. Vaikka rullat ovat lyhyitä, niin niilläkin voi tehdä jonkin verran lihaskuntoharjoituksia.
90 cm pitkä rulla soveltuu pilatekseen ja käy koko kropan huoltoon. Sitä voi kuitenkin olla hankala käyttää tiettyjen pienien alueiden käsittelyyn. Pitkä rulla sopii varsinkin pitkille ihmisille. Jos tila ei ole este ja et aio liikutella lihasrullaa paikasta toiseen, niin pitkällä rullalla saat monipuolisesti huollettua kehoa sekä lisäksi tehtyä lihas- ja liikkuvuusharjoitteita.
Katso kaikki 90cm pilatesrullat >
Halkaisija
Putkirullan halkaisija on oleellinen tekijä rullailun kohdentamisessa. Foam rollereilla, jossa on isompi halkaisija, saa lisättyä rullailun intensiteettiä. Toisaalta halkaisijaltaan pienemmillä rullilla pääsee tehokkaasti käsiksi juuri tietyn alueen lihaksiin ja triggeripisteisiin. Pienempi halkaisija auttaa myös joitakin kuntoutujia rullailemaan helpommin, koska pinta on lähempänä lattiatasoa.
Perusrullat ovat tavallisesti 14 – 15 cm halkaisijaltaan. Pienempien hierontarullien halkaisijat ovat 10 – 12 cm väliltä.
Kovuus & materiaali
Materiaali vaikuttaa paljon foam rollereiden ja putkirullien tehokkuuteen, kestävyyteen ja käytettävyyteen. Mitä useammin rullaa käytät, sitä tiheämpää materiaalia sen on hyvä olla, jotta se kestää ja on käytössä tarpeeksi tehokas. Kovempi rulla tekee hieronnasta intensiivisempää. Toisaalta jos aiot rullailla epäsäännöllisesti, olet aloittelija eivätkä lihaksesi ole järeät, niin pehmeämpi perus foam roller soveltuu tarpeisiisi. PVC-ydin tuo rullan käyttöön intensiteettiä ja pitkäikäisyyttä.
Rullien pehmusteen paksuus ja sen periksiantavuus vaihtelevat. Rullat jaetaan yleisesti yli ja alle 3 mm periksi antaviin rulliin. Rullat, jotka antavat periksi yli 3 mm, sopivat hyvin lämmittelyyn, palautumiseen ja pintafascian käsittelyyn. Näillä rullilla onnistuu esimerkiksi käsien ja jalkojen lihaskalvojen vapautus. Lisäksi ne ovat erimainen valinta pilatekseen, joogaan ja venyttelyyn. Pehmeät perusrullat ovat edullinen valinta ei kovin säännölliseen käyttöön. Pehmeät foam rollerit voivat menettää muotoaan ajan kuluessa.
Kovemmat ja tiheämateriaaliset rullat, jotka eivät anna yli 3 mm periksi, taas sopivat paremmin kehon aktiiviseen ja syvempään huoltoon ja avaamiseen sekä lihaskalvojen käsittelyyn. Jämäkämpi koostumus on parempi myös keskivartalon tukea ja tasapainoa lisäävään harjoitteluun. Jämäkämpiä hierontarullia on sekä vaahtomuovista tai muusta materiaalista valmistettuja, että onttoja putkirullia. Varsinkin halkaisijaltaan pienikokoinen putkirulla hoitaa kehoa tehokkaasti. Aloittelijat voivat pikkuhiljaa siirtyä hieman ”aggressiivisempaan” putkirullaan totuttuaan rullailuun tai valita lihasrullan, jossa on muotoilua.
Ontto sisus lisää jämäkkyyttä ja tekee hieronnasta intensiivisempää. Ontot putkirullat kestävät enemmän painoa ja ovat erittäin kestäviä. Niiden etuna on lisäksi ympäristöystävällisyys, koska valmistukseen ei ole käytetty yhtä paljon vaahtomuovia, sekä ne soveltuvat erinomaisesti matkustamiseen. Onttoon osioon mahtuu kuljetettaessa esimerkiksi treenivaatteet tai muuta tavaraa.
Foam rollereiden valmistusmateriaaleina käytetään yleensä vaahtomuovia. Sisus voi olla lujempaa materiaalia. Polyuretaania (PU) käytetään myös rullien valmistuksessa. Se on jämäkämpi ja kestävämpi materiaali. Se ei vaahtomuovin tapaan ime kosteutta tai likaa, joten se on hygieenisempi. EVA-materiaali on myös varsinkin ontoissa putkirullissa käytetty materiaali, joka on ympäristöystävällisempi. Pinnat ovat toisissa rullissa pitävämpiä ja toisissa liukkaampia. Jos on epävarma siitä, mikä pinta tuntuu itsestä parhaalle, kannattaa käydä tutustumassa jossain liikkeessä erilaisiin rulliin.
Muotoilu ja kuviointi
Vuosien saatossa putkirullista ja foam rollereista on kehitetty paljon erilaisia versioita, jotta ne vastaisivat paremmin käyttäjien eri tarpeisiin, ja jotta johonkin tiettyyn lihasryhmään pääsisi käsiksi. Siksi sileiden perusrullien rinnalle on tullut paljon erilaisia muotoiluja ja pintoja, jotka tarjoavat vaihtelevasti painetta. Kuvioita on monenlaisista nystyröistä, kolmioista ja railoista pieniin raitoihin ja aaltokuvioihin. Kolmiulotteinen pinta tarjoaa monipuolisen ja hierontaa muistuttavan syvällisen rullailukokemuksen.
Muotoillut rullat voidaan jakaa niiden kuvioiden syvyyden mukaan. Jos muotoilu on vain pinnalla ja kuviot ovat alle 10 mm syviä, eivät ne venytä kudosta. Sileät tai kevyesti muotoillut rullat saavat nesteet liikkumaan tehokkaasti. Sileissä tai vain vähän muotoilluissa rullissa on sekä foam rollereita että onttoja putkirullia. Foam rollerit on suureksi osaksi valmistettu vaahtomuovista, jotka antavat vaihtelevasti periksi. Ontoissa putkirullissa on yleensä kova muoviputki, jonka ympärillä on jonkin verran muotoiltua pehmustetta.
Syvemmin muotoillut (yli 10 mm) rullat, niiden erityyppiset ja eri syvyyteen ulottuva kuviointi tarjoavat erilaista intensiteettiä hierontaan. Kuvioiden tulee kuitenkin olla tarpeeksi etäällä toisistaan, jotta ne venyttävät lihaskalvoja. Nämä hierontarullat käsittelevät faskioita syvemmältä ja nystyrät painelevat kunnolla stimuloiden triggeripisteitä. Muotoillut hierontarullat ovat yleensä myös kovempia. Ne sopivat syvempään kehonhuoltoon, saavat veren kiertämään ja niillä saa hieronnasta aggressiivisempaa. Varsinkin ontot muotoillut putkirullat tarjoavat intensiivisyyttä. Muotoiltuja rullia suositellaan etenkin kokeneille ja ammattitason kuntoilijoille sekä isolihaksisille ihmisille.
Pehmeät ja muotoillut rullat liikuttavat myös hyvin nesteitä sekä venyttävät samalla pintafasciaa, mikä on erittäin hyödyllistä hermostolle, lymfakierrolle ja hiusverenkierrolle. Muotoillulla rullalla rullailun hieronnanomaisuus kasvaa, kun leveämmät kuviot tuntuvat hierojan kämmeniltä, kun taas pienet ja terävämmät ulokkeet muistuttavat sormenpäitä. Jos et ole vielä tottunut rullailija tai lihaksesi ovat pienet, niin pehmeämpi vaihtoehto voi sopia paremmin sinulle.
Erikoisrullat
Yllä mainittujen ominaisuuksien lisäksi vaihtelevuutta valikoimaan tuovat HighRoller ja Gymstick-värinärulla. HighRollerin nimikin jo kertoo, että lihaskalvoja käsitellään ja hierontaa voi tehdä korkeammassa asennossa. Se tekee rullailusta monen mielestä mukavampaa, ergonomisempaa ja tehokkaampaa luonnollisemman asennon ansiosta, missä muu kroppa voi olla rennommin kuin normaaleissa hierontarullissa.
Tratac-rullassa on hyödynnetty värinää lisäämään hierovaa tunnetta ja vähentämään kipua. Se on edistyksellinen ja ainutlaatuinen hierontarulla kehon täydelliseen huoltoon. Värinän ansiosta rullailun vaikutukset ulottuvat syvälle lihaksistoon ja nestekiertoon. Kaiken lisäksi se on valmistettu ympäristöystävällisestä EPP-materiaalista!
Säilytys ja huolto
Lihasrullat säilyvät hyväkuntoisina pitkään, kun niitä käsittelee oikein. Kannattaa aina valita sopiva rullailualusta, mikä ei vahingoita rullaa.
Suurin osa foam rollereista ja putkirullista on sen kokoisia, että niitä on suhteellisen helppo kuljettaa myös mukana. Ne eivät ole painavia, joten niiden kantaminen ei ole raskasta. Hierontarullat saa myös helposti siirrettyä huoneen sivuun syrjään tai laitettua piiloon vaikkapa kaappiin tai varastoon, kun ne eivät ole käytössä.
Kaikki hierontarullat ovat helposti puhdistettavia. Rullat on hyvä pyyhkiä kostealla heti käytön jälkeen, jotta kosteus tai lika eivät imeydy niihin.
Rollereiden eri käyttötarkoitukset
Kuten aiemminkin sanottiin, on ensin tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen lihasrullaa aikoo käyttää. Haluatko lämmitellä rullan avulla ja edistää palautumista? Vai kaipaatko hierontaa ja lihashuoltoa? Kenties suunnitelmissasi on käyttää rullaa hyväksesi venyttelyssä tai erilaisissa harjoitusliikkeissä?
Lämmittelyyn, rentoutumiseen ja palautumiseen
Näihin tarkoituksiin soveltuvat normaalit ja pehmeät foam rollerit tai lihasrullat, jossa voi olla vähän muotoiluakin, mutta se ei ole pakollista vaan riippuu paljon omista mieltymyksistä ja muista käyttötarkoituksista. Yli 3 mm periksi antavaa rullaa voi käyttää alkulämmittelyyn, palautumiseen ja rentoutukseen. Lämmittelyn idea on lämmittää lihakset ennen itse treeniä, mikä ehkäisee loukkaantumisia. Palautumista taas voi edistää rullailemalla kroppaa läpi kovan harjoituksen lopuksi tai erikseen myöhemmin tai seuraavana päivänä.
Sama rulla sopii myös kevyeen kehonhuoltoon ja liikkuvuutta edistämään, mikä sekin ehkäisee venähdyksiä ja vammoja. Rullailu hoitaa pintafasciaa sekä rentouttaa lihaksia. Perusrullat saavat nesteet kiertämään ja stimuloivat pintaverenkiertoa. Toisaalta jos on kokenut rullailija, niin kovempi rulla voi ajaa paremmin asiansa. Oman kehon tuomaa painetta voi kuitenkin säädellä itse.
Kehonhuoltoon ja hierontaan
Niille, jotka käyttävät rullaa vain vähän, ovat aloittelijoita tai joilla ei ole isoja lihaksia, sopii perusrulla. Pehmeät ja normaalit hierontarullat muotilulla tai ilman sopivat erinomaisesti hierontaan, lämmittelyyn, palautumiseen ja rentoutukseen. Muotoilu tuo rullailuun enemmän hieronnan tuntua ja kuviot voivat stimuloida hieman triggeripisteitä ja avata pintafaskioita sileää rullaa enemmän.
Niille, jotka käyttävät rullaa paljon tai joilla on kuntoilutaustaa ja isohkot lihakset, jämäkkä ja/tai muotoiltu lihasrulla on parempi valinta. Jämäkämmät ja muotoilultaan syvemmät rullat tarjoavat intensiivisempää, aggressiivisempaa ja enemmän hieronnan kaltaista huoltoa. Niiden avulla voi käsitellä lihaskalvoja syvältä sekä pääsee käsiksi jumeihin ja triggeripisteisiin tehokkaammin.
Pilatekseen, joogaan ja kuntoiluun
Pilatesta, joogaa, tasapainoharjoittelua ja keskivartalon treeniä harjoitteleville pitkä, noin 90 cm, rulla on paras vaihtoehto. Pitkää foam rolleria kutsutaan myös pilatesrullaksi. Pilatesrullan päälle mahtuu hyvin selälleen makaamaan ja sen päällä on helppo liikkua. Pitkää rullaa voi käyttää myös apuna tasapainoharjoittelussa. Pitkiäkin rullia on jämäkkyydeltään hieman eri tasoisia, joten valitse sellainen, mikä sopii itsellesi parhaiten. Pehmeämpi pitkä rulla soveltuu sekä pilatesharjoitteluun ja joogaan että kevyeen lihashuoltoon, hierontaan ja venyttelyyn. Jämäkämpi pitkä rulla taas on parempi valinta syvien lihasten ja keskivartalon treenaamiseen. Sillä onnistuu niin ikään lihashuolto, hieronta ja venyttely.
Rollerin hinta
Foam rollereiden ja putkirullien hinnat vaihtelevat yleisesti ottaen 20 – 70 euron välillä. Materiaalien laadukkuus, kestävyys ja monipuolinen muotoilu vaikuttavat hintaan sitä korottavasti. Erikoisempien rullien, kuten Fitrocks -rullan, värinärullan ja HighRollerin hinnat ovat korkeammat niissä käytetyn erikoisemman muotoilun sekä niissä hyödynnetyn teknologian vuoksi. Kun löydät varsinkin erikoisemmista malleista hyvän tarjouksen, niin hyvään diiliin kannattaa tarttua!
Muuta liittyen rollerin valintaan
Ensisijaisesti valintaan vaikuttavat käyttötarkoitus, oma rullailu- ja kuntoilutausta sekä lihaksien koko. Myös se, miten usein aiot foam rolleria käyttää, merkitsee kuinka paljon sen eri ominaisuuksiin kannattaa satsata. Rullissa on monenlaista muotoilua ja jämäkkyyttä. Lisäksi niitä löytyy eri väreissä. Oman tyylisen ja näköisen rullan hankkiminen saattaa jollekin käyttäjälle olla todella tärkeää.
Yksi erotteleva asia voi olla rullan kannettavuus. Lyhyempää ja halkaisijaltaan pienempää rullaa on helpompi kuljettaa mukanaan harrastuksiin ja reissuille. Lisäksi ontto sisus mahdollistaa sen, että sinne saa laitettua muuta mukaan otettavaa tavaraa.
Kurkista rohkeasti rollereiden valikoimaan! Sieltä löydät näiden vinkkien avulla taatusti oman, itsellesi sopivimman vaihtoehdon ja kehonhuolto voi alkaa!