Fitness trampoliinilla harjoittelu

Kuinka harjoitella Fitness trampoliinilla?

Treeniopas tehokkaaseen harjoitteluun Fitness trampoliinilla

Tässä oppaassa käymme läpi Fitness trampoliinilla tehtävien harjoitteiden perusteita sekä erilaisia liikkeitä. Trampoliineista on tullut oikea hittituote ja treenimuoto. Ryhmäliikunnan tarjoajat ovat tuoneet trampoliinitunnit liikuntakeskuksiinsa ja niiden suosio on edelleen kasvussa. Tämä ei ole mikään ihme, sillä trampoliinilla harjoittelu on todella hauska tapa parantaa sekä aerobista kuntoa että lihaskestväyyttä. Etenkin hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminta kehittyy. Lisäksi harjoittelu kehittää tasapainoa, koordinaatiota, ryhtiä ja keskivartalon syviä lihaksia. Pomppiminen kiihdyttää myös aineenvaihduntaa, puhdistaa elimistöä sekä lymfajärjestelmää (imusuonisto) ja kehittää immuniteettia. Hyppiminen joustavalla alustalla on nivelystävällisempää kuin kovalla alustalla pomppiminen ja sillä saakin mukavasti aktivaatiota heikkoihin lihaksiin, niveliin ja luihin. Se voikin olla hyödyksi vammojen ehkäisyssä ja lisätä luuntiheyttä. Hienointa trampoliiniharjoittelussa on, että se sopii kaikille iästä ja harjoitustaustasta riippumatta.

Kuinka sitten harjoitella Fitness trampoliinilla tehokkaasti?

Trampoliinitreenissä hyödynnetään painovoiman tuomaa haastetta. Jo pelkästään trampoliinilla pomppiminen hyvin monipuolista ja tehokasta, sillä monet lihakset joutuvat toimimaan yhtäaikaa. Se polttaa reilusti kaloreita, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja auttaa näin ollen painonhallinnassa sekä vähentää selluliittia. Keskivartalon syvät lihakset ovat tehokkaasti käytössä, sillä laskeutumiseen täytyy valmistautua asentoa ja ryhtiä pitää pitää yllä jatkuvasti. Pomppiessa täytyy reagoida odottamattomiin suunnan muutoksiin, sillä trampoliinille laskeudutaan ja sieltä ponnahdetaan hyvin vaihtelevissa kulmissa. Jaloille olisi hyvä laskea saman verran painoa. Idea on löytää kehon painopiste ja mukauttaa liike ennen laskeutumista niin, että tasapaino säilyy. Tässä harjaantuu ajan kanssa, jolloin osa liikkeistä automatisoituu, kun osaat ennustaa kehosi liikkeitä trampoliinilta ylös ponnahtaessa. 

Pyri ensin saamaan tuntuma erilaiseen, periksi antavaan alustaan. Aloittelijan kannattaa ensin pompahdella niin, etteivät jalat irtoa alustasta. Opettele pomppimaan trampoliinilla turvallisesti niin, että se tuntuu vaivattomalta ja mukavalta. Aikuiset voivat aloittaa trampoliinilla treenaamisen viiden minuutin pätkissä ja nostaa harjoittelun kestoa oman kunnon kehittymisen mukaan. Ikääntyneempien ihmisten kannattaa aloittaa parin minuutin sessioilla, mutta tehdä harjoitus useasti päivän aikana, jotta keho (ja kudokset ja sisäelimet) tottuu liikkeeseen.

Lisähaastetta saa ottamalla mukaan erilaisia liikkeitä taitojen karttuessa, eli trampoliini tuo haastetta myös kokeneille treenaajille. Trampoliineilla tehtäviä liikkeitä ovat esimerkiksi trampoliinilla "juoksu", johon voi yhdistää polvien noston. Hyppiä voi jalat yhdessä, leveämmällä tai jalkojen asentoa vaihdellen vaikkapa X-hyppyjä tehden. Myös vuorojaloin pomppiminen eri variaatioin on mahdollista. Vaativampia liikkeitä ovat suunnan vaihdot ja jos liikkuvuus vai riittää, niin esimerkiksi hyppyyn yhdistetty jalkojen vienti sivuille yläasennossa. Kahva mahdollistaa ja helpottaa eri asennoissa olemisen ja hyppimisen, mikä aktivoi myös ylävartalon lihaksia, kun nojataan tukea vasten. Lisäksi voit yhdistää trampoliinitreeniin muita kuntoiluvälineitä, mikä edelleen monipuolistaa harjoittelua, mutta siinä vaiheessa pomppimiseen täytyy olla jo totuttautunut kunnolla.

Trampoliiniharjoittelu on erittäin energisoivaa. Voit halutessasi kokeilla rytmittää harjoitteluasi myös mukaansa tempaavan musiikin tahtiin!

Alla on kuvattuna useita erilaisia koko vartalon harjoitteita, joita voit tehdä missä ikinä trampoliinia käytätkin. Liikkeissä korostuu niiden monipuolisuus ja aerobinen harjoittelu. Pidä hyvä keskivartalon tuki ja hyvä. Pyri myös säilyttämään selän oikea asento. Kahvaan nojatessa muista hakea lapatuki. Liikkeitä on useita, joten saat taatusti aktivoitua koko kropan! Halusit sitten edistää aerobista kuntoa, lisätä lihaskestävyyttä, vahvistaa syviä tukilihaksia, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota tai kuntoutttaa itseäsi, niin näillä liikkeillä pääset pitkälle. Pomppiminen parantaa joka tapauksessa muutenkin terveyttäsi! Voit itse säätää harjoituksen intensiteettiä vaihtamalla esimerkiksi pomppimisnopeutta ja -korkeutta. Liikkeet kannattaa ennen kaikkea tehdä hallitusti ja keskittyneesti, jotta harjoittelu olisi turvallista. Älä tee liikettä, jos siitä aiheutuu epämukavaa kipua (treenistä aiheutunut kuormitus, lihaskipu ja väsyminen on normaalia).


 Parhaat liikkeet Fitness trampoliinilla

 

Harjoitteisiin soveltuvat tuotteet

Sort by

Sulje
per sivu

2 tuotteita näkyvillä

2 tuotteita näkyvillä

Sort by

Sulje
per sivu

2 tuotteita näkyvillä

2 tuotteita näkyvillä


Katso myös muut treenioppaamme