Urheilutuet
52 tuotetta
Tässä oppaassa käymme läpi kahvakuulilla tehtävien harjoitteiden perusteita sekä erilaisia liikkeitä. Kahvakuulia löytyy nykyään lähes jokaiselta kuntosalilta ja ryhmäliikuntatiloista. Niitä on valtava määrä niin ammattilaiskäytössä kuin kotioloissa. Kahvakuulaharjoittelu on hyvin monipuolista toiminnallista treeniä, jossa eri lihasryhmien täytyy tehdä töitä samanaikaisesti erilaisissa liikkeissä, työnnöissä ja heilautuksissa. Siksi se onkin niin tehokasta. Kahvakuulalla harjoitteleminen pistää sekä sydämen hakkaamaan, että lihakset polttelemaan. Kahvakuulatreeni kehittää niin voimaa, kestävyyttä kuin nopeuttakin: lihasvoima- ja kestävyys sekä hapenottokyky paranevat. Harjoittelu on dynaamista ja motorisesti haastavaa. Kuulaa liikutellaan vartalon eri puolille välillä hyvinkin nopeasti ja voimakkaasti. Useissa kokonaisvaltaisissa liikkeissä koordinaatio ja tasapaino joutuvat koetukselle. Kahvakuulatreenistä saa hyvin raskasta ja sitä kehutaan sen monipuolisuutensa ansiosta.
Kahvakuulien sileän pinnan ansiosta ne pääsevät liikkumaan hyvin kädessä, mikä on monen liikkeen suorittamisen edellytys. Liikkeet suoritetaan yleensä paikallaan seisten tai liikkuen 1 -3 tukipistettä käyttäen. Kahvakuulalla onnistuvat sekä perusliikkeiden treenaaminen (esim. erilaiset kyykyt ja punnerrukset), että kahvakuulatreenispesifimmät ballistiset liikkeet, missä kehon eri tukilihakset aktivoituvat tasapainon ylläpitämiseksi (esim. tempaus). Vauhdikkaat liikkeet lähtevät useimmiten lantiosta. Voit nostaa kahvakuulaa monella tavalla, sillä sen paino jakautuu epätasaisesti toisin kuin esimerkiksi käsipainoissa. Sitä nostetaan yleensä yhdellä kädellä, mutta on mahdollista käyttää kahtakin kättä. Useimmiten kahvapuoli on kattoa kohti, mutta joskus kuulaa nostetaan myös pohja ylöspäin kahvapuoli alhaalla. Kahvakuulaa nostettaessa massa sijoittuu joko keskelle, kyynärvarren etupuolella tai takapuolelle. Voit myös muuttaa painopistettä liikkeen aikana. Joudut kiertämään kättä sisään tai ulospäin, jotta kyynärvarren pystyasento säilyisi. Harjoittelussa vaaditaan paljon voimaa sormilta, ranteilta ja hartioilta.
Heilautus- ja muut kokonaisvaltaiset liikkeet aktivoivat koko kroppaa, joten on kyse päästä varpaisiin vaikuttavasta liikeketjusta. Voiman lisäksi kehität paljon tekniikkaa ja lihasten yhteistyötä. Pienet lihakset sekä syvät tukilihaksetkin ovat töissä, sillä kahvakuulan käsittely vaatii myös paljon tasapainoa. Kahvakuulatreenillä saat vahvat jänteet ja opit hallitsemaan suuria taakkoja. Kahvakuulailu on kaiken lisäksi nivelystävällistä. Pitää vain muistaa liikkeiden oikeaoppiminen suorittaminen ja turvallinen harjoitusympäristö. Energiaa kuluu paljon, varsinkin kun tekniikka on hallussa ja voi keskittyä tehokkaaseen suoritukseen. Isoja liikkeitä tekemällä harjoittelu on hyvin aerobista, mikä kehittää sydän- ja hengityselimistöä lihasvoiman lisäksi. Jos siis juoksu ei ole sinun lajisi, niin kahvakuulailu ajaa pitkälti saman asian. Etenkin intervallityyppinen treeni tempaus-, heilautus-, rinnalleveto- ja työntöliikkeineen sopii tähän tarkoitukseen.
Kahvakuulaspesifien liikkeiden lisäksi kuulaa voi käyttää vapaana painona voimatreenissä. Tällöin sitä käyteään pitkälti käsipainon tapaan hauiskäännöissä, ojentajaharjoitteissa, pystypunnerruksessa, soutuliikkeissä, maastavedossa, kyykyssä tai lisäpainona mm. lantionnostoissa.
Alla on kuvattuna useita erilaisia koko vartalon harjoitteita, joita voit tehdä joko kotona, mökillä tai vaikkapa matkalla. Liikkeissä korostuvat asennosta riippuen työskentelevien lihasryhmien lisäksi keskivartalon hallinta ja tuki, hyvä ryhti ja selän oikean asennon säilyttäminen. Muista aktivoida pakarat sekä lavat niihin kohdiistuvissa harjoitteissa! Äläkä vie hartioita korviin. Halusit sitten lisätä kestävyyttä ja/tai lihasvoimaa, vahvistaa syviä tukilihaksia, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota tai kuntoutttaa jotain osaa kehossasi, niin näillä liikkeillä pääset pitkälle. Koko kropan aktivaatio on taattu! Voit itse säätää harjoituksen intensiteettiä kontrolloimalla heilautuksien ja liikkeiden laajuutta. Liikkeet kannattaa tehdä hallitusti ja keskittyneesti. Älä tee liikettä, jos siitä aiheutuu epämukavaa kipua (treenistä aiheutunut kuormitus, lihaskipu ja väsyminen on normaalia).
Suositeltavat tuotteet kahvakuulailuun
HALUATKO TREENATA ENTISTÄ TEHOKKAAMMIN?
Oli tavoitteesi mikä tahansa me tarjoamme oikeat välineet, jotta saisit kaiken irti kuntoilusta. Liity mukaan ja opi kuinka voit treenata entistäkin tehokkaammin.
Voit peruuttaa tilauksen koska vain uutiskirjeen alareunasta. Lue Tietosuojasta